Δήλωση Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη κατα την Τ.Α.Μ.Σ ΙΡΙΣ 2022

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και περηφάνεια διαπιστώνουμε για ακόμη μια φορά το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης, επαγγελματισμού και   αποτελεσματικότητας του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς.

Γι’ αυτή σας την επιτυχία επιθυμώ να συγχαρώ τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς και όλο το προσωπικό που συμμετείχε καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, τόσο κατά τη σχεδίαση όσο και κατά τη διεξαγωγή της ΤΑΜΣ «ΙΡΙΣ».

Το πραγματικό πλεονέκτημα έγκειται στην ποιότητα του έμψυχου δυναμικού και στο ακμαίο ηθικό του. Είναι ευρέως γνωστό ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί αιχμή του δόρατος και σημαντικό πολλαπλασιαστή ισχύος.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ενέργεια που παρακολουθήσαμε σήμερα αποτελεί το επιστέγασμα μιας συνεχούς και κοπιαστικής προσπάθειας. Αυτό όμως αποτελεί μονόδρομο εάν επιδιώκουμε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Με κάθε ευκαιρία αποδεικνύετε εμπράκτως ότι η Εθνική Φρουρά αποτελεί σοβαρό παράγοντα αποτροπής στην προσπάθεια διαφύλαξης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και άξιο υπερασπιστή της πατρίδας μας απέναντι σε κάθε επιβουλή.

Ως Υπουργείο Άμυνας έχουμε επίγνωση της δικής μας ευθύνης και καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για τη μέριμνα του προσωπικού, όσο και για τη διατήρηση και αναβάθμιση των δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε, να εκσυγχρονίζουμε και να επαυξάνουμε τις δυνατότητές και τη μαχητική μας ισχύ, υλοποιώντας τον προγραμματισμό και το πλάνο που έχει καταρτιστεί.

Ακολουθούμε πιστά το μεσοπρόθεσμο εξοπλιστικό πρόγραμμα προκειμένου να καταστήσουμε την Εθνική Φρουρά ένα μικρό ευέλικτο ημιεπεγγελματικό στρατό με ολικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας. Σταδιακά αυξήσαμε τον Π/Υ της Αμυντικής Θωράκισης και για φέτος έχουμε τον υψηλότερο της τελευταίας 20ετίας. Προχωρήσαμε στην υπογραφή συμβάσεων οι οποίες ενισχύουν τις δυνατότητες του πυροβολικού, των ειδικών δυνάμεων, και της αντιμετώπιση απειλών που προέρχονται από τον αέρα – συμπεριλαμβανομένων των UAVs, τη θάλασσα και το χερσαίο χώρο. Ενδεικτικά μπορώ να αναφέρω την αγορά σύγχρονου φόρτου μάχης, το σύστημα επιτήρησης της ΠΓΑ και την αγορά νέων ελαφρών επιθετικών ελικοπτέρων. 

Όσον αφορά το προσωπικό προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του ωραρίου το οποίο ήταν πάγιο αίτημά σας. Τροποποιήσαμε, επίσης, τόσο τους κανονισμούς των Αξιωματικών, όσο και των Υπαξιωματικών για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Στρατεύματος, ενώ παράλληλα εξασφαλίσαμε επιπλέον θέσεις προαγωγής.

Σήμερα, όσοι με οποιονδήποτε τρόπο συμμετείχαν στην άσκηση, επιβεβαίωσαν πως οι φίλοι και εταίροι μας στο εξωτερικό δίκαια αναφέρονται στην Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι έχουμε συνάψει συμφωνίες με 16 χώρες, κάτι το οποίο μας χαροποιεί ιδιαίτερα και είναι αποτέλεσμα της αθόρυβης δουλείας που γίνεται. Η προώθηση περιφερειακών συνεργασιών,  με γειτονικά κράτη, κράτη της ΕΕ, αλλά και εκτός όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα. Με αυτόν τον τρόπο προωθούμε τις συνεκπαιδεύσεις και τις συνεργασίες της ΕΦ με ανεπτυγμένους στρατούς.

Οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην ΑΟΖ και γενικά η άνευ προηγουμένου ευθεία απειλητική ρητορική εκ μέρους της Άγκυρας επιβάλλει να είμαστε διαρκώς σε ύψιστη ετοιμότητα και εγρήγορση.

Συγχαίρω για ακόμη μια φορά όλους για τη διοργάνωση και εκτέλεση της άσκησης και εύχομαι καλή δύναμη στο απαιτητικό και επίπονο έργο που επιτελείτε.Με την ευκαιρία της εδώ παρουσίας μας θα ήθελα να συγχαρώ ιδιαίτερα και να βραβεύσω το προσωπικό της ομάδα της Διοίκησης Καταδρομών που συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Περιπόλων Μάχης «CAMBRIAN PATROL – 2022» στην Ουαλία και έλαβε το Αργυρό Μετάλλιο, καθώς επίσης και τους 2 ΣΥΟΠ της Διοίκησης Καταδρομών, οι οποίοι συμμετείχαν στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών στην Ρεντίνα και έλαβαν την 1η και 2η θέση ανάμεσα σε Αξκους, Υπαξιωματικούς, Συμβασιούχους Οπλίτες και Επαγγελματίες Οπλίτες.

Μας κάνετε υπερήφανους. Μετά από διαρκή και επίμοχθη εκπαίδευση φτάσατε

στην κορυφή.

Η Εθνική Φρουρά έχει ανάγκη από προσωπικό όπως εσείς, με υψηλό αίσθημα υπευθυνότητας και φιλοπατρίας. Με υψηλό ηθικό και διάθεση για αυτοβελτίωση και πρόοδο.

Μπράβο σας!