Αποτελεί για εμένα ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι σήμερα εδώ στο Επιστημονικό Συνέδριο «Στρατιωτικές όψεις της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο», το οποίο συνδιοργανώνουν το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και η Ένωση Προφορικής Ιστορίας Κύπρου.

Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πολύ τιμητική πρόσκληση να παραστώ και να χαιρετίσω την έναρξη του καθ’ ομολογία πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν καταξιωμένοι επιστήμονες.

Αποτελεί μια εξαιρετική πρωτοβουλία, η οποία προσφέρει στους σύνεδρους την ευκαιρία να γνωρίσουν και ακολούθως να μελετήσουν εν πολλοίς άγνωστες πτυχές της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, της μεγαλύτερης τραγωδίας της σύγχρονης ιστορίας της πατρίδας μας, και μιας από τις μεγαλύτερες του Ελληνισμού στο σύνολό του.

Συμπληρώνονται φέτος πενήντα χρόνια από τα καταστροφικά γεγονότα του Ιουλίου του 1974, τις οδυνηρές συνέπειες των οποίων συνεχίζουμε να βιώνουμε μέχρι σήμερα.

Πενήντα χρόνια από τότε που ο λαός μας βίωσε τον όλεθρο και την καταστροφή, την απώλεια της μισής του πατρίδας, τον θάνατο, τον ξεριζωμό από τα σπίτια του, συνέπειες τις οποίες ζούμε καθημερινά. Πενήντα χρόνια μετά την εισβολή εξακολουθούμε να θρηνούμε, να θάβουμε νεκρούς, να ψάχνουμε εναγωνίως αγνοούμενους και να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την αλλοίωση του χαρακτήρα και τον εκτουρκισμό των κατεχόμενών μας εδαφών, αλλά και με τον κίνδυνο από τις συνεχείς απειλές της κατοχικής δύναμης για νέα τετελεσμένα.

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι οι τότε επικρατούσες πολιτικές συνθήκες, ο διχασμός και οι διαπλοκές σε Κύπρο και Ελλάδα, η έλλειψη ενότητας και ομοψυχίας, τα λάθη και οι παραλήψεις, η προδοσία, η άγνοια του κινδύνου, η ανεπάρκεια και οι ύποπτες αποφάσεις της τότε ηγεσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των δύο μεγάλων συνασπισμών στην περιοχή προσέφεραν στην Τουρκία την ευκαιρία και την πρόφαση που επιζητούσε, για να θέσει σε εφαρμογή τον άνομο διχοτομικό της σχεδιασμό.

Έχοντας πλήρη επίγνωση του μεγέθους της τραγωδίας του ’74 και των εγκληματικών λαθών και παραλήψεων, στεκόμαστε σήμερα νοερά απέναντι στους ηρωικώς πεσόντες μαχητές της ελευθερίας της πατρίδας μας και τους αγνοούμενούς μας, που αντιστάθηκαν στον καταφανώς υπέρτερο εισβολέα και με ευλάβεια υποκλινόμαστε στο μέγεθος της αποφασιστικότητας, και της μαχητικότητας που επέδειξαν στα πεδία των μαχών.

Κυρίες και κύριοι,

 

«Όποιος είδε τα τωρινά, τα είδε όλα, και αυτά που γίνονταν ανέκαθεν και όσα θα γίνουν στο άπειρο μέλλον. Γιατί όλα είναι ίδια κι όμοια» μας υποβάλλει ο Μάρκος Αυρήλιος στο έργο του «Τα εις εαυτόν».

Και αν κάτι χρειάζεται ο κυπριακός λαός είναι να χυθεί άπλετο φως στα γεγονότα και να ειπωθούν οι αλήθειες που οδήγησαν στην καταστροφή της μισής μας πατρίδας. Αν σε κάτι είναι αναγκαίο ως λαός να εμβαθύνουμε, αν κάτι είναι αναγκαίο να μάθουμε, να διδαχθούμε, αυτό δεν είναι άλλο από τα πραγματικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ας αφήσουμε λοιπόν το φως της γνώσης να διαχυθεί σε αυτά τα γεγονότα, ας εξερευνήσουμε κάθε πτυχή τους και ας αντιμετωπίσουμε την ιστορία μας με κριτικό αναστοχασμό και διάθεση αποδοχής της αλήθειας.

Είναι για αυτόν τον λόγο που το σημερινό συνέδριο αποτελεί μια διοργάνωση με αδιαμφισβήτητη ακαδημαϊκή αξία και μεγάλη ιστορική σπουδαιότητα.

Λόγω του μεγάλου αριθμού ανακοινώσεων, σε ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων που άπτονται της τουρκικής εισβολής, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία προαγωγής της γνώσης.

Αποτελεί μια πλατφόρμα για ακαδημαϊκούς, ιστορικούς, ερευνητές και φοιτητές να ακούσουν, να μελετήσουν και να αναλύσουν τις στρατιωτικές πτυχές της τουρκικής εισβολής, παρέχοντας νέες προοπτικές και ευρήματα μέσα από συστηματική μελέτη και έρευνα.

Μέσα από τις παρουσιάσεις και τις συζητήσεις, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα τις πολιτικές, τις στρατηγικές, τις τακτικές και τις αποφάσεις που λήφθηκαν σε ένα ευρύτερο πολιτικό – επιχειρησιακό και στρατιωτικό περιβάλλον, καθώς επίσης τις πολιτικές - κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο. Όλα αυτά σε ένα περιβάλλον συνεργασίας, προώθησης του διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, στοιχεία τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ακαδημαϊκή, αλλά και την ευρύτερη κοινωνική πρόοδο.

Μετά από συστηματική και επίπονη έρευνα, οι διακεκριμένοι εισηγητές, θα επιχειρήσουν την παρουσίαση σημαντικών πτυχών της περιόδου με στόχο την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας, κάτι που αποτελεί το υπέρτατο καθήκον της ιστορικής επιστήμης.

Στο ήδη απαιτητικό έργο της έρευνας προστίθενται ασφαλώς οι πολύπλοκες, ιδιάζουσες και δυσνόητες πολλές φορές πολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες, που επικρατούσαν, τόσο στην υπό αναφορά χρονική περίοδο, όσο και σε αυτή που προηγήθηκε.

Κυρίες και κύριοι,

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εργασίες του Συνεδρίου, θα αποβούν ιδιαιτέρως επωφελή για όλους εμάς, σας συγχαίρω για την εξαιρετική πρωτοβουλία και σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά για την τιμητική πρόσκληση.