Είναι ιδιαίτερη η χαρά και πολύ μεγάλη η τιμή για μένα να παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην εκδήλωση του προσφάτως ιδρυθέντος Συνδέσμου Εθνοφυλάκων Αθηένου. Ως Υπουργός Άμυνας  με περηφάνεια και ικανοποίηση  διαπιστώνω για ακόμη μια φορά  εδώ στην ακριτική Αθηένου το πολύ υψηλό φρόνημα των Εθνοφυλάκων μας και τη βούληση και προθυμία  τους να συμβάλουν καθοριστικά στην προσπάθεια ενίσχυσης της Αμυντικής Ιανότητας και του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς.

Να διαφυλάττεις όσα σου ανήκουν μας υποβάλλει το Δελφικό Παράγγελμα «Ιδία Φύλαττε», που αναφέρεται στο έμβλημά σας. Ένα πατριωτικό παράγγελμα το οποίο υπογραμμίζει την ουσία και το αληθινό περιεχόμενο του σκοπού ίδρυσης του Συνδέσμου σας, αλλά και της Εθνοφυλακής εν γένει. Ένα πρόσταγμα λεβεντιάς που καταδικνύει την αποφασιστηκότητα, την αφοσίωσή  και την ανιδιοτελή σας πρόθεση για διαφύλαξη της εδαφικής  ελευθερίας και της ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Έτσι μάθατε να πράττετε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας σας στο στράτευμα και αυτό καθίσταται ολοφάνερο από την παρουσία όλων εσάς που είσαστε παρόντες σήμερα εδώ, τιμώντας την ιδιότητα του εθνοφύλακα. Με την ίδια πίστη, ζήλο και υπερηφάνεια που υπηρετήσατε φέροντας την τιμημένη στολή του κληρωτού οπλίτη, συνεχίσατε αργότερα από τις μονάδες της εφεδρείας και συνεχίζετε σήμερα από τις τάξεις της Εθνοφυλακής.

Γνωρίζω πολύ καλά το υψηλό επίπεδο της Εθνοφυλακής, όπως αυτό προκύπτει από την εμπειρία, τις γνώσεις και τις ικανότητες των μελών της, αλλά και τεκμηριώνεται και από τα άριστα αποτελέσματα της συμμετοχής των εθνοφυλάκων μας στις ασκήσεις και εκπαιδεύσεις της Εθνικής Φρουράς.

Η διαχρονική αυτή προσφορά αποτελεί πρότυπο άριστης πατριωτικής στάσης και καταδεικνύει το δρόμο της τιμής και του καθήκοντος στις μελλοντικές γενιές. Είσαστε άξιοι επίγονοι ηρωικών προγόνων.

Η μακρά και αδιάλειπτη παρουσία σας στο στράτευμα και οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια έχουν μεγάλη αξία και μπορούν να καταστούν ιδιαιτέρως επωφελείς, για την Εθνική Φρουρά και την άμυνα της Πατρίδας

Αυτές τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τα ιδανικά, τις αρχές και αξίες, αξίζει να μεταλαμπαδεύσετε και στη νέα γενιά, στα παιδιά μας.

Γιατί έχουμε ανάγκη να διατηρήσουμε τα πρότυπα εκείνα που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε τον αγώνα, μέχρι την τελική δικαίωση και την καθολική ελευθερία.

Σε μια εποχή κρίσης των αξιών, των ιδανικών και των προτύπων έχουμε ανάγκη να γαλουχήσουμε τις νέες και επόμενες γενιές με τα ιδανικά με τα οποία μεγάλωσαν και αγωνίστηκαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας, για απόκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας της πατρίδας μας.

Στην παρακμή και την παράδοση απαντούμε με τα λόγια του Ευαγόρα Παλληκαρίδη:

«Κύπρος Αθάνατη πατρίδα σκλαβωμένη, θα δώσω από το αίμα μου κάθε σταλαγματιά, για να σε δω ελεύθερη και χιλιοδοξασμένη.

Δεν θα διστάσω Κύπρος μου να πέσω στη Φωτιά»

Αγαπητοί Εθνοφύλακες,

Η αγάπη σας για την πατρίδα, η συνέπεια και η επιδίωξη εμπέδωσης και προσαρμογής στα νέα δεδομένα στρατιωτικών επιχειρήσεων αποτελούν μεταξύ άλλων στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τη συντριπτική πλειοψηφία από εσάς και έχουν ως αποτέλεσμα τον ειλικρινή σεβασμό, την περηφάνια και εκτίμηση της Πολιτείας και του Υπουργείου Άμυνας.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ως Υπουργείο Άμυνας, με γνώμονα την ενίσχυση της άμυνας και ασφάλειας της χώρας μας, έχουμε θέσει προτεραιότητες και στόχους. Και μέσω της ορθολογικής αξιοποίησης των διαθέσιμων μέσων, πόρων έχουμε σκοπό να θα ενισχύσουμε την επιχειρησιακή ικανότητα και την αποτρεπτική ικανότητα της Εθνικής Φρουράς.

Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι στο νέο ραγδαίως μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, στο Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά, παραμένουμε πιστά προσηλωμένοι στην αποστολή μας για υπεράσπιση της ελευθερίας του νησιού μας και θα συνεχίσουμε να αποτελούμε το βασικό παράγοντα αποτροπής για κάθε ξένο επιβουλέα..

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, θα ήθελα, εκ μέρους της  πολιτείας να σας εκφράσω τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και τον σεβασμό μας για τη μεγάλη σας προσφορά στο στράτευμα και κατ’ επέκταση στην πατρίδα.

Εύχομαι ολόψυχα στον καθένα υγεία, κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία καθώς και κάθε επιτυχία σε ό,τι καλό αναλαμβάνετε προς όφελος της πατρίδας.