Απολύσεις Εθνοφρουρών (Οριστική – Προσωρινή απόλυση)

Γενικά

   α.   Όσοι εθνοφρουροί εκπληρώνουν την υποχρέωση θητείας τους στην Εθνική Φρουρά, καθώς και όσοι κρίνονται από τις αρμόδιες, δυνάμει του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, υγειονομικές επιτροπές, ως μονίμως ακατάλληλοι για στράτευση, για λόγους υγείας, σύμφωνα με τον Πίνακα διατάγματος που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 31, απολύονται οριστικά από την Εθνική Φρουρά και τους χορηγείται οριστικό απολυτήριο.

   β.   Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά και πληρούν τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο εδάφιο (2) του άρθρου 41 του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου, απολύονται προσωρινά από την Εθνική Φρουρά και τους χορηγείται προσωρινό απολυτήριο.

   γ.   Προσωρινό απολυτήριο χορηγείται και σε όσους εγκρίνεται η προσωρινή τους απόλυση δυνάμει των εδαφίων (3) και (5) του άρθρου 41 του περί Εθνικής Φρουράς Νόμου.

 

Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης οριστικής απόλυσης

   α.   Η απόλυση των εθνοφρουρών ενεργείται με απόφαση του Υπουργού Άμυνας μετά από εισήγηση της Διεύθυνσης Στρατολογικού  του  ΓΕΕΦ, μετά  την  εκπλήρωση της καθοριζόμενης από το Νόμο υποχρέωσης θητείας.  Οι απολυόμενοι διαγράφονται από τη δύναμη της Μονάδας τους από την ημέρα απόλυσής τους.

   β.   Όσοι από τους απολυόμενους διατελούν σε καταστάσεις των οποίων η διάρκεια σύμφωνα με το Νόμο δεν υπολογίζεται ως χρόνος πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας, παραμένουν να υπηρετήσουν το χρόνο αυτό, μετά την καθοριζόμενη για την απόλυση της κατηγορίας τους ημερομηνία απόλυσης.

   γ.   Την απόλυση των εθνοφρουρών πραγματοποιεί η Μονάδα στην οποία είναι τοποθετημένοι. Οι Μονάδες που έχουν προσκολλημένους εθνοφρουρούς, που πρόκειται να απολυθούν οριστικά από την Εθνική Φρουρά, χορηγούν έγκαιρα σ’ αυτούς Φύλλα Πορείας για τις Μονάδες στις οποίες είναι τοποθετημένοι.

 

Προσωρινές Απολύσεις

   α.   Όσοι υπηρετούν τη θητεία τους στην Εθνική Φρουρά και πληρούν οποιαδήποτε από τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο άρθρο 41 του Νόμου απολύονται προσωρινά και τους χορηγείται προσωρινό απολυτήριο, όπως παρακάτω:

         (1)   Επιλέχθηκαν για φοίτηση στο τμήμα νοσηλευτικής ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας ή στον κλάδο μαγειρικής-ζαχαροπλαστικής ανώτερου ή ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της Δημοκρατίας [Άρθρο 41 (2) (α)].

                 (α)   Σε όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εθνοφρουρών, χορηγείται από τις Μονάδες τους προσωρινό απολυτήριο στο οποίο αναγράφεται ο όρος όπως αυτοί έχουν υποχρέωση για επανακατάταξη στην Μονάδα από την οποία απολύθηκαν εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία αποφοίτησης ή διακοπής της φοίτησής τους.

                 (β)   Οι εθνοφρουροί που επιθυμούν να τους χορηγηθεί η εν λόγω προσωρινή απόλυση υποβάλλουν  αίτηση στις   Μονάδες τους μαζί με βεβαίωση του ανάλογου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

                 (γ)   Η ημερομηνία προσωρινής απόλυσής τους καθορίζεται από τον Υπουργό.

         (2)   Έχουν κριθεί από αρμόδια, δυνάμει του Νόμου, υγειονομική επιτροπή ότι πρέπει να τύχουν αναβολής εκπλήρωσης της υποχρέωσης στρατιωτικής υπηρεσίας τους, για λόγους υγείας, σύμφωνα με τον πίνακα διατάγματος που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 31 [Άρθρο 41 (2) (β)]

                 Όσοι κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές, ότι αδυνατούν προσωρινά να εκπληρώσουν την υποχρέωση στρατιωτικής υπηρεσίας τους, για λόγους υγείας, λαμβάνουν αναβολή από την υποχρέωση εκπλήρωσης στρατιωτικής υπηρεσίας στην Εθνική Φρουρά και τους χορηγείται προσωρινό απολυτήριο, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζει ο Νόμος και το διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 31.

