O Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σάββας Αγγελίδης αναχωρεί σήμερα για Αίγυπτο, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη και τον Διοικητή Ναυτικού Πλοίαρχο Χαράλαμπο Χαραλάμπους, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Άμυνας της Αιγύπτου, για να παρακολουθήσουν την τελική φάση της Αεροναυτικής Άσκησης “ΜΕDUSA 1/2018” η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξάνδρειας, στην παρουσία των Υπουργών Άμυνας, Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στην άσκηση συμμετέχουν αεροναυτικά μέσα από τις 3 χώρες. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει το Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης «Α. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ», Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών και Παρατηρητές. 

Η συμμετοχή της Κύπρου στην άσκηση αποτελεί την μεγαλύτερη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας από ιδρύσεως της σε ξένη χώρα, με ναυτικά μέσα.

Κατά την τελική φάση θα γίνει ρίψη πυρών επιφανείας, βολές κατευθυνόμενων βλημάτων σε στόχο αέρος, αεροπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, αμφίβια ενέργεια και ρίψη αλεξιπτωτιστών.

Κατά τις συναντήσεις που θα έχει η Κυπριακή αντιπροσωπεία τόσο σε διμερές όσο και τριμερές επίπεδο θα γίνει ανασκόπηση των διμερών σχέσεων με την Αίγυπτο και τριμερών σχέσεων με Ελλάδα-Αίγυπτο, ενώ θα συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως η περιφερειακή ασφάλεια καθώς επίσης η θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Την Κυπριακή αντιπροσωπεία θα συνοδεύει και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο.