Δραστηριότητες 2024

Strategic Leadership Program σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κύπρο, από τις 29 Ιανουαρίου έως τις 2 Φεβρουαρίου 2024.

Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με το Μνημόνιο Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου οργάνωσε πρόγραμμα επιμόρφωσης στελεχών «Strategic Leadership Program» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο, την Ακαδημία Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και το Πανεπιστήμιο Cranfield, από τις 29 Ιανουαρίου έως και τις 2 Φεβρουαρίου 2024, στο Υπουργείο Άμυνας, στη Λευκωσία.

 

Εικόνα: Αναμνηστική Φωτογραφία, 29 Ιανουαρίου 2024.

 

Την τελετή έναρξης του σεμιναρίου χαιρέτησε εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας Βασίλη Πάλμα, ο Διευθυντής Άμυνας Παναγιώτη Συμεού, καθώς και ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Irfan Siddiq OBE.

 

Εικόνα: Τελετή έναρξης, 29 Ιανουαρίου 2024.

 

Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό από το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία Κύπρου, το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, το Τμήμα Τελωνείων και την UNFICYP. Συμμετείχαν επίσης ανώτεροι αξιωματικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Ιορδανίας, του Λιβάνου και του Ηνωμένου Βασιλείου. Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά συμμετείχαν ανώτεροι αξιωματικοί από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και του Κατάρ.

Ο αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση της ηγεσίας και της διαχείρισης σε στρατηγικό επίπεδο στην άμυνα και στον ευρύτερο τομέα ασφάλειας. Επίσης η προετοιμασία των μελλοντικών ανώτερων αξιωματούχων και λειτουργών άμυνας με τα απαραίτητα εργαλεία και δεξιότητες για τη λήψη αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο.

Την τελετή λήξης του σεμιναρίου χαιρέτησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας και ακολούθησε η απονομή στους συμμετέχοντες πιστοποιητικών παρακολούθησης.

 

 

 

Εικόνα: Απονομή πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες, 02 Φεβρουαρίου 2024.

Πλατφόρμα εκπαίδευσης της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της ασφάλειας και άμυνας «EU Climate Security and Defence Training Platform (EU CSD TP)», από τις 15 έως τις16 Φεβρουαρίου 2024.

Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, διοργάνωσε την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση της Πλατφόρμας Εκπαίδευσης της ΕΕ για την κλιματική αλλαγή, στο πλαίσιο της ασφάλειας και άμυνας «EU Climate Security and Defence Training Platform» στη Λάρνακα, στις 15 έως και 16 Φεβ 2024.

 

Εικόνα: Αναμνηστική Φωτογραφία, 15 Φεβρουαρίου 2024.

Την τελετή έναρξης του σεμιναρίου χαιρέτησε ο Διευθυντής της Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας Αντισμήναρχος (ΕΑ) Συμεών Ζαμπάς, στην παρουσία διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

Εικόνα: Τελετή έναρξης, 15 Φεβρουαρίου 2024.

 

Στην συνάντηση συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 11 κράτη μέλη της ΕΕ (Αυστρία, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Σλοβακία, Κροατία, Φινλανδία και Βουλγαρία) και θεσμικά όργανα της ΕΕ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, Δορυφορικό Κέντρο ΕΕ, Στρατιωτικό Επιτελείο ΕΕ και Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης).

Ο αντικειμενικός σκοπός της Πλατφόρμας, είναι η παρακίνηση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση της εξειδικευμένης εμπειρογνωμοσύνης μέσω της εκπαίδευσης τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο, βασιζόμενη στις υπάρχουσες δομές. Η παραπάνω Πλατφόρμα Εκπαίδευσης έχει ενσωματωθεί στις δομές του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας με πρωταρχικό στόχο τη σύνδεση των παρόχων κατάρτισης και των «καταναλωτών», δημιουργώντας ανατροφοδότηση και διασφαλίζοντας ότι τα τρέχοντα και μελλοντικά προγράμματα σπουδών κατάρτισης αντικατοπτρίζουν τις εκάστοτε ανάγκες.

