Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

   Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου είναι η μετεξέλιξη του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου. Τον Νοέμβριο του 2017, ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση νόμου που προνοεί τη μετονομασία του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου.

   Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) αποτελεί τον συντονιστικό φορέα της Κύπρου στον τομέα των νόμιμων (αλκοόλ και κάπνισμα) και παράνομων ουσιών εξάρτησης και της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια. Με βάση τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύεται η σημασία χάραξης σφαιρικών και περιεκτικών πολιτικών σε ότι αφορά τις εξαρτησιογόνες ουσίες, νόμιμες και παράνομες αλλά και τις εξαρτητικές συμπεριφορές. Οι κατευθυντήριες γραμμές απομακρύνονται από τη μέχρι σήμερα ουσιοκεντρική προσέγγιση, αγγίζοντας όλο το φάσμα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, προσδίδοντας ιδιαίτερη σημασία στις ευάλωτες ομάδες των συνανθρώπων μας.

   Η μετονομασία από Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου σε Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) αντικατοπτρίζει τη σφαιρική αντιμετώπιση όλων των μορφών εξάρτησης. Η προηγούμενη ονομασία (αντί- ναρκωτικό) προσέδιδε μία λανθασμένη εντύπωση λήψης μόνο μέτρων καταστολής ή έδινε ακόμη και μία αρνητική χροιά στο φαινόμενο και ενίσχυε το στίγμα απέναντι στα άτομα που χρήζουν βοήθειας για θέματα εξάρτησης.

Η ΑΑΕΚ απευθύνεται:

  – Σε άτομα με θέματα χρήσης (παράνομων και νόμιμων ουσιών) και εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια

  – Σε Γονείς

  – Σε Επαγγελματίες

  – Σε Νέους

Πληροφορίες για κάθε ενδιαφερόμενο είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της ΑΑΕΚ www.naac.org.cy

Ανοικτές Τηλεφωνικές Γραμμές

   Στην Κύπρο, λειτουργούν Ανοικτές Τηλεφωνικές Γραµµές που παρέχουν πληροφόρηση, καθοδήγηση ή / και συµβουλευτική υποστήριξη σε θέµατα εξαρτησιογόνων ουσιών. Παράλληλα παρέχουν τη δυνατότητα παραποµπής του ατόµου ή της οικογένειας σε δοµές  και  προγράµµατα  στα  οποία  µπορούν  να  απευθυνθούν  για  εξειδικευµένη βοήθεια.

Ανοικτές τηλεφωνικές γραµµές στις οποίες παρέχονται οι πιο κάτω υπηρεσίες:

 

Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου

Αριθµός Τηλεφωνικής Γραµµής Ενημέρωσης και Βοήθειας: 1402

   Συγκεκριμένα, η τηλεφωνική γραμμή χειρίζεται ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στην εξάρτηση από νόμιμες ή/και παράνομες ουσίες εξάρτησης, τα οποία μπορούν να συνοψιστούν ως εξής:

    – Πληροφορίες για τις ουσίες

    – Θεραπευτικά προγράμματα που λειτουργούν στην Κύπρο

    – Διαχείριση υπερβολικής δόσης

    – Μέτρα μείωσης της βλάβης που παρέχονται στην Κύπρο

    – Διαχείριση κρίσεων που σχετίζονται με τη χρήση ουσιών

   –  Πληροφορίες για άλλα συναφή θέματα, όπως η νομοθεσία του νάρκοτεστ, ο Περί Θεραπείας Κατηγορουμένων Χρηστών ή Ουσιοεξαρτημένων Νόμος, το πρωτόκολλο παραπομπής νεαρών συλληφθέντων, τα προληπτικά προγράμματα, το θέμα της κάνναβης και το σχέδιο παροχής οικονομικής βοήθειας στα πλαίσια της κοινωνικής επανένταξης.

   Τη Γραμμή χειρίζονται λειτουργοί του Προγράμματος ΣΤΟΧΟΣ. Οι ώρες λειτουργίας της Γραμμής στην παρούσα φάση είναι:

Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 23:00.

 

Κέντρο Συµβουλευτικής Εφήβων και Οικογένειας “ΠΕΡΣΕΑΣ”

Αριθµός Ανοικτής Τηλεφωνικής Γραµµής: 1456

 

Οργανισµός Νεολαίας Κύπρου

Αριθµός Ανοικτής Τηλεφωνικής Γραµµής: 1410

 

Υπηρεσία Καταπολέµησης Ναρκωτικών, Αστυνοµία Κύπρου

Αριθµός Ανοικτής Τηλεφωνικής Γραµµής: 1498

 

Δωρεάν Γραμμή Διακοπής Καπνίσματος

Αριθµός Ανοικτής Τηλεφωνικής Γραµµής: 1431