Κυρίες και Κύριοι, 

Με την συμπλήρωση του πρώτου έτους της θητείας μου στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο μου εμπιστεύτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης επικοινωνώ σήμερα μαζί σας για να ενημερώσω για:

- τις σημαντικότερες στρατηγικές μας επιδιώξεις, 

- τις δράσεις που είχαμε σχεδιάσει, οι οποίες έχουν ήδη πάρει σάρκα και οστά, αλλά και 

- τον προγραμματισμό μας για ενέργειες που βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης. 

Όταν είχα την τιμή να αναλάβω το Υπουργείο Άμυνας, τον Μάρτιο του 2018, με τη συνδρομή των συνεργατών μου στο Υπουργείο, και της ιεραρχίας της Εθνικής Φρουράς, άρχισα να εργάζομαι προς υλοποίηση των στρατηγικών στόχων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. 

Ευθύς εξαρχής κάλεσα όλους, το προσωπικό του Υπουργείου, την ηγεσία του ΓΕΕΦ, τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, τους Συνδέσμους Αξιωματικών και Υπαξιωματικών να εργαστούμε μαζί σκληρά, χωρίς μεγαλοστομίες και πομπώδεις διακηρύξεις. Προχωρήσαμε με σταθερά βήματα μπροστά και είμαι σε θέση να αναφέρω ότι διορθώσαμε στρεβλώσεις, θέσαμε προτεραιότητες και προχωρήσαμε σε δράσεις που άρχισαν να αποδίδουν και να αναβαθμίζουν την Εθνική Φρουρά. Θέτουμε στόχους και ως ομάδα, αθόρυβα και αποτελεσματικά ενισχύουμε την ανθρώπινη διάσταση των υπηρεσιών μας, την έννοια της κοινωνικής ευαισθησίας, βάζοντας τον πολίτη στο επίκεντρο. Όλα τα πιο πάνω λειτουργούν ενισχυτικά στην υλοποίηση της κύριας αποστολής του Υπουργείου Άμυνας, που δεν είναι άλλη από τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της ενδυνάμωσης της Αμυντικής της Θωράκισης και το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς.

Έχουμε λοιπόν, θέσει στόχους που αποσκοπούν στην ενίσχυση της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας, αναπτύσσουν ορθολογικά την εξοπλιστική μας δύναμη και εντείνουν την ανθρωποκεντρική προσέγγιση του Υπουργείου, μέσω της πλέον αποδοτικής αξιοποίησης των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας.

Σήμερα, σας παραθέτω τους έξι (6) κύριους πυλώνες δραστηριότητας του Υπουργείου, στους οποίους στηρίχτηκαν οι στρατηγικές μας επιδιώξεις:

2019 05 22 Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στη Δημοσιογραφική Διάσκεψη.pdf