Χαιρετισμός Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη κατά την τελετή ορκωμοσίας των Νεοσυλλέκτων της 2019 ΕΣΣΟ

   Από σήμερα, με τον πλέον επίσημο τρόπο, σας καλωσορίζω στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς, στη μεγάλη οικογένεια των ενόπλων μας δυνάμεων.

   Σήμερα δίνετε υπόσχεση ενώπιον Θεού και ανθρώπων πως θα διαφυλάττετε την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

   Τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές σας, θα πρέπει να αισθάνεστε περήφανοι. Περήφανοι, γιατί δώσατε την ιερή υπόσχεση πως θα υπερασπιστείτε την ελευθερία και την ασφάλεια της Χώρας μας.

   Με την επιτυχή ολοκλήρωσή του πρώτου σταδίου εκπαιδεύσεως, έχετε δώσει τα πρώτα δείγματα των σωματικών και ψυχικών προσόντων σας, τα οποία σας καθιστούν ικανούς να φέρετε το εθνόσημο στη στολή και στο μπερέ σας.

   Μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη και ελπίδα, καθώς αποδείξατε ότι η νεολαία μας και συναισθάνεται τις απαιτήσεις των καιρών, και διαπνέεται από φιλοπατρία, και δηλώνει το «Παρών» της όπου η πατρίδα τη χρειάζεται.

   Με το χαμηλό ποσοστό φυγοστρατίας της τάξης του 2,96%, το οποίο αποτελεί ένα από τα χαμηλότερα στην ιστορία της Εθνικής Φρουράς, στέλνετε ένα ηχηρό μήνυμα πίστης και αφοσίωσης προς το καθήκον.

   Παράλληλα μας δίνετε και μας δύναμη και ταυτόχρονα την υποχρέωση, ώστε να εφαρμόζουμε ριζικές αλλαγές σε θέματα που χρονολογούνται. Το νέο πρωτόκολλο συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας με τον ΚΟΑ, μετά και την ψήφιση του νόμου από τη βουλή, που προβλέπει πως όσοι αθλητές κρίθηκαν Ι5 λόγω προβλημάτων ψυχικής υγείας δε θα δικαιούνται δελτίο υγείας, θέτει πραγματικά σε νέα βάση το χειρισμό των στρατεύσιμων αθλητών. Παραχωρούμε δέσμη διευκολύνσεων ώστε κανένας στρατεύσιμος αθλητής να μη στερηθεί την προοπτική ανέλιξής του.

   Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενδιαφέρον τη στρατιωτική σας θητεία με στόχο να ολοκληρώσετε με επιτυχία τη στρατιωτική και επιχειρησιακή σας εκπαίδευση.

   Η οικογένεια των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στην οποία από σήμερα ανήκετε κι εσείς, αποτελεί την πηγή από όπου αντλούμε τη δύναμη να συνεχίσουμε το δύσκολο διπλωματικό αγώνα που διεξάγουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία σε όλα τα επίπεδα, τη συγκεκριμένη περίοδο,  όπου η Τουρκία με τις προκλητικές της ενέργειες παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και των Χωρικών μας Υδάτων, παγώνοντας ταυτόχρονα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού.

   Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ όλους τους οπλίτες της 2019 ΕΣΣΟ καθώς επίσης και τις διοικήσεις των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, για την άρτια διοργάνωση της σημερινής τελετής ορκωμοσίας, αλλά και για την όλη προσπάθεια που καταβλήθηκε, τόσο για τη διαμονή και για την εκπαίδευση όσο και την ομαλή προσαρμογή των νεοσυλλέκτων, χωρίς να αντιμετωπιστούν ιδιαίτερα προβλήματα.

   Συγχαρητήρια για ακόμη μια φορά και σας εύχομαι από καρδιάς μια καλή και παραγωγική δεκατετράμηνη θητεία.