Ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου 2023.

H επίσημη υποδοχή της οποίας έτυχε αντανακλά την αναβάθμιση της συνεργασίας των χωρών μας στους τομείς άμυνας και ασφάλειας, καθώς και την κοινή πρόθεση για περαιτέρω ενίσχυσή της. Ο κ. Υπουργός είχε συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό του Rt Hon Grant Shapps, τον Υφυπουργό Άμυνας  Earl Timothy Minto, ο οποίος είναι αρμόδιος και για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και με τον Αρχηγό Ενόπλων Δυνάμεων Ναύαρχο Sir Tony Radakin.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, η κατάσταση ασφαλείας στη Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις που δημιουργεί η τρέχουσα ανθρωπιστική κρίση.

Σημειώθηκε ο ρόλος που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή, η συνεισφορά στις επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων και η πρωτοβουλία για δημιουργία ενός ασφαλούς, επιτηρούμενου θαλασσίου διάδρομου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο κ. Υπουργός είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τη βρετανική πλευρά σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη και να επαναβεβαιώσει την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνέχιση παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και εκπαίδευσης στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής EUMAM Ukraine.

Κατά την παραμονή του στο Λονδίνο ο κ. Γιωργάλλας είχε επίσης συνάντηση με εκπροσώπους της κυπριακής παροικίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με το πέρας των συναντήσεων ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ σήμερα με τον Υπουργό Άμυνας της Βρετανίας κ. Grant Shapps σε μια ιδιαίτερη συνάντηση, αφού είναι η πρώτη φορά που η Βρετανική Κυβέρνηση υποδέχεται με μια θεσμοθετημένη τελετή τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες μας έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας, αναδεικνύοντας την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα αξιόπιστο εταίρο για το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Κατά τη συνάντησή μας είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε αρκετά ζητήματα. Αναφερθήκαμε στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όπως διαμορφώνεται μετά τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Η συζήτησή μας επικεντρώθηκε στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, μέσω του οποίου θα μπορεί να διοχετεύεται βοήθεια προς την περιοχή της Γάζας. Διαπίστωσα την πρόθεση της Μεγάλης Βρετανίας να εξετάσει τρόπους δικής της συμβολής, συμμετοχής και ενίσχυσης αυτής της προσπάθειας.

 

Συζητήσαμε επίσης για την κατάσταση στην Κύπρο και το Κυπριακό. Ενημέρωσα τον Βρετανό ομόλογό μου σχετικά με τις τουρκικές προκλήσεις στη νεκρή ζώνη και όλα όσα συνέβησαν στην Πύλα τον περασμένο Αύγουστο και εξέφρασα την απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για υποστήριξη και συνεισφορά της Βρετανικής Κυβέρνησης στην προσπάθεια υλοποίησης του μνημονίου συναντίληψης που είχε αρχικά συνομολογηθεί μεταξύ των δύο πλευρών και του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

 

Τη συνάντηση μας απασχόλησε επίσης η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων και συμφωνήσαμε ότι θα υπάρξει η μέγιστη δυνατή συνεννόηση και συνεργασία στην περίπτωση που θα απαιτηθεί να πραγματοποιηθεί εκκένωση πολιτών από την περιοχή του Λιβάνου.

 

Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με τον Υφυπουργό Άμυνας, υπεύθυνο για την κλιματική αλλαγή κ. Earl Timothy Minto, με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το σημαντικό ζήτημα της επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στην κλιματική αλλαγή.»

 

Ερωτηθείς ο κ. Υπουργός εάν οι Βρετανικές Βάσεις θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήριο σε περίπτωση που εμπλακεί και η Βρετανία στον πόλεμο, ανέφερε ότι εξέφρασε στον ομόλογό του την απαρέσκεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις πληροφορίες που υπάρχουν και στο Βρετανικό Κοινοβούλιο ότι οι Βρετανικές Βάσεις χρησιμοποιούνται ως ορμητήριο στρατιωτικών ενεργειών και έλαβε από τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου  τις ανάλογες εξηγήσεις, προκειμένου να δικαιολογηθεί η θέση του Λονδίνου.