Παρευρισκόμαστε σήμερα εδώ στην ετήσια τελετή βράβευσης των  κληρωτών οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, που χρησιμοποίησαν συστηματικά το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης, τη χρονική περίοδο μεταξύ της 1ης Σεπτεμβρίου 2023 και της 31ης Μαΐου 2024.

Θέλω εξαρχής να εκφράσω τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες στη CNP Ασφαλιστική για τη φιλοξενία της εκδήλωσης, η οποία έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός. Ευχαριστώ ιδιαιτέρως τον Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου κ. Τάκη Φειδία, τον Γενικό Διευθυντή κ. Ανδρέα Κ. Στυλιανού, καθώς επίσης και όλο το προσωπικό της εταιρείας για την αγαστή και εποικοδομητική συνεργασία, αλλά και για την ευγενική χορηγία των 10 ηλεκτρονικών ταμπλετών, τις οποίες θα παραδώσουμε σήμερα στους βραβευθέντες εθνοφρουρούς μας.

Συγχαίρω επίσης, ξεχωριστά, τους οπλίτες μας, για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλουν το Σχέδιο Δωρεάν Διακίνησης Οπλιτών, το οποίο ως Υπουργείο Άμυνας εφαρμόζουμε με επιτυχία τα τελευταία χρόνια.

Ένα καινοτόμο σχέδιο το οποίο αφού δοκιμάστηκε αρχικά πιλοτικά βελτιώθηκε στην πορεία και καθιερώθηκε ως ένα απαραίτητο μέτρο που συμβάλλει σημαντικά στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης των στρατευμένων μας παιδιών, κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Μέσω αυτού παρέχεται στους εθνοφρουρούς και στους συμβασιούχους οπλίτες της Δύναμης η δυνατότητα δωρεάν διακίνησης, κατά την προσέλευση και αποχώρησή τους από τα στρατόπεδα, με λεωφορεία τα οποία μισθώνονται γι’ αυτόν τον λόγο.

Επιπλέον η εφαρμογή και λειτουργία του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης συμβάλλει στη μείωση της ταλαιπωρίας των οικογενειών των εθνοφρουρών μας και στον περιορισμό της οικονομικής τους επιβάρυνσης για τη διακίνηση των παιδιών τους.

Παράλληλα, το Σχέδιο προάγει τη χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών, μειώνοντας την ανάγκη για χρήση ιδιωτικών οχημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση της κίνησης στους δημόσιους δρόμους και της ταλαιπωρίας που αυτή επιφέρει και ταυτόχρονα ευαισθητοποιεί το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς, σχετικά με θέματα βιωσιμότητας, περιορισμού των ρύπων και προστασίας του περιβάλλοντος.

Κυρίες και κύριοι,

 

Κύριο μέλημα του Υπουργείου Άμυνας αποτελεί η ασφαλής διακίνηση του προσωπικού μας, προς και από τα Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς. 

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, κάθε χρόνο, συνάνθρωποί μας, κυρίως νεαρής ηλικίας, χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται σοβαρά, λόγω μιας απερίσκεπτης και παρορμητικής ενέργειες, λόγω μια επιπολαιότητας και μιας στιγμιαίας έλλειψης προσοχής και περίσκεψης.

Τα απτά αποτελέσματά του Σχεδίου Δωρεάν Διακίνησης καταδεικνύουν ότι έχει συνεισφέρει καθοριστικά στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για πρόληψη και περιορισμό των περιστατικών τροχαίων ατυχημάτων στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που η ορθή οδήγηση και η απόκτηση κουλτούρας οδικής συνείδησης στο προσωπικό μας, αποτελούν τομείς της οδικής ασφάλειας που μας απασχολούν καθημερινά.

Ας μη ξεχνάμε ότι η συνειδητοποίηση της ευθύνης ενός εκάστου οδηγού συμβάλλει στη διατήρηση ασφαλούς και ευχάριστης κυκλοφορίας για όλους.

Όλοι όσοι χρησιμοποιούμε το οδικό δίκτυο, οφείλουμε να συμβάλουμε στη μείωση του κινδύνου πρόκλησης ατυχημάτων και στη διατήρηση της ασφάλειας, τόσο της δικής μας, όσο και των υπολοίπων.

Με υπομονή, επιείκεια και συνεργασία, θα καταφέρουμε να πετύχουμε τη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος.

Σε ετήσια βάση, σε συνεργασία με εγκεκριμένους μη κυβερνητικούς οργανισμούς, και με τη συμβολή της Αστυνομίας Κύπρου, διοργανώνονται ενημερωτικές διαλέξεις και παρουσιάσεις με σκοπό την εκπαίδευση, την παροχή πληροφοριών και την ευαισθητοποίηση του προσωπικού μας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν στην οδική ασφάλεια.

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω ολοκληρώνοντας να εκφράσω για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μου στη CNP Ασφαλιστική για τη φιλοξενία και τη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια.

Σας διαβεβαιώ ότι το Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη των κοινών μας στόχων.