Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του κοινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών, που πραγματοποιήθηκαν στο Λουξεμβούργο.

Οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις στα θέματα ασφάλειας και άμυνας συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation-PESCO), του Συντονισμένου Ετήσιου Απολογισμού για την Άμυνα (Coordinated Annual Review-CARD), του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας (European Deferce Fund-EDF), της Στρατιωτικής Κινητικότητας (Military Mobility), του Ευρωπαϊκού Ειρηνευτικού Ταμείου (European Peace Facility-EPF), των Υβριδικών Απειλών και της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία, το Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση για τη θέσπιση Κοινής Δέσμης Κανόνων Διακυβέρνησης των προγραμμάτων και επιβεβαίωσε την πρόθεση του για λήψη απόφασης το Νοέμβριο, σχετικά με τους όρους συμμετοχής τρίτων χωρών στα προγράμματα και ζήτησε όπως ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες. Το Συμβούλιο επίσης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το Σχέδιο Δράσης που ενέκρινε η Ύπατη Εκπρόσωπος και η Επιτροπή, σε σχέση με την Στρατιωτική Κινητικότητα, ενέκρινε τις σχετικές Στρατιωτικές Απαιτήσεις και κάνοντας πλήρως σεβαστές την κυριαρχία και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε εθνικό επίπεδο, κάλεσε τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση, το συντομότερο δυνατό, προς υλοποίηση των αποφάσεων. 

Ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, σε παρέμβασή του, εξέφρασε την υποστήριξη της Κύπρου στις πρωτοβουλίες για την βελτίωση της Στρατιωτικής Κινητικότητας στην Ευρώπη και καλωσόρισε το Σχέδιο Δράσης. Σημείωσε ότι η πλευρά μας βλέπει το όλο θέμα σαν μια Ευρωπαϊκή προσπάθεια τονίζοντας ταυτόχρονα ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να επικεντρωθεί στην υλοποίηση προγραμμάτων τα οποία θα διευκολύνουν την επίτευξη του επιπέδου φιλοδοξίας της ΕΕ στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) και θα συμβάλουν στην αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και της Αμοιβαίας Συνδρομής.