Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της άτυπης συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ. Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα Ασφάλειας και Άμυνας της Ε.Ε, συζήτησαν και έδωσαν πολιτική καθοδήγηση επί της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ και συγκεκριμένα επί της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), στη καλλιέργεια κοινής στρατηγικής κουλτούρας στην ΕΕ, στην επίδραση της τεχνολογίας στην Άμυνα και στην χρήση της επ’ ωφελεία των ΚΜ, καθώς επίσης και τη στρατηγική επικοινωνία στην ΕΕ. Συζήτησαν επίσης το θέμα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια» (Women Peace and Security /WPS), το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για την ΕΕ.

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε παρέμβασή του, εξέφρασε την σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες υλοποίησης των προγραμμάτων της PESCO, ώστε να επιτευχθούν σύντομα απτά αποτελέσματα. Τυχόν νέα προγράμματα πρέπει να είναι περιορισμένα σε αριθμό και να καλύπτουν κρίσιμα επιχειρησιακά κενά στις δυνατότητες της ΕΕ. 

Χρειαζόμαστε, είπε ο κ. Υπουργός, μια ΕΕ που παρέχει προστασία στα μέλη της, όπως καθορίζεται στις προτεραιότητες της Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή νοτίως της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή της ρήτρας αλληλεγγύης, του άρθρου δηλαδή 42.7 των Συνθηκών, είναι πιο σημαντική από ποτέ. Η επίδειξη αλληλεγγύης των υπολοίπων κρατών-μελών προς ένα κράτος-μέλος, μετά από επιθετική ενέργεια κατά της επικράτειάς του, είναι υψίστης σημασίας. Είναι αυτονόητο, τόνισε ο κ. Αγγελίδης, ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια επί της επικράτειας ενός μέλους της ΕΕ, ουσιαστικά αποτελεί και επίθεση κατά της ίδιας της ΕΕ.

Όσον αφορά την Επιχείρηση Sophia, στην κεντρική Μεσόγειο, η Κύπρος υποστηρίζει την συνέχιση της, με γνώμονα τα μέχρι τώρα επιτυχή αποτελέσματα της.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Αγγελίδης, είχε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του καθώς επίσης και με τον εκτελεστικό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού οργανισμού Άμυνας.