Χρόνος Πραγματικής Θητείας – Μείωση Πειθαρχικών Ποινών

1.   Ως χρόνος πραγματικής θητείας, όσων εκπληρώνουν την καθοριζόμενη για αυτούς υποχρέωση θητείας, υπολογίζεται το χρονικό διάστημα της υπηρεσίας τους, αφαιρουμένου απ’ αυτό του χρόνου των ακόλουθων ειδικών καταστάσεων:

     α.   Άγνοιας ή λιποταξίας.

     β.   Προσωρινής κράτησης, προφυλάκισης ή φυλάκισης που επιβλήθηκε από οποιοδήποτε δικαστήριο, εκτός εάν επακολούθησε απαλλακτική ή αθωωτική απόφαση.

     γ.   Άδεια απουσίας πέραν των χρονικών ορίων που καθορίζονται στο άρθρο 39 του Νόμου.

     δ.   Πειθαρχικής ποινής φυλάκισης ή, ανάλογα με την περίπτωση, του αθροίσματος πειθαρχικών ποινών φυλάκισης πέραν των πενήντα (50) ημερών.

2.   Η σειρά έκτισης του χρόνου που δεν θεωρείται χρόνος πραγματικής θητείας, γίνεται με τη σειρά που αναγράφεται  παραπάνω.

 

Μείωση πειθαρχικών ποινών

   Οι εθνοφρουροί, εφόσον εκπλήρωσαν όλες τις άλλες στρατιωτικές τους υποχρεώσεις (χρόνος θητείας, άγνοιας, λιποταξίας, καταδικίας, υπέρβαση άδειας κλπ), μπορούν να υποβάλουν αίτημα προς τον Υπουργό, μέσω της Μονάδας τους, για να τους μειώσει όλες ή μέρος των πέραν των πενήντα ημερών πειθαρχικής τους φυλάκισης που δεν λογίζεται ως χρόνος πραγματικής θητείας και υποχρεούνται να τον  υπηρετήσουν.

   Οι εθνοφρουροί υποβάλλουν γραπτό αίτημα στη Μονάδα τους, εφόσον έχουν αρχίσει να υπηρετούν χρόνο πειθαρχικής φυλάκισης που δε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής θητείας.

 

Νοσηλεία σε ιδιωτικά ή κρατικά νοσηλευτήρια του εσωτερικού ή εξωτερικού

   Ο χρόνος νοσηλείας εθνοφρουρού σε ιδιωτικά ή κρατικά νοσηλευτήρια εσωτερικού ή εξωτερικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής θητείας.

 

Αναγνώριση ως χρόνου πραγματικής θητείας του χρόνου φοίτησης σε στρατιωτικές σχολές

   α.   Ο χρόνος φοίτησης σε Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών του εσωτερικού ή του εξωτερικού θεωρείται ως χρόνος πραγματικής θητείας για όσους η φοίτηση τερματίζεται ή διακόπτεται για λόγους που δεν οφείλονται σε δική τους υπαιτιότητα, ενώ όσων η φοίτηση τερματίζεται ή διακόπτεται με δική τους υπαιτιότητα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής θητείας κατά το ήμισυ (1/2).

   β.   Οι στρατεύσιμοι που για οποιονδήποτε λόγο διακόπτουν τη φοίτησή τους σε στρατιωτική σχολή, οφείλουν όπως εντός δέκα (10) ημερών από τη διακοπή να προσέλθουν στο ΣΓ του τόπου διαμονής τους προκειμένου να τακτοποιηθούν στρατολογικά, προσκομίζοντας μαζί τους και την απόφαση της στρατιωτικής σχολής με την οποία τερματίσθηκε ή διακόπηκε κατά περίπτωση η φοίτησή τους.

 

Αναγνώριση ως χρόνου πραγματικής θητείας του χρόνου υπηρεσίας ειδικής στρατιωτικής θητείας

   Ο χρόνος της ειδικής στρατιωτικής θητείας που εκπληρώνεται λογίζεται ως χρόνος πραγματικής θητείας κατά τα δύο τρίτα (2/3), για όσους εθνοφρουρούς επανεντάσσονται στους υπόχρεους στρατιωτικής θητείας, μετά από απόφαση της ΕΕΣΙ – ΕΕΨΙ ή του Ειδικού Ιατροσυμβουλίου.