Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στην τελετή απονομής των πράσινων μπερέ στους νέους καταδρομείς

Συγκινημένος, περήφανος και χαρούμενος παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή, στην τελετή απονομής του πράσινου μπερέ στους νέους καταδρομείς της 2023 ΕΣΣΟ.

Απευθύνομαι στο νέο αίμα των ειδικών δυνάμεων, καλωσορίζω τους νέους λοκατζήδες επίσημα στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.

Σας διαβεβαιώ πως γνωρίζω πολύ καλά τι απαιτείται για να καταφέρει κάποιος να φορέσει το τιμημένο πράσινο μπερέ. Γνωρίζω τα αισθήματα που σας διακατέχουν. Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος, αφού αρκετά χρονιά πριν είχα την τιμή να το παραλάβω και εγώ σε ανάλογη τελετή και να υπηρετήσω στην Εθνική Φρουρά ως υπερήφανος καταδρομέας.

Το ιερό σύμβολο του κάθε λοκατζή, δεν σας χαρίστηκε. Το κερδίσατε με πολύ κόπο και ιδρώτα και γνωρίζω πως εάν απαιτηθεί, θα το τιμήσετε στο πεδίο μέχρις εσχάτων.

Αμοιβαίος σεβασμός, πειθαρχία, γενναιότητα, αποφασιστικότητα, έντονη – συνεχής και κοπιαστική εκπαίδευση, προσαρμοστικότητα, ακρίβεια, αποτελεσματικότητα, πίστη, υπομονή και επιμονή, ψυχική και σωματική αντοχή, υψηλό ηθικό, ψυχραιμία, αυτοέλεγχος, αγάπη για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο.

Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, και άλλα πολλά, αποτελούν «προαπαιτούμενα» επιτυχούς εκτέλεσης της αποστολής και του σκοπού των Δυνάμεων Καταδρομών.

Νέοι καταδρομείς,

Γνωρίζετε ότι υπηρετείτε σε ένα ξεχωριστό Σώμα.

Γνωρίζετε ότι οφείλετε να βρίσκεστε σε ύψιστο επίπεδο ετοιμότητας.

Πάντοτε, οπουδήποτε, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εναντίον οποιουδήποτε.

Σας θυμίζω πως οι Σπαρτιάτες πρόγονοί μας, στον δρόμο για τη μάχη, δεν ρωτούσαν πόσοι ήταν οι εχθροί, αλλά πού βρίσκονταν αυτοί.

«Ου πόσοι, αλλά πού».

Σήμερα, εσείς, το νέο αίμα των Ειδικών Δυνάμεων, από έφηβοι μαθητές και νεοσύλλεκτοι στρατιώτες γίνεστε πλέον επίλεκτοι μαχητές.

Μέλη των θρυλικών ηρωικών Δυνάμεων Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς.

Σας συγχαίρω θερμά και σας καμαρώνω για την απόφασή σας να επιλέξετε με ελεύθερη βούληση τον μακρύ και δύσκολο δρόμο της προσφοράς και του καθήκοντος στις Ειδικές Δυνάμεις.

Για το υπόλοιπο της ζωής σας θα μπορείτε δίκαια να καυχιέστε για την υπηρεσία σας στις Δυνάμεις Καταδρομών.

Εδώ που μόνο οι ψυχικά και σωματικά τολμηροί μπορούν να ανταποκριθούν επιτυχώς.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η πορεία και η θητεία που καλείστε να διέλθετε δεν θα είναι εύκολη.

Τουναντίον θα συνεχίσει να είναι πολύ απαιτητική και κοπιώδης, με συνεχή και επίμοχθη εκπαίδευση.

Σας αξίζουν, λοιπόν, πολλά συγχαρητήρια, γιατί αποφύγατε τις σειρήνες εφησυχασμού της σύγχρονης εποχής, αποφύγατε τα προστάγματα για απάθεια, αδιαφορία και την αποστασιοποίηση από τις διαχρονικές αξίες και τις σύγχρονες προκλήσεις.

Επιλέξατε τον δρόμο της προσφοράς. Απαξιώνοντας τα εύκολα και ακοπίαστα, με αποφασιστικότητα και πείσμα παραλάβατε τη σκυτάλη από τους καταδρομείς προγόνους σας και αποφασίσατε  να υπηρετήσετε με τόλμη τη θητεία και ολόκληρη την υπόλοιπη ζωή σας, κάνοντας πράξη το ρητό των Καταδρομών, «Ο Τολμών Νικά».

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στους γονείς και τις οικογένειές, οι οποίοι σας ανάγιωσαν με αρχές και σας δίδαξαν τι σημαίνει προσφορά για την πατρίδα, στηρίζονταν την επιλογή και την κοπιώδη πορεία σας για όλο αυτό το διάστημα.

