Ο Υπουργός Άμυνας της ΚΔ, κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, συμμετείχε  στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  στις 14 Νοεμβρίου 2023.

Στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων,  επί θεμάτων  που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δυο οργανισμών, την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στη Μέση Ανατολή.

Ακολούθησε συνάντηση στο πλαίσιο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας όπου παρουσιάστηκαν οι αναθεωρημένες προτεραιότητες ανάπτυξης Δυνατοτήτων του οργανισμού.

Ακολούθως οι Υπουργοί έτυχαν ενημέρωσης  επί της τρέχουσας κατάστασης στην Ουκρανία, και εξετάστηκαν  μελλοντικά μέτρα για στήριξη της και την εξεύρεση τρόπων επίσπευσης της παροχής και κάλυψης των άμεσων αναγκών της.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενημερώθηκαν  από τον Ύπατο Αρμοστή της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, κ. Josep Borell, αναφορικά με τις αποστολές της ΕΕ και την εξέλιξη πρωτοβουλιών της ΕΕ στην Άμυνα και Ασφάλεια.

Τέλος στο περιθώριο της Συνόδου υπογράφτηκε Κοινή Δήλωση Προθέσεων για συνεργασία  μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας  και της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Με το πέρας του ΣΕΥ ο Υπουργός Άμυνας προέβη στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

«Συμμετείχα στη Συνάντηση των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής στις Βρυξέλλες όπου είχα την ευκαιρία στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ,  να επαναλάβω τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η σχέση συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, πρέπει να διέπεται από τις αρχές της αμοιβαιότητας, της συμπερίληψης και της αυτονομίας λήψης αποφάσεων από τους δύο Οργανισμούς.

Κατά τη συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία, ανέφερα στους ομολόγους μου ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να παρέχει  ανθρωπιστική βοήθεια και εκπαίδευση στην Ουκρανία σε αντικείμενα  εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και αποναρκοθέτησης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής EUMAM Ukraine.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελιξεις της σύρραξης στη Μέση Ανατολή, αναδεικνύοντας και την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία ενός ασφαλούς, επιτηρούμενου θαλασσίου διάδρομου για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ο κ. Borrell αναφέρθηκε σε δυσκολίες στις πρακτικές πτυχές της κυπριακής πρόταση, πλην όμως τόνισε ότι πρόκειται για μια καλή πρωτοβουλία που πρέπει να τύχει στήριξης. Στη παρέμβαση μου ανέπτυξα περαιτέρω την πρόταση της κυβέρνησης μας και ευχαρίστησα τους ομολόγους μου για τη στήριξη και υποστήριξη που εξέφρασαν.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, συναντήθηκα με τον Γερμανό Υπουργό Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος μου μετέφερε τις ευχαριστίες της Γερμανικής Κυβέρνησης για τις διευκολύνσεις που παρέχει η Κυπριακή Δημοκρατία στο γερμανικό απόσπασμα της UNIFIL καθώς και στο προσωπικό της Γερμανίας που σταθμεύει στην Κύπρο και συμμετέχει στην οργάνωση της επιχείρησης ΝΕΟ (Non Combatant Evacuation Operations) για την απομάκρυνση αμάχων πολιτών από τις εμπόλεμες ζώνες στη Μέση Ανατολή.

Κατά τη συνάντηση υπογράψαμε με τον κ. Pistorius Κοινή Δήλωση Προθέσεων για ενίσχυση και εμβάθυνση της Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας» κατέληξε ο Υπουργός Άμυνας.