Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας και η Αστυνομική Ακαδημία «Alexandru loan Cuza» του Υπουργείου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ρουμανίας, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, διοργανώνουν το σεμινάριο για τη Στρατηγική Επικοινωνία στο Πλαίσιο Ασφάλειας και Άμυνας, "Strategic Communication in the Context of Security and Defence".

Το σεμινάριο διεξάγεται στη Λάρνακα, από τις 21 έως τις 24 Νοεμβρίου 2023, με την υποστήριξη της Πρεσβείας της Ρουμανίας στην Κύπρο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Eastern Partnership - EaP).

Στο σεμινάριο θα εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης μιας σειράς κρίσεων σε πολιτικό - στρατιωτικό επίπεδο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Στρατηγικής για την Εξωτερική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Μέσω αυτού θα αναδειχθεί ο ρόλος της στρατηγικής επικοινωνίας σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο τοπίο, η οποία διαμορφώνεται από την εντατική ψηφιοποίηση, την εμφάνιση καινοτόμων τεχνολογιών και τον πολλαπλασιασμό της διαδικτυακής παραπληροφόρησης.

Κατά την τελετή έναρξης, χαιρετισμό απηύθυναν, εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας  Μιχάλη Γιωργάλλα, ο Διευθυντής του Επιτελείου Ταξίαρχος Χάρης Γεωργίου και ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο κ. Sorin-Dan Michalache, παρουσία πρέσβεων και διαπιστευμένων διπλωματών.

Το σεμινάριο θα παρακολουθήσουν 39 συμμετέχοντες από 11 κράτη (Αρμενία, Γεωργία, Κύπρο, Ρουμανία, Ουκρανία, Μολδαβία, Ελλάδα, Ισπανία, Πολωνία, Λιθουανία και Βέλγιο). Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας Κύπρου.

Την τελετή λήξης θα χαιρετήσει ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Κύπρο. Στους συμμετέχοντες, που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το σεμινάριο, θα απονεμηθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής κ. Josep Borrell.