Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην τελετή απονομής του τιμημένου μαύρου μπερέ, με την οποία συμβασιούχοι και νέοι οπλίτες που υπηρετούν τη θητεία τους εντάσσονται και επίσημα στην οικογένεια των τεθωρακισμένων.

 

Νέοι μαυροσκούφηδες, καταφέρατε να ολοκληρώσετε επιτυχώς την ιδιαίτερα απαιτητική και δύσκολη εκπαίδευσή  σας. Θερμά συγχαρητήρια και να φέρεται το μαύρο σας μπερέ πάντοτε με περηφάνεια.

 

Απευθυνόμενος στους γονείς και συγγενείς των νέων μας μαυροσκόφηδων θα ήθελα να τους ευχαριστήσω εγκάρδια, εκ μέρους της πολιτείας, για την ενάρετη ανατροφή, τις αρετές και τις ηθικές αξίες με τις οποίες αναθρέψατε τα παιδιά σας. 

 

Εξαιτίας της δικής σας  διαπαιδαγώγησης αγαπητοί γονείς, τα παιδιά σας στέκονται σήμερα απέναντί σε όλους εμάς, ως υπερήφανοι άνθρωποι και ικανοί μαχητές, έτοιμοι να υπερασπιστούν την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Δίκαια λοιπόν αισθάνεστε και σεις ικανοποίηση και περηφάνια.

 

Η επιτυχία αυτή των νέων μαυροσκούφηδων  αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η νέα γενιά χαρακτηρίζεται από ήθος, αίσθημα ευθύνης και φιλοπατρία. Κυρίως όμως ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όπως ακριβώς έπραξαν και οι προηγούμενες γενιές.

 

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ευαρέσκειά μου στον Διοικητή της 20ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας, καθώς και τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είχαν την ευθύνη της εκπαίδευσης, για τον επαγγελματισμό, την οργάνωση και τη συναίσθηση ευθύνης. Μετάτρεψαν μια ακόμα σειρά οπλιτών σε άρτια εκπαιδευμένους αρματιστές.

 

 

Νέοι μαυροσκούφηδες,

 

Από σήμερα αναλαμβάνετε ένα καθήκον που προϋποθέτει σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Το μαύρο μπερέ αποτελεί αδιάψευστο τεκμήριο ότι διαθέτετε τα απαιτούμενα προσόντα, σωματικά και ψυχικά, για να ανήκετε στις ένδοξες τάξεις των τεθωρακισμένων. 

 

Γίνετε κοινωνοί των ιδανικών που ανέκαθεν ενέπνεαν τους περήφανους μαυροσκούφηδες και είμαι βέβαιος ότι οι δικές σας προσδοκίες, των συγγενών σας, αλλά και της πατρίδας, θα δικαιωθούν.

 

Παρά τη συνεχή και αδιάκοπη προσπάθεια για εκσυγχρονισμό και ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς, πρώτιστη μέριμνά μας παραμένει η εκπαίδευση και η κατάρτιση του προσωπικού, το οποίο αποτελεί τον σημαντικότερο πολλαπλασιαστή ισχύος.

Κυρίες και κύριοι,

 

Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με τις προκλήσεις και τα αδιέξοδα να εντείνονται, αφού η Τουρκία με τις ενέργειές της αξιώνει μεθοδικά τη διχοτόμηση της Κύπρου με τη δημιουργία δύο κρατών, προχωρώντας παράλληλα με παράνομες παρεμβάσεις στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη, αλλά και στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Απέναντι σε όλες αυτές τις έκνομες πράξεις και στις συνεχείς απειλές οφείλουμε να παραμείνουμε ενωμένοι και σταθεροί στις θέσεις μας, που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Εργαζόμαστε εντατικά και με προσήλωση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος με στόχο τη δημιουργία ενός λειτουργικού κράτους που θα εδράζεται στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Ενόσω η πατρίδα μας παραμένει υπό κατοχή, ενόσω η  Τουρκία απειλεί  με νέα τετελεσμένα, η Εθνική Φρουρά οφείλει και πρέπει να βρίσκεται σε ύψιστη ετοιμότητα, ως η κατεξοχήν δύναμη αποτροπής και προστασίας της κρατικής μας υπόστασης και της εθνικής μας κυριαρχίας.

 

Συγχαίρω ξανά τους νέους μαυροσκούφηδες για την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαίδευσης τους στο όπλο των Τεθωρακισμένων και εύχομαι σε όλους υγεία, δύναμη και κάθε καλό.