Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω την ημερίδα «ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ», η οποία διοργανώνεται από το Υπουργείο Άμυνας, για την περαιτέρω ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του προσωπικού του Υπουργείου και των στελεχών και οπλιτών της Εθνικής Φρουράς, στα θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Αναντίρρητα, το Υπουργείο Άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των εγκαταστάσεων που διαθέτει, τη φύση της αποστολής, αλλά και την πληθώρα δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς, αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους και πιο ενεργοβόρους οργανισμούς στην Κύπρο.

 

Στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακυβέρνησης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, έχει τεθεί ως προτεραιότητα ο  σχεδιασμός  και η υλοποίηση μιας συνολικής και οριζόντιας στρατηγικής για την προστασία του περιβάλλοντος, με επίκεντρο τη βιωσιμότητα των πόρων και των μέσων στα επίπεδα περιβάλλοντος, οικονομίας και κοινωνίας.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας την απειλή που προκύπτει από την κλιματική αλλαγή για την ασφάλεια των κρατών - μελών και των πολιτών της, καθόρισε το δικό της οδικό χάρτη.

 

 

Αναντίλεκτα, η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση, με επιπτώσεις οι οποίες επηρεάζουν καταλυτικά την εκτέλεση της αποστολής κάθε σύγχρονου στρατού.

 

Στους ανωτέρω στόχους σημαντική συνεισφορά θα πρέπει να έχουν και οι ένοπλες δυνάμεις κάθε χώρα. Ήδη στον EDA υλοποιούνται προγράμματα για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

 

Για να συμβάλουμε στην προσπάθεια της Κυβέρνησης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη, έχουμε θέσει ως πρωταρχικό στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων μας, την προσαρμογή των δραστηριοτήτων της Εθνικής Φρουράς και την εφαρμογή πολιτικών και δράσεων, στο πλαίσιο επίτευξης των ευρύτερων  ενεργειακών στόχων της Κύπρου για το 2030, χωρίς όμως να επηρεάζεται η επιχειρησιακή μας ετοιμότητα.

 

Συμβάλλουμε επίσης στην προώθηση και υλοποίηση σχεδίων για αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε όλα τα στρατόπεδα.

 

Στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης του Υπουργείου για το περιβάλλον, έχει εφαρμοστεί, σε έξι στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς το Σύστημα Οικολογικής Διαχείρισης και Οικολογικού Ελέγχου (EMAS), με σκοπό τη σωστή διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση παραγόντων της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

 

Προσπαθούμε να εφαρμόζονται επίσης διαδικασίες περιβαλλοντικά ορθής διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων συσκευασιών, αλλά και διαχείρισης επικίνδυνων και μη επικίνδυνων αποβλήτων, μέσω προγραμμάτων ανακύκλωσης, σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος, την Green Dot Κύπρου και άλλες εξειδικευμένες εταιρείες.

 

Θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ στις δράσεις που υλοποιούμε για καλλιέργεια και ενίσχυση της πράσινης κουλτούρας στο προσωπικό μας.

 

Συνεχίζονται τα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης του προσωπικού μας, ειδικά των στρατεύσιμων παιδιών μας, αξιοποιώντας την Εθνική Φρουρά ως φορέα εμπέδωσης και ανάπτυξης περιβαλλοντικής συνείδησης στους αυριανούς πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Σας διαβεβαιώνω ότι ως Υπουργείο Άμυνας θα στηρίξουμε την προσπάθεια της πράσινης μετάβασης συμμετέχοντας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά και διαθέτοντας τους αναγκαίους πόρους για την επίτευξη των πιο πράσινων στόχων της πολιτείας.

 

Επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν και συμβάλλουν στην υλοποίηση της στρατηγικής μας, με σκοπό την εφαρμογή των πολιτικών και δράσεων που προστατεύουν το περιβάλλον.

 

Με αυτές τις λίγες σκέψεις θα ήθελα να συγχαρώ ξανά τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή ημερίδα και να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην προσπάθεια ευόδωσης των κοινών μας στόχων για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αειφορία και αριστεία.