Μιχάλης ΓΙΩΡΓΑΛΛΑΣ

Υπουργός Άμυνας

A person in a suit and tie

Description automatically generated with medium confidence

 

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας γεννήθηκε στον Μαραθόβουνο Αμμοχώστου και είναι γόνος της ηρωοτόκου οικογένειας του Μάκη Γιωργάλλα. Αποφοίτησε από το Λανίτειο Λύκειο Λεμεσού. Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία στους λοκατζήδες στην 31η Μοίρα Καταδρομών. Είναι πτυχιούχος Χημικός Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κάτοχος Πτυχίου (BSc) και Master (MSc) in Chemical Engineering.

Με τη λήψη του πτυχίου ειδικεύτηκε στις «Renewable and Sustainable Energy Sources» στο ελληνικό Center for Renewable Energy Sources. Απέκτησε ειδικότητες (Ι) «Integrated Management of Quality» κατά τα Διεθνή Πρότυπα ISO, (ΙΙ) Corporate Sustainability (ΙΙΙ) ESG framework (IV) Carbon Reduction and Net Zero Strategies. Υπήρξε διαπιστευμένος ΕΞΥΠΠ «Health and Safety» στο Υπουργείο Εργασίας. Είναι μέλος του ΕΤΕΚ.

Εργάστηκε ως Χημικός Μηχανικός σε συμβουλευτικές και διευθυντικές θέσεις σε διακεκριμένες εταιρίες και οργανισμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο. Παράλληλα με τις σπουδές του φοίτησε στο «Εργαστήρι Δημοσιογραφίας Θεσσαλονίκης» διετέλεσε παραγωγός ραδιοφώνου και συνεργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης με ΜΜΕ στην Κύπρο και την Ελλάδα. Υπήρξε δραστήριο ηγετικό στέλεχος του κυπριακού φοιτητικού κινήματος στην Ελλάδα. Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος και του Κινήματος Αλληλεγγύη.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου την περίοδο 2012-2017. Συμμετείχε σε όλες τις κρίσιμες συσκέψεις του σώματος εκείνης της περιόδου και έλαβε μέρος στην πρώτη διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στην έδρα του ΟΗΕ στο Παλάτι των Εθνών, υπό την αιγίδα του τότε Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπήρξε Βουλευτής Αμμοχώστου την περίοδο 2016 – 2021. Κατά τη θητεία του στη Βουλή διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων και διετέλεσε μέλος στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Ι) Οικονομικών και Προϋπολογισμού, (ΙΙ) Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, (ΙII) Περιβάλλοντος, (IV) Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών.

Επίσης υπήρξε μέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδα-Ισραήλ, μέλος στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την Αναθεώρηση και τον Εκσυγχρονισμό του Κανονισμού της Βουλής και στην Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διερεύνηση Θεμάτων που Αφορούν σε Δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων. Επιπρόσθετα ορίστηκε ως αναπληρωματικό μέλος της αντιπροσωπίας της κυπριακής βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και συμμετείχε σε πολλές αποστολές της Βουλής των Αντιπροσώπων στο εξωτερικό.

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας είναι νυμφευμένος με την Δρα Μαρία Παλαιομυλίτου και έχουν ένα γιό τον Άγγελο.