 

Diplomatic Skills for CSDP Course σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Ρουμανίας στην Κύπρο, στην Κύπρο, από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2024.

Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας και το Πανεπιστήμιο της Τιμισοάρα, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας και την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο διοργάνωσαν το σεμινάριο «Diplomatic Skills for Peace, Security and Defence», το οποίο έλαβε χώρα στη Λάρνακα από τις 8 έως τις 11 Απριλίου 2024.

 

https://mod.gov.cy/uploads/images/A/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CC%81%CE%BD%CE%B1_Viber_2024-04-08_11-47-34-768.jpg

Εικόνα: Αναμνηστική Φωτογραφία, 8 Απριλίου 2024.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου συζητήθηκαν η νέα και παλιά διπλωματία, οι τάσεις της παγκοσμιοποίησης, η συνάφεια και η θέση της δημόσιας διπλωματίας στο πλαίσιο των αποστολών ΚΠΑΑ και έννοιες και πρακτικές που σχετίζονται με τη ψηφιακή διπλωματία. Τελικό στόχο του σεμιναρίου ήταν η εκπαίδευση του προσωπικού, ώστε να εργάζεται αποδοτικά σε τομείς που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ σε επιχειρησιακό και στρατηγικό επίπεδο.

Οι συνολικά 22 συμμετέχοντες προέρχονταν από 9 κράτη (Κύπρο, Φινλανδία, Ελλάδα, Τσεχία, Ρουμανία, Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Κροατία). Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε προσωπικό από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά. Οι 10 ομιλητές προέρχονταν από αντίστοιχα Ινστιτούτα, Πανεπιστήμια και Οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, West University of Timosoara, Egmont Institute, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Νεάπολις, The Cyprus Institute, Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας, Πρεσβεία Ρουμανίας στην Κύπρο, Εθνική Ακαδημία Πληροφοριών της Ρουμανίας).

 

Εικόνα: Τελετή έναρξης, 8 Απριλίου 2024.

 

Κατά την τελετή έναρξης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο, κ. Sorin-Dan Michalache. Ο Πρέσβης επί τιμή Ευριπίδης Ευρυβιάδης απηύθυνε εναρκτήρια ομιλία, παρουσία πρέσβεων και διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

 

 

 

Εικόνα: Απονομή πιστοποιητικών στους συμμετέχοντες, 11 Απριλίου 2024.

Την τελευταία ημέρα απονεμήθηκαν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell, σε όσους συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν επιτυχώς το σεμινάριο και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Πέραν των πιο πάνω έχουν προγραμματισθεί να διεξαχθούν οι παρακάτω δραστηριότητες:

Maritime Security Course σε συνεργασία με την Σχολή Ανωτέρων Εθνικών Αμυντικών Σπουδών (IHEDN) της Γαλλίας, στην Κύπρο, από τις 14 έως τις 16 Μαΐου 2024.

Protection of Intangible Cultural Heritage σε συνεργασία με την Στρατιωτική Ναυτική Ακαδημία της Πολωνίας, στην Πολωνία από τις 26 έως τις 29 Ιουνίου 2024.

Cadet Leadership Development Training Course σε συνεργασία με τη Στρατιωτική Ακαδημία «Τερέζα» της Αυστρίας,  στην Κύπρο, από τις 19 έως τις 30 Αυγούστου 2024.

ESDC Course on Geoeconomics σε συνεργασία με την Αυστριακή Ακαδημία Εθνικής Άμυνας, το Ινστιτούτο Egmont και το Βελγικό Υπουργείο Εξωτερικών στην Βιέννη, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2024.

Modern Leadership in the Context of LoC & OSINT Course σε συνεργασία με τη Σχολή Πολέμου Στρατού Ξηράς, στη Θεσσαλονίκη, από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου 2024.

High Level Course on CSDP σε συνεργασία με Αυστριακή Ακαδημία Εθνικής Άμυνας, στην Κύπρο, από τις 25 έως τις 29 Νοεμβρίου 2024.

AI and Security Course στα πλαίσια της Διδακτορικής Σχολής Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην Κύπρο, από τις 2 έως τις 6 Δεκεμβρίου 2024.