Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στην Τελετή Παράδοσης – Παραλαβής της Ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς

Ομολογώ ότι αυτή τη στιγμή βρίσκομαι υπό συναισθηματική φόρτιση με κυρίαρχο συναίσθημα την έντονη συγκίνηση.

Ανήμερα των εορτασμών της γέννησης της Υπεραγίας Θεοτόκου και της Ημέρας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, όλοι μας συμμετέχουμε και γινόμαστε μάρτυρες μιας ιδιαίτερης στιγμής για την Εθνική Φρουρά.

Μια στιγμής γεμάτης συμβολισμούς και μηνύματα.

Της στιγμής της Παράδοσης και Παραλαβής της Αρχηγίας της Εθνικής Φρουράς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Με τη σημερινή λιτή αλλά συμβολική τελετή, με ευγνωμοσύνη και σεβασμό αποδεσμεύουμε και αποχαιρετούμε τον τέως Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη.

Με τον ανάλογο σεβασμό και με υψηλές προσδοκίες καλωσορίσουμε τον νέο Αρχηγό Αντιστράτηγο Γεώργιο Τσιτσικώστα.

Συναισθανόμενοι το ιερό καθήκον έναντι της ημικατεχόμενης πατρίδας και της ιστορίας μας, αποχαιρετούμε τον τέως Αρχηγό και υποδεχόμαστε εγκάρδια τον νέο, στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Κυρίες και Κύριοι

Ο Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης διετέλεσε Αρχηγός σε μια δύσκολη και ιδιάζουσα περίοδο, η οποία χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση πολλαπλών, πολυδιάστατων και πρωτόγνωρων προκλήσεων.

Από τη μια ο τουρκικός αναθεωρητισμός και η εμμονή της Τουρκίας σε αναχρονιστικές, επεκτατικές αντιλήψεις, σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και σε μια διαρκή προσπάθεια ανατροπής του υφιστάμενου status quo και δημιουργίας νέων τετελεσμένων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από την άλλη η πανδημία του κορωνοιού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου απαιτήθηκε η άμεση και δραστική αντιμετώπισή της και η προσαρμογή όλων μας σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον αυτοπροστασίας και απομόνωσης.

Και προσφάτως το ανησυχητικά αβέβαιο, ασταθές και συγκρουσιακό ευρωπαϊκό, αλλά και διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, με αποκορύφωμα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις πολεμικές επιχειρήσεις, οι οποίες ακόμα συνεχίζονται.

Αναγνωρίζοντας τη ζωτική ανάγκη για αξιόμαχες και ισχυρές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο και αισθανόμενος το βάρος του καθήκοντος που επρόκειτο να επωμιστεί, ο Στρατηγός Δημόκριτος Ζερβάκης ανέλαβε την ευθύνη Αρχηγίας της Εθνικής Φρουράς, αποστολή την οποία έφερε εις πέρας με επιτυχία, επιδεικνύοντας καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσία του υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ηγεσίας.

Ο Δημόκριτος Ζερβάκης καθ’ ομολογία ολοκλήρωσε μια ευδόκιμη υπηρεσία 5,5 ετών στην Κύπρο.

Τα 3,5 χρόνια ως Αρχηγός και 2 χρόνια ως Επιτελάρχης της Εθνικής Φρουράς.

Συνέβαλε καθοριστικά και με απόλυτη επιτυχία στην αναδιοργάνωση και την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, τη βελτίωση της αποτρεπτικής ικανότητας και της εξωστρέφειας της Εθνικής Φρουράς.

Υπήρξε Αρχηγός που διέθετε πολύτιμες επιχειρησιακές γνώσεις και ηγετικές δεξιότητες, επέδειξε ανθρωποκεντρική προσέγγιση στη διοίκηση και διαχειρίστηκε κάθε ζήτημα με αξιοσημείωτη στοχοπροσήλωση, επιμονή και υπομονή μέχρι και την τελευταία στιγμή παρουσίας του στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Αγωνίστηκε με πάθος για τη σταδιακή μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό, ανεβάζοντας το επίπεδο εκπαίδευσης και επιχειρησιακής ετοιμότητάς της.

Έδωσε έμφαση στην κομβική σημασία που διαδραματίζουν για την Κυπριακή Δημοκρατία η σύναψη νέων και η περαιτέρω αναβάθμιση των υφιστάμενων στρατιωτικών συνεργασιών με φίλιες χώρες και προσέφερε το άπαν των δυνάμεών του στην πολιτική εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ένεκα και της δικής του πολύτιμης συμβολής, πλέον η Εθνική Φρουρά συμμετέχει επάξια ως ισότιμος, χρήσιμος και αξιόπιστος εταίρος σε στρατιωτικές συνεργασίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Αίγυπτο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιορδανία και άλλες.

