Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης, είχε σήμερα συνάντηση στο Γραφείο του, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) κ. Jorge Domecq, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργείου ΄Αμυνας. 

Κατά την συνάντηση, οι κ.κ. Αγγελίδης και Domecq συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία του Υπουργείου ΄Αμυνας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό ΄Αμυνας, καθώς και θέματα ανάπτυξης Δυνατοτήτων των κρατών μελών του Οργανισμού. Eπίσης είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν σχετικές απόψεις για τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη καθώς και για μελλοντικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τόσο την ΕΕ αλλά και τα κράτη μέλη στο τομέα ανάπτυξης των δικών τους δυνατοτήτων. 

Ο κ. Υπουργός, ενημέρωσε τον κ. Domecq, για την πρόθεση του Υπουργείου ΄Αμυνας να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Ανάπτυξης Δυνατοτήτων στην Στρατιωτική ΄Ερευνα καθώς, όπως είπε η Κύπρος εκτιμά το ρόλο του ΕΟΑ και συμμετέχει ενεργά για την υποστήριξη του Οργανισμού στην εκπλήρωση της αποστολής του, για την περαιτέρω ανάπτυξη των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων Άμυνας.
Στη συνέχεια ο κ. Υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Domecq, για την έναρξη της δεύτερης φάσης του Φόρουμ Διαβούλευσης για την Αειφόρο Ενέργεια στον τομέα της Άμυνας και της Ασφάλειας (CF SEDSS), το οποίο παρουσιάζει τη μοναδική ευκαιρία για τα Υπουργεία Άμυνας, να εφαρμόσουν πολιτικές και μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και μείωση του κόστους, καθώς και για την επιλογή της Κύπρου για τη διοργάνωση της 3ης διάσκεψης του Φόρουμ τον Φεβρουάριο του 2019 .

Ο κ. Domecq, ευχαρίστησε τον κ. Αγγελίδη για την πρόσκληση να επισκεφθεί την Κύπρο και για την απόφαση του Υπουργείου ΄Αμυνας, να συμμετέχει στο πρόγραμμα Ανάπτυξης Δυνατοτήτων στην Στρατιωτική ΄Ερευνα, που δηλώνει έμπρακτα την άριστη συνεργασία του Υπουργείου με τον ΕΟΑ. Αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για ενεργοποίηση της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (PESCO) και στη θετική επίδραση που θα έχει αυτή μαζί με τις άλλες πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην ΕΕ, για την ΄Αμυνα.

Ακολούθως ο κ. Domecq επεσήμανε, την προσπάθεια που καταβάλλεται από το Υπουργείο, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, για την εμπλοκή των ερευνητικών κέντρων της Κύπρου, είτε αυτά είναι εκπαιδευτικά/πανεπιστημιακά ιδρύματα, είτε μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις, στην έρευνα για θέματα εφαρμογών διπλής χρήσης (στρατιωτικής και πολιτικής), με σκοπό την χρηματοδότηση προτάσεων τους από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ, κατά την διήμερη παραμονή του στην Κύπρο είχε επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη και παρακάθησε σε Γεύμα Εργασίας με εκπρόσωπους της κυπριακής βιομηχανίας, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων καθώς και ερευνητικών κέντρων.