Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η Πολωνική Ναυτική Ακαδημία, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, συνδιοργάνωσαν σεμινάριο με θέμα την «Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις Ένοπλες Συγκρούσεις και τη Μεταπολεμική Περίοδο».

Η δραστηριότητα διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2023.

Στις 19 Σεπτεμβρίου 2023 κατά την τελετή έναρξης απηύθυναν χαιρετισμό, στην παρουσία των πρεσβευτών Ελλάδας, Αυστρίας, Ρουμανίας και άλλων διαπιστευμένων διπλωματών στην Κυπριακή Δημοκρατία, η Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου Πολιτισμού, κα. Εμμανουέλα Λαμπριανίδη και ο Πρέσβης της Πολωνίας στην Κύπρο, κ. Marek SZCZEPANOWSKI. Ακολούθως η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής  Επιτροπής UNESCO κα Λουκία Λοίζου-Χατζηγαβριήλ ανέπτυξε το θέμα: «Προστασία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο: Προκλήσεις για τις τοπικές κοινωνίες στη μεταπολεμική περίοδο».

Στο σεμινάριο έλαβαν μέρος συνολικά 21 συμμετέχοντες από 7 ευρωπαϊκά κράτη (Ελλάδα, Πολωνία, Γεωργία, Ουκρανία, Γερμανία, Κύπρο και Ρουμανία). Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε προσωπικό από το Υπουργείο Άμυνας, την Εθνική Φρουρά και την Αστυνομία Κύπρου.

Το σεμινάριο επικεντρώθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά, η οποία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανθεκτικότητα της τοπικής κοινωνίας κατά τη διάρκεια  συμβατικών και υβριδικών συγκρούσεων. Στο σεμινάριο παρουσιάστηκε η σύνδεση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς με την κοινωνική ανθεκτικότητα κατά τη διάρκεια κρίσεων, ένοπλων συγκρούσεων και σε περιόδους μετά τις συγκρούσεις. Επιπρόσθετα οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, τους αρμόδιους φορείς των κρατών μελών που εμπλέκονται στην πρόληψη και διαχείριση κρίσεων και συγκρούσεων, καθώς και στη σταθεροποίηση και στην ανάκαμψη μετά τη σύγκρουση, με γνώμονα την ανάγκη για την προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στους συμμετέχοντες που ολοκλήρωσαν επιτυχώς το σεμινάριο αλλά και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας που προηγήθηκαν, απονεμήθηκαν, με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, πιστοποιητικά παρακολούθησης, υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Josep Borrell.

 

.