Πριν αναγνώσω τον χαιρετισμό του Υπουργού Άμυνας κ. Μιχάλη Γιωργάλλα, θέλω καταρχάς να εκφράσω τις ευχαριστίες του κ. Υπουργού για την πολύ τιμητική πρόσκληση να παρευρίσκεται σήμερα εδώ, δυστυχώς όμως λόγω ανειλημμένης υπηρεσιακής υποχρέωσης στο εξωτερικό δεν κατέστη δυνατόν να παρευρεθεί.

Με αισθήματα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των πεσόντων ηρώων των Τεθωρακισμένων και να στρέψουμε, με ευλάβεια και σεβασμό, τη σκέψη σ’ αυτούς, που παρά το γεγονός ότι συμπληρώνονται φέτος σαράντα εννέα χρόνια από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974, τα ονόματά τους συνεχίζουν να συμπεριλαμβάνονται στον θλιβερό κατάλογο των αγνοουμένων.

Αυτές τις ημέρες οι ζοφερές στιγμές της κυπριακής τραγωδίας, έτσι όπως τις έζησε ο πολύπαθος λαός μας τον Ιούλιο και Αύγουστο του 1974 αναβιώνουν σήμερα.

Η μνήμη αναπότρεπτα επιστρέφει πίσω, στην πολυτάραχη ιστορική διαδρομή της Κύπρου, τότε που η Τουρκία, εισέβαλε απρόκλητα στο νησί και σκόρπισε τον θάνατο και τον όλεθρο, βυθίζοντας στο πένθος τον λαό μας.

Συμπληρώνεται σχεδόν μισός αιώνας από το σκοτεινό καλοκαίρι της Κύπρου. Μισός αιώνας από τότε που η Κυπριακή Δημοκρατία βίωσε την τραγικότερη περίοδο από την ίδρυσή της.

Τότε που οι ισχύουσες πολιτικές συνθήκες, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, το διχαστικό κλίμα ανάμεσα στον λαό και το συνεπακόλουθο πραξικόπημα κατά της νόμιμης Κυβέρνησης Μακαρίου, επέτρεψαν στην Τουρκία να εφαρμόσει τον άνομο σχεδιασμό διχοτόμησης του νησιού.

Τραγικά επακόλουθα της φρικαλεότητας που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, τα οποία έκτοτε μας ταλανίζουν, αποτελούν ο βίαιος ξεριζωμός και η προσφυγοποίηση χιλιάδων συμπατριωτών μας, η σύληση των χώρων λατρείας μας, η προκλητική καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ο μεθοδευμένος εποικισμός των κατεχόμενων μας εδαφών.

Χιλιάδες ήταν αυτοί που έπεσαν στα πεδία των μαχών, δολοφονήθηκαν βάναυσα ή αγνοούνται ακόμα.

Η σκέψη μας στρέφεται και προς όλους όσοι προσέτρεξαν στο κάλεσμα της πατρίδας και συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτούς που βίωσαν τη φρίκη του πολέμου και είδαν τους συμπολεμιστές τους να ξεψυχούν μπροστά στα μάτια τους. Σε όλους αυτούς τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, κληρωτούς οπλίτες και έφεδρους, που άφησαν πίσω τις οικογένειες και την καθημερινότητά τους και πολέμησαν με αποφασιστικότητα και τόλμη, παρά τις αντιξοότητες, τις πικρίες και απογοητεύσεις, ως άξιοι συνεχιστές της ιστορίας των ηρωικών προγόνων τους.

Ο χώρος του Μνημείου αποτελεί σημείο αναφοράς για τη σπουδαία προσφορά των ανδρών των Τεθωρακισμένων προς την πατρίδα.

Οι μαυροσκούφηδες μαχητές περήφανοι και αποφασισμένοι, πρόταξαν τα στήθη τους απέναντι στον υπέρτερο, αριθμητικά και στρατιωτικά, Τούρκο εισβολέα και υπεράσπισαν το νησί μας, στην εσχατιά του Ελληνισμού.

Κυρίες και κύριοι,

Οι ήρωες μας είχαν βαθιά ριζωμένα μέσα τους το καθήκον προς την πατρίδα, αλλά και την φυσική ανάγκη κάθε ανθρώπου να ζει υπό συνθήκες ελευθερίας και δικαιοσύνης.

Αυτή η ανάγκη για ελευθερία και δικαιοσύνη καθοδηγούσε κάθε ενέργειά τους. Οι περιοχές των μαχών θα παραμένουν πάντοτε αδιάσειστοι μάρτυρες μαχητικότητας και λεβεντιάς των Τεθωρακισμένων.

Σήμερα, 49 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, οι συνέπειες του εγκλήματος του 1974 συνεχίζουν να βασανίζουν την πατρίδα και τον λαό μας.

Όλες οι προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αποσκοπούν στην ανατροπή της απαράδεκτης υφιστάμενης κατάστασης, στην άρση του αδιεξόδου και στη δημιουργία εκείνων των συνθηκών, που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, μέσω της οποίας, θα φτάσουμε σε μια βιώσιμη, έντιμη και κοινά αποδεκτή λύση του κυπριακού προβλήματος, η οποία θα απελευθερώσει την πατρίδα μας, θα την αποδεσμεύει από τα στρατεύματα κατοχής και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου.  

Η συγκυρία καλεί για συνέχιση του αγώνα με ορθοφροσύνη, ενότητα και ομοψυχία. Οφείλουμε να βαδίζουμε στον δρόμο, που οι ήρωες Μαυροσκούφηδες, με το ιερό παράδειγμά τους, το ήθος, τον αγώνα και τη θυσία τους μας υποδεικνύουν.

Στον δρόμο αυτόν, που θα οδηγήσει στη λύτρωση και τη σωτηρία του τόπου μας.

Αποτελεί ιερό μας καθήκον και ανεκπλήρωτη ιστορική επιταγή να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο, για μια πατρίδα ελεύθερη.

Αυτό θα αποτελέσει το καλύτερο μνημόσυνο για τους ηρωικούς προγόνους μας.

Η ανιδιοτελής απόφασή τους να ταχθούν μέχρις εσχάτων στον αγώνα υπεράσπισης της πατρίδα μας, μας καλεί για συνέχιση και των δικών μας προσπαθειών.