Αγαπητέ μου στρατηγέ Δημόκριτε Ζερβάκη,

Εκ μέρους της Πολιτείας, του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς, σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, για τις αδιάλειπτες υπηρεσίες που προσφέρατε στην πατρίδα μας, κατά τη διάρκεια της θητείας σας.

Αποχωρώντας από την Αρχηγία της Δύναμης να είστε βέβαιος ότι η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να είναι εδώ, δυνατή και αξιόπιστη. Έτσι όπως εσείς την οραματιστήκατε.

Έτοιμη να εκπληρώσει την αποστολή της στο έπακρο, προασπίζοντας την ελευθερία, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κρατήστε βαθιά στη ψυχή σας τις ακατάλυτες προσπάθειες, που ως κυπριακός λαός καταβάλλουμε για επιβίωση στη γη των προγόνων μας, εδώ στην εσχατιά του Ελληνισμού την αγαπημένη μας πατρίδα Κύπρο.

Σας αποχαιρετούμε με μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη, και με τις ειλικρινείς μας ευχές για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και μια νέα, παραγωγική πορεία στη ζωή σας.

Κύριε Αρχηγέ, Αντιστράτηγε Γεώργιε Τσιτσικώστα,

Σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε στην Κύπρο.

Από σήμερα αναλαμβάνετε το πηδάλιο της Εθνικής Φρουράς.

Αναλαμβάνετε μια τιμητική αλλά και συνάμα απαιτητική αποστολή.

Καλείστε ως Αρχηγός να εργαστείτε ακούραστα και να συμβάλετε περαιτέρω στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και στην επαύξηση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Είμαι σίγουρος πως με αφοσίωση, συνέπεια, στοχοπροσήλωση και μεθοδικότητα, θα συνεχίσετε και θα ενισχύσετε το έργο του προκατόχου σας, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες της Πολιτείας και του κυπριακού λαού.

Ο στόχος που έχουμε θέσει, ως Κυβέρνηση, για εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς και για επαύξηση και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητάς της με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων είναι διαρκής και απαιτητικός.

Αυτός ο στόχος καθίσταται ολοένα και πιο επιτακτικός για όσο καιρό η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή και υπό τη διαρκή απειλή για νέα τετελεσμένα επί του εδάφους της.

Κύριε Αρχηγέ.

Οι προκλήσεις στα ζητήματα άμυνας και ασφάλειας που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε είναι περίπλοκες και πολλαπλές.

Η Εθνική Φρουρά βρίσκεται σε μια πορεία ενίσχυσης, αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού και εξελίσσεται σε έναν σύγχρονο, ευέλικτο και αξιόμαχο στρατό, ικανό να συνεχίσει να διασφαλίζει την άμυνα, την ασφάλεια και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτή την προσπάθεια η δική σας συμβολή ως Αρχηγού κρίνεται καθοριστική.

Με συλλογική προσπάθεια η Εθνική Φρουρά μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και προκλήσεις της εποχής μας, παρέχοντας στη Δημοκρατία επιχειρησιακή δυνατότητα προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις των καιρών.

Είμαι βέβαιος ότι, με τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας, θα ανταποκριθείτε πλήρως στις υψηλές προσδοκίες που απορρέουν από την επιλογή σας στην ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Είμαι επίσης βέβαιος για την αρμονική μας συνεργασία για υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος του Προέδρου Χριστοδουλίδη στα θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Σας διαβεβαιώνω πως σ’ αυτή την πορεία θα με βρείτε συνοδοιπόρο και συμπαραστάτη.

Κυρίες και Κύριοι

Πριν κλείσω να μου επιτρέψετε να απευθύνω μερικά λόγια στην αγγλική για τους Πρέσβεις και του Στρατιωτικούς ακόλουθους που μας έκαναν την τιμή να είναι σήμερα μαζί μας.

Dear Ambassadors and defence attaches,

Thank you for being here with us today.

This afternoon we bid farewell to Lt. General Zervakis.

An exemplary military leader who has served as Chief of Defence with profound professionalism and dedication to his mission.

One of his many legacies, will be his personal contribution to our extrovert defence policy.

During his time new defence partnerships were established and existing ones were advanced further.

As many of you here today have worked very closely with him for promoting our numerous bilateral defence and military cooperations.

I am convinced that you will continue doing so with our new Chief of Defence, Lt. General Tsitsicostas.

General Tsitsicostas, brings with him an impressive wealth of knowledge and experiences from working in multinational environments and interacting with international organization such as the EU and NATO and partner countries.

He will continue building on our policy of enhancing our defence partnerships and military cooperation for promoting peace, stability, and prosperity in our region.

Welcome all of you once again.

Στρατηγέ Δημόκριτε Ζερβάκη.

Σας αποχαιρετούμε και σας ευχαριστούμε.

Αρχηγέ Γεώργιε Τσιτσικώστα.

Σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο και απαιτητικό έργο σας.