Ανακοίνωση τύπου Ημερίδας «Ορθολογική διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων σε στρατόπεδα»

Στα πλαίσια προώθησης πολιτικών για την ορθολογική διαχείριση αποβλήτων στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο Τομέας  Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Άμυνας συνδιοργάνωσε με το Τμήμα Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στις 15 Μαΐου 2024, Ημερίδα Ενημέρωσης «Ορθολογική διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων σε στρατόπεδα» σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου του ΓΕΕΦ, στην παρουσία εκπροσώπων των δύο Υπουργείων και μελετητών. Η εν λόγω ημερίδα αποτελεί συνέχεια του 1ου Φόρουμ Εκπαίδευσης που διοργανώθηκε στα πλαίσια του Έργου LIFE IP CYzero WASTE που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαΐου 2024.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΑΜ κ. Ανδρέας Λουκά καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους  και τόνισε  τη σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλουν το Υπουργείο Άμυνας και η  Εθνική  Φρουρά στην ανάγκη διατήρησης και αναβάθμισης του περιβάλλοντος καθώς και  στην ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων στα Στρατόπεδα της ΕΦ.

Μέσω της Περιβαλλοντικής Πολιτικής(ΠΠ) του ΥΠΑΜ οι Ένοπλες Δυνάμεις μετασχηματίζονται και προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που δημιουργεί το ταχέως μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, το οποίο’ απαιτεί την προστασία και διατήρηση των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, την ορθολογική διαχείριση των διαφόρων ρευμάτων αποβλήτων , την  εφαρμογή  μέτρων για την μείωση της παραγωγής αποβλήτων στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις,  μέτρων αειφορικής κατανάλωσης (μείωση υπερκατανάλωσης, επιλογή φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων) και μέτρων πρόληψης δημιουργίας αποβλήτων.

Τα Στρατόπεδα αποτελούν ιδανικά παραδείγματα πειθαρχημένων κοινωνιών, όπου η περιβαλλοντική προστασία και η διαχείριση μπορεί να διδαχθεί και να εφαρμοστεί με επιτυχία.  Η εφαρμογή συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης προσφέρει πολλαπλά οφέλη για το περιβάλλον και την ευαισθητοποίηση/εκπαίδευση των στρατευμένων. Σήμερα 6 στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς εφαρμόζουν Συστήματα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Διαχείρισης με  τη σταδιακή μετατροπή των στρατοπέδων σε « Πράσινα Στρατόπεδα».

Το Τμήμα Περιβάλλοντος, εκπροσωπώντας τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, χαιρέτισε την ημερίδα, η οποία αποσκοπούσε αφενός στην ενδυνάμωση της γνώσης σχετικά με την ορθολογική διαχείριση των δημοτικών στερεών αποβλήτων σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Υπουργείου Άμυνας και αφετέρου στην ενίσχυση των πολιτικών, δράσεων και έργων που αφορούν (α) τη χωριστή συλλογή των δημοτικών αποβλήτων προς αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, βελτίωση της ποιότητας της ανακύκλωσης λόγω της καθαρότητας των υλικών που θα συλλέγονται και στη μείωση των ποσοτήτων δημοτικών αποβλήτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής και (β) τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου και κατάλληλου δικτύου για την επεξεργασία των μεικτών και χωριστά συλλεγέντων αποβλήτων.

Στα πλαίσια αυτά από το 2021, άρχισε η υλοποίηση δράσεων και έργων, μέσω του Προγράμματος LIFE 2021-2027, του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής ΘΑλΕΙΑ 2021-2027, του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2023-2027, και του Μηχανισμού Νορβηγίας 2024-2020, σειράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων για προώθηση της χωριστής συλλογής, της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης και της ορθολογικής διαχείρισης των δημοτικών στερεών αποβλήτων. Η συνολική εκτιμώμενη αξία των έργων ανέρχεται στα €90εκ., με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2029. Τα έργα αυτά συμβάλλουν στην υλοποίηση των μέτρων και δράσεων του Σχεδίου Διαχείρισης Δημοτικών Αποβλήτων 2022-2028, του Προγράμματος Πρόληψης Δημοτικών Αποβλήτων 2024-2030, καθώς και του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία, που εφαρμόζεται από το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος εφαρμόζει ήδη δράσεις σε στρατόπεδα, όπως η ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό EMAS (Eco Management and Audit Scheme) σε 6 Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, το οποίο θα συνεχιστεί σε άλλα 20 Στρατόπεδα.

Κατά την ημερίδα χαιρετίστηκε η  δράση ενημέρωσης / εκπαίδευσης από μια σειρά μελλοντικών δράσεων συνεργασίας των δύο Υπουργείων, με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση δημοτικών στερεών αποβλήτων και συγκεκριμένα την πρόληψη, μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση και κομποστοποίηση τους.