Ο Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας, συμμετείχε στις εργασίες της Υπουργικής Συνόδου του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 05 και 06 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα της Γκάνα, Άκκρα.

Στην παρέμβαση του στη Σύνοδο ο Υπουργός Άμυνας στο πλαίσιο της Θεματικής Ενότητας: «Απαραίτητες Προϋποθέσεις για επιτυχία μιας Ειρηνευτικής Αποστολής», μεταξύ άλλων τόνισε ότι «Η παράνομη κατοχή κυπριακού εδάφους και οι συνεχείς προκλήσεις από τον κατοχικό στρατό κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι πρόσφατες τουρκικές παραβιάσεις εντός της νεκρής ζώνης, καθιστούν απόλυτα αναγκαία την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε επίσης ότι «Οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, στοχεύουν στο σεβασμό του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και στην εφαρμογή των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο», τονίζοντας ότι «Η Κύπρος στηρίζει το έργο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και παρέχει πρόσβαση σε εγκαταστάσεις και υποδομές της για την υποστήριξη της εκπαίδευσης του προσωπικού της δύναμης» καταλήγωντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα παραμείνει σταθερός υποστηρικτής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών αναγνωρίζοντας την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας».

Με στόχο την ενίσχυση των Ειρηνευτικών Αποστολών των ΗΕ, ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι η Κύπρος αναλαμβάνει να διοργανώσει τρεις κύκλους εκπαιδεύσεων για τους ειρηνευτές του ΟΗΕ, σε θέματα αποναρκοθέτησης, ενίσχυσης της συμμετοχής των γυναικών στις ειρηνευτικές αποστολές και διεξαγωγής επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Υπουργός Άμυνας πραγματοποίησε διμερείς επαφές με ομόλογούς του, αντιπροσωπείες άλλων χωρών και αξιωματούχους του ΟΗΕ. Ο κύριος Γιωργάλλας ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις προκλήσεις του κατοχικού καθεστώτος στη νεκρά ζώνη, τις απρόκλητες επιθέσεις σε προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, καθώς και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου διοχέτευσης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία Αξιωματούχων του ΟΗΕ αποτελούμενη από τους Αναπληρωτές Γενικούς Γραμματείς του ΟΗΕ, Jean-Pierre Lacroix, Catherine Pollard και Atul Khare και τον Σύμβουλο των ΗΕ για Στρατιωτικά Θέματα, Στρατηγό Birame Diop.

Στις διμερείς του επαφές ο Μιχάλης Γιωργάλλας είχε συναντήσεις με τους Υπουργούς Άμυνας της Γκάνα, της Ελλάδας, και της Νιγηρίας, καθώς και με τους Υφυπουργούς Άμυνας της Ινδίας, των Φιλιππινών, Σερβίας και Αρμενίας, και με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Κίνας, της Αιγύπτου και της Βραζιλίας.