(Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019, 09:30 π.μ.)

Σας καλωσορίζω στις νέες εγκαταστάσεις του Υπουργείου και στην εκδήλωση της συνυπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων, που σκοπό έχει τον καθορισμό πλαισίου για την πρόληψη των αρνητικών επιπτώσεων της παθολογικής ενασχόλησης με τα τυχερά παιχνίδια. 

Στην προσπάθεια μας να αποδώσουμε την πρέπουσα σημασία που προσδίδει η πολιτεία στις δράσεις ενάντια στις εξαρτήσεις, προσκαλέσαμε και έχουμε μαζί μας εκπροσώπους από το ΚΕΝΘΕΑ, τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το πανεπιστήμιο FREDERICK, την αρχή αντιμετώπισης εξαρτήσεων καθώς και τον Σύμβουλο του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα αθλητισμού.

Οφείλω, λοιπόν, να συγχαρώ όλους τους αρμόδιους φορείς για το έργο που προσφέρουν στους στρατεύσιμους νέους αλλά και στην κοινωνία μας γενικότερα. Ανέκαθεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της προστασίας της κοινωνίας και των πολιτών μας από τη μάστιγα των τυχερών παιγνίων και των λοιπών εξαρτήσεων. Σας αξίζουν πολλοί έπαινοι.

Ως Υπουργείο Άμυνας έχουμε πρόσφατα επικαιροποιήσει μνημόνια συνεργασίας με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου και το ΚΕΝΘΕΑ και έχουμε αναπτύξει διάφορες δράσεις πρόληψης αλλά και παροχής βοήθειας σε ορισμένους τομείς για την προστασία των στρατεύσιμων νέων και του προσωπικού της Εθνικής Φρουράς γενικότερα.

Τα τελευταία χρόνια, το φαινόμενο των εξαρτήσεων έλαβε ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και στον τόπο μας, επηρεάζοντας κυρίως τον νεαρό πληθυσμό, ο οποίος ανήκει στις υψηλότερες ομάδες κινδύνου. 

Αναπόφευκτα το φαινόμενο των εξαρτήσεων επηρεάζει και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, που αποτελούνται επί τω πλείστω από άτομα νεαρής ηλικίας. Αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα και μας αναγκάζει να επαγρυπνούμε και να προσανατολίζουμε τις δυνάμεις μας στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και καταστολής. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η πρόληψη και πάνω σ΄αυτήν επενδύουμε.

Το ευτύχημα είναι ότι μαζί μας σε αυτή τη μάχη είναι και φορείς με εξειδικευμένη γνώση, εμπειρίες και αφοσίωση για δουλειά. Εκτός από το ΚΕΝΘΕΑ και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, έχουμε συνεργασία και με την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων και σήμερα διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία με την υπογραφή σχετικού μνημονίου.

Η Αρχή ανάμεσα σε άλλα, συμπεριλαμβάνει την πρόληψη και την καταπολέμηση της εξάρτησης στα τυχερά παιχνίδια και την ευχαριστώ για τη συνεργασία.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου κατά το προηγούμενο έτος προκήρυξε το επιχορηγημένο πρόγραμμα PIN (=Prevention & Intervention). Στις εγκεκριμένες προτάσεις συμμετείχε η Ακαδημαϊκή Ομάδα του Πανεπιστημίου Frederick η οποία, μεταξύ άλλων, οργάνωσε 40 εργαστήρια για τους στρατιώτες, με την ενεργή συμμετοχή τους λαμβάνοντας υπέρ το δέον, θετικά μηνύματα.  

Κλείνοντας και μέσα στο πλαίσιο της ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, το Υπουργείο Άμυνας, στοχεύει στην πρόληψη και αντιμετώπιση αποιασδήποτε εξάρτησης και παθολογικής συμπεριφοράς, μέσα από την εφαρμογή πολυεπίπεδων και πολύμορφων παρεμβάσεων. Η στρατηγική μας εστιάζεται στη συνεργασία και συλλογική αντιμετώπιση του προβλήματος με όλους τους διαθέσιμους φορείς, στην εξασφάλιση ευκαιριών υγιούς και δημιουργικής ενασχόλησης του προσωπικού μας κατά τον ελεύθερο τους χρόνο.

Οφείλουμε ως Πολιτεία να δώσουμε στη νέα γενιά τα εχέγγυα για την ενίσχυση της ψυχικής υγείας, των δεξιοτήτων και ικανοτήτων για την επίλυση προβλημάτων και αποφυγής εθιστικών συμπεριφορών.

Μ΄αυτές τις σκέψεις, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αρμόδιους φορείς για τη διαχρονική συνεργασία με την Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Άμυνας.  

Σας ευχαριστώ