Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», στην τελετή αποφοίτησης των στρατονόμων της 2023 ΕΣΣΟ.

Αφού έτυχαν της απαιτούμενης εκπαίδευσης, μετά από μια μακρά, απαιτητική κι επίπονη περίοδο, κατά την οποία ακολουθήθηκε μια καθ’ όλα δημιουργική πορεία, σήμερα με αυτή τη σεμνή τελετή υποδεχόμαστε επίσημα στη Στρατονομία της Εθνικής Φρουράς τα νέα της μέλη, έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην πατρίδα.

Θα ήθελα καταρχάς να απευθυνθώ στις οικογένειες των νέων Στρατονόμων. Εκφράζοντας τη μεγάλη μου ικανοποίηση, σας μεταφέρω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια, και τις θερμές μου ευχαριστίες.

Είμαι βέβαιος ότι η πραγμάτωση του στόχου των παιδιών σας είναι απολύτως συνδεδεμένη και στενά συνυφασμένη με την ανατροφή, το ενδιαφέρον, τη στήριξη, τη φροντίδα, την αγάπη και τη διαπαιδαγώγηση τα οποία τους έχετε προσφέρει απλόχερα μέχρι σήμερα όλα αυτά τα χρόνια.

Να είστε περήφανοι για τα παιδία σας. Άλλο τόσο περήφανοι είμαστε εμείς που τα φιλοξενούμε για τη στρατιωτική τους θητεία.

 

Νέοι στρατονόμοι,

 

Η σημερινή τελετή αποτελεί το επιστέγασμα της μακράς προσπάθειάς σας και ταυτόχρονα την επιβράβευση της κοπιαστικής εκπαίδευσης που διήλθατε από την κατάταξή σας στην Εθνική Φρουρά, μέχρι και σήμερα.

Με την αποφοίτησή σας ανοίγεται μια νέα σελίδα στη ζωή σας και στη στρατιωτική σας πορεία.

Αποτελεί συνάμα εφαλτήριο για νέους στόχους, νέες προκλήσεις και νέες εποικοδομητικές εμπειρίες, που θα σας καταστήσουν ικανούς μαχητές, έτοιμους να προσφέρετε τα μέγιστα στην Εθνική Φρουρά και γενικότερα στην πατρίδα μας.

Καλείστε λοιπόν από σήμερα να αναλάβετε την ευθύνη της εξόχως σημαντικής αποστολής  της Στρατονομίας.

Αναλαμβάνετε τα ειδικά καθήκοντα διαφύλαξης του νόμου και της πειθαρχίας στο στράτευμα.

 

Δώστε έμφαση και τηρήστε πιστά το ρητό της Στρατονομίας. Το τρίπτυχο λέξεων «Νόμος Τάξις Πειθαρχία» θα πρέπει να αποτελεί για σας τον απαρέγκλιτο κώδικα, ο οποίος  θα χαρακτηρίζει το υπόλοιπο της στρατιωτικής σας θητείας.  

 

Εφαρμόστε και απαιτήστε την εφαρμογή του νόμου.

«Ουδέν διαφέρει ή μη κείσθαι ή μη χρήσθαι τους νόμους» μας διδάσκει ο σπουδαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης. 

Δηλαδή, το να μην εφαρμόζονται οι νόμοι είναι το ίδιο με το να μην υπάρχουν νόμοι.

Προς τούτο πρέπει να καταστείτε πολύ καλοί γνώστες των κανονισμών, που διέπουν το στράτευμα και τον πολιτεία γενικότερα.

Να έχετε υπόψη σας ότι για να είναι ωφέλιμοι οι νόμοι πρέπει να τηρούνται και  να εφαρμόζονται σωστά.

Να αποκτήσετε ενσυνείδητη πειθαρχία.

Να είστε ανθρώπινοι και να αποπνέετε σοβαρότητα, σεμνότητα και υπευθυνότητα.

 

Η πειθαρχία αποτελεί μια πολύτιμη συλλογή από εφόδια και εργαλεία στον δρόμο προς την πρόοδο και την επιτυχία.

 

Εσείς, εκ της αποστολής της Μονάδας σας, οφείλετε να αποτελείτε υπόδειγμα πειθαρχημένου και υπεύθυνου στρατιώτη.

 

 Θέστε υψηλούς στόχους.

 

 Επιδιώξτε την εξέλιξη και την πρόοδο.

 

Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, την ίδια βούληση και την ίδια αφοσίωση,  να εκπαιδεύεστε υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων σας.

Δράττομαι της ευκαιρίας σε αυτό το σημείο να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στον Διοικητή Στρατονομίας, στον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτές, οι οποίοι για όλη αυτή την περίοδο με επαγγελματισμό και υπευθυνότητα αγκάλιασαν με θέρμη τους νέους οπλίτες και τους εφοδίασαν με τις απαραίτητες γνώσεις, που θα τους καταστήσουν ικανούς μαχητές και στρατονόμους.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Διανύουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, κατά την οποία η παρατεταμένη και παράνομη τουρκική κατοχή και η προκλητικότητα της Άγκυρας, η εμφάνιση νέων μορφών υβριδικού πολέμου, οι απρόβλεπτες γεωπολιτικές ανακατατάξεις εξαιτίας του παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία και η πρόσφατη ταχύτατα εξελισσόμενη πολεμική σύγκρουση στο Ισραήλ, απαιτούν από εμάς διαρκή και ύψιστη ετοιμότητα και επαγρύπνηση.

Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε σε κάθε απαίτηση ασφάλειας και ανάγκη άμυνας μας ζητηθεί.

Ως Υπουργείο Άμυνας καλούμαστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια αναβάθμισης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Εθνικής Φρουράς.

Με σταθερά βήματα θα συνεχίσουμε την πορεία που χαράξαμε για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Αυτό οφείλουμε να πράττουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, εάν πραγματικά επιθυμούμε η Εθνική Φρουρά να συνεχίσει να επιτελεί την αποστολή της, ως κύριος υπερασπιστής της ασφάλειας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Νέοι Στρατονόμοι,

 

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το προσωπικό μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της προσπάθειάς μας σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αισιοδοξία, τον ίδιο ενθουσιασμό και το ίδιο ενδιαφέρον, να προσφέρετε στο στράτευμα και στην πατρίδα μας.

 

Η επίσημη ένταξή σας στη Στρατονομία δικαίως σας γεμίζει με υπερηφάνεια και σας εφοδιάζει με δύναμη για το μέλλον.

 

Να είστε περήφανοι για τη στολή και το πηλήκιο που παραλάβατε σήμερα.

 

Να είστε περήφανοι που υπηρετείτε τη θητεία σας στη Στρατονομία και στην Εθνική Φρουρά.

 

Σας συγχαίρω για ακόμη μια φορά για την επιτυχία σας και εύχομαι σε όλους υγεία και παραγωγικό υπόλοιπο θητείας.

 

Καλή και εποικοδομητική υπηρεσία.