         (3)   Έχουν κριθεί από αρμόδια, δυνάμει του Νόμου, υγειονομική επιτροπή ως προσωρινά ακατάλληλοι για στράτευση, για λόγους υγείας, σύμφωνα με τον πίνακα διατάγματος που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 31 [Άρθρο 41 (2) (γ)].

                 Σε όσους κρίνονται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές ως προσωρινά ακατάλληλοι για στράτευση, για λόγους υγείας, χορηγείται προσωρινό απολυτήριο, σύμφωνα με τη διαδικασία που καθορίζει ο Νόμος και το διάταγμα που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 31.

         (4)   Έχουν επιλεγεί για φοίτηση σε Ανώτατο Στρατιωτικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ή Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών του εσωτερικού ή του εξωτερικού [Άρθρο 41 (2) (δ)].

                 (α)   Σε όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εθνοφρουρών, χορηγείται από τις Μονάδες τους προσωρινό απολυτήριο στο οποίο αναγράφεται ο όρος όπως αυτοί έχουν υποχρέωση για επανακατάταξη στην Μονάδα από την οποία απολύθηκαν εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία διακοπής της φοίτησής τους.

                 (β)   Η ημερομηνία προσωρινής απόλυσής τους καθορίζεται από τον Υπουργό.

         (5)   Έχουν υπόλοιπο πραγματικής θητείας που δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες και έχουν εγγραφεί σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού και η έναρξη του ακαδημαϊκού έτους αρχίζει πριν από τη συμπλήρωση του χρόνου θητείας τους [Άρθρο 41 (2) (ε)]

                 Για να εγκριθεί αίτημα για υπαγωγή στην εν λόγω διάταξη θα πρέπει οι αιτητές να υπέχουν υπόλοιπο πραγματικής θητείας που να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες και να υποβάλουν στη Μονάδα τους ή στο αρμόδιο ΣΓ εφόσον πρόκειται για υπηρετούντες εναλλακτική κοινωνική θητεία, αίτηση μαζί με βεβαίωση εγγραφής σε ανώτερο ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, στην οποία αναγράφεται η ημερομηνία υποχρεωτικής παρουσίας σε αυτό. Η αίτηση, υποβάλλεται μέσα σε τριάντα ημέρες πριν την αιτούμενη ημερομηνία προσωρινής απόλυσης και όχι ενωρίτερα.

         (6)   Ανήκουν σε κατηγορία εθνοφρουρών, για την οποία, για λόγους εξαιρετικών περιστάσεων ή δημοσίου συμφέροντος το Υπουργικό Συμβούλιο με διάταγμά του καθόρισε την προσωρινή απόλυσή της [Άρθρο 41 (3)].

                 (α)   Σε όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία εθνοφρουρών, χορηγείται από  τις  Μονάδες τους προσωρινό απολυτήριο στο οποίο αναγράφεται ο όρος όπως αυτοί έχουν υποχρέωση για επανακατάταξη στην Μονάδα από την οποία απολύθηκαν εντός δέκα ημερών από την ημερομηνία που παύσουν να υφίστανται οι λόγοι για τους οποίους απολύθηκαν προσωρινά.

                 (β)   Η ημερομηνία προσωρινής απόλυσής τους καθορίζεται από τον Υπουργό.

         (7)   Έχει εγκριθεί από τον Υπουργό η προσωρινή ή οριστική απόλυσή τους για ειδικούς οικογενειακούς ή οικονομικούς λόγους [Άρθρο 41 (5)].

                 Για να εξετασθεί αίτημα για υπαγωγή στην εν λόγω διάταξη θα πρέπει οι αιτητές να υποβάλουν στη Μονάδα τους ή στο αρμόδιο ΣΓ εφόσον πρόκειται για υπηρετούντες εναλλακτική κοινωνική θητεία, αίτηση μαζί με πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, καθώς και οποιαδήποτε άλλα πιστοποιητικά, ιατρικές εκθέσεις και βεβαιώσεις που στηρίζουν το αίτημά τους (πχ πιστοποιητικά θανάτου, βεβαιώσεις παροχής δημόσιων βοηθημάτων, αποφάσεις δικαστηρίων, αντίγραφα φορολογικών δηλώσεων, βεβαιώσεις επαγγελματικών απολαβών, βεβαιώσεις των κοινωνικών ασφαλίσεων, πιστοποιητικά τραπεζών κλπ).