Σεβαστές οικογένειες, τιμημένοι γονείς, σας ευχαριστούμε.

Σε καιρούς δύσκολους, που τα πάντα γύρω μας κρίνονται με περισσή ευκολία, σε στιγμές που η φιλοπατρία και η εθνική συνείδηση αμφισβητούνται και πολλάκις απαξιώνονται, εσείς αναθρέψατε παιδιά με αρχές, αξίες και ιδανικά. Και σήμερα έχουμε ανάγκη από εύτολμους νέους όπως τα παιδιά σας.

Έχουμε ανάγκη από ξεχωριστούς νέους που αποδεικνύουν ότι σφάλλουν όσοι αμφισβητούν το ήθος και τη φιλοπατρία της νεολαίας μας.

Έχουμε ανάγκη από υπερασπιστές της πατρίδας όπως έπραξε η γενιά των ηρώων των Καταδρομών.

Της γενιάς εκείνης που το 1974, στον Λωρόβουνο και στον Κουτσοβέντη, στον Άγιο Ιλαρίωνα και στην Άσπρη Μούττη, στα Πετρομούθκια, στο Ύψωμα 1023, στα Πάναγρα, στο Αεροδρόμιο Λευκωσίας και όπου αλλού απαιτήθηκε υπόγραψαν με το αίμα τους τις δέλτους της ιστορίας.

Νέοι Καταδρομείς,

Αρχίζοντας σήμερα ένα νέο κεφάλαιο στη θητεία σας, σας καλώ να υπηρετήσετε με πίστη και αφοσίωση και να ενισχύσετε τον χαρακτήρα σας με τις στρατιωτικές αρετές, αποτελώντας υπόδειγμα υπεύθυνου στρατιώτη.

Θέστε υψηλούς στόχους. Κρατήστε το κεφάλι ψηλά και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Επιδιώξτε την εξέλιξη, την πρόοδο και την αριστεία.

Μη διστάσετε να κοπιάσετε και να ιδρώσετε.

«Τους πόνους διώκειν, αφ’ ών τα μεγάλα και λαμπρά γίγνονται τοις ανθρώποις», μας διδάσκει ο αρχαίος φιλόσοφος Δημόκριτος, τονίζοντας ότι τα μεγάλα επιτεύγματα επιτυγχάνονται από αυτούς που επιδιώκουν τις κοπιώδεις προσπάθειες.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές σας αντοχές, τηρώντας όμως ευλαβικά τις διαδικασίες και τα μέτρα ασφαλείας.

Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο, την ίδια βούληση και την ίδια αφοσίωση,  να εκπαιδεύεστε υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων σας.

Θα ήθελα σε αυτό το σημείο, να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών, τον Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και τους εκπαιδευτές, οι οποίοι μη φειδόμενοι κόπου και χρόνου επέδειξαν άριστο επαγγελματισμό και μερίμνησαν για την ολοκληρωμένη εκπαίδευση των νέων καταδρομέων.

Κυρίες και κύριοι,

Η Εθνική Φρουρά, στη δύσκολη συγκυρία που διανύουμε, με προκλήσεις σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο, παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην αποστολή της και στο καθήκον στο οποίο η πολιτεία την έταξε, ως κύριο υπερασπιστή της ασφάλειας της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδα μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, για να συνεχίσει να εκτελεί απρόσκοπτα την αποστολή της ως μια σύγχρονη, ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη δύναμη, με σταθερά βήματα αναβαθμίζουμε τις δυνατότητες μας, υλοποιώντας στην πράξη το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα.

Απευθυνόμενος στους νέους καταδρομείς θα επαναλάβω αυτό που προ ολίγου δήλωσα στους συνάδελφούς τους στρατονόμους, στην τελετή αποφοίτησής τους.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το προσωπικό μας αποτελεί την αιχμή του δόρατος της προσπάθειάς μας, σας καλώ να συνεχίσετε με την ίδια αισιοδοξία, την ίδια δύναμη και το ίδιο σθένος, να προσφέρετε στο στράτευμα και στην πατρίδα μας.

Να είστε περήφανοι για το πράσινο μπερέ που θα φοράτε από σήμερα.

Να είστε περήφανοι που υπηρετείτε τη στρατιωτική σας θητεία στις Δυνάμεις Καταδρομών.

Είμαι βέβαιος ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στα καθήκοντά σας και θα φανείτε αντάξιοι των προσδοκιών μας.

Εύχομαι σε όλους υγεία, εποικοδομητικό υπόλοιπο θητείας και ευόδωση των στόχων σας.