Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα, στην ορκωμοσία Νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2023 ΕΣΣΟ στο Μακάριο Στάδιο

Με απέραντη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας, εδώ στο Μακάριο Στάδιο, για την τελετή ορκωμοσίας των οπλιτών της 2023 ΕΣΣΟ.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη και το καθήκον το οποίο έχουμε ως Έλληνες της Κύπρου απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία μας, σας καλωσορίζω επίσημα στην Εθνική Φρουρά και σας μεταφέρω τα ειλικρινή αισθήματα ικανοποίησης της πολιτείας, για τη συνειδητή απόφασή σας να υπηρετήσετε τη θητεία σας.

Μαζί με τις οικογένειές σας, σας καμαρώσαμε προ ολίγου να αναφωνείτε υπερήφανα τον στρατιωτικό όρκο.

Να ορκίζεστε «πίστη εις την πατρίδα» και να αναλαμβάνετε το ιερό καθήκον και την υποχρέωση προάσπισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ύψιστο αγαθό της ασφάλειας είναι αυτό που επιτρέπει στο κράτος και στους θεσμούς να λειτουργούν αλλά και στην πολιτική ηγεσία να διεκδικεί το δίκαιο για τον λαό μας.

Η θητεία στην Εθνική Φρουρά είναι για όλους πολύ μεγάλη τιμή και υποχρέωση.

Να είστε υπερήφανοι για τη δυνατότητα που σας δίνετε να υπερασπίσετε την ελευθερία και την ασφάλεια της πατρίδας σας.

Να θυμάστε πάντοτε ότι το υψηλό επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού αποτελεί αιχμή του δόρατος και καθοριστικό παράγοντα για την Εθνική Φρουρά, στην προσπάθεια εκπλήρωσης της αποστολής της, ως δύναμης άμυνας και αποτροπής έναντι οποιασδήποτε απειλής.

Αυτό θα συνεχίσουμε όλοι μαζί να πράττουμε για όσο υφίσταται η πατρίδα μας την παράνομη τουρκική κατοχή.

Υπηρετήστε επιδεικνύοντας σοβαρότητα, συνέπεια, υπευθυνότητα, πνεύμα συνεργασίας και διάθεση για απόκτηση νέων γνώσεων και καλλιέργεια και ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Θέστε υψηλούς στόχους, επιδιώξτε την εξέλιξη και την πρόοδο του εαυτού σας.

Αξιοποιείστε τη στρατιωτική σας θητεία στο έπακρο, και καταστήστε την ένα δημιουργικό, παραγωγικό και ωφέλιμο κεφάλαιο της ζωής σας.

Να θυμάστε πως στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς, της οποίας αποτελείται πλέον ενεργά μέλη, δεν έχετε μόνο να προσφέρετε, αλλά και να λάβετε.

Ενισχύστε τον χαρακτήρα σας με τις στρατιωτικές αρετές της φιλοπατρίας, ανδρείας, καρτερίας, του στρατιωτικού πνεύματος και κυρίως της πειθαρχίας.

Μη διστάσετε, λοιπόν, να κοπιάσετε.

Δίχως κόπο δεν θα κατορθώσετε να πετύχετε τους στόχους σας

«[…] Tῆς δ᾽ ἀρετῆς ἱδρῶτα θεοὶ προπάροιθεν ἔθηκαν ἀθάνατοι […]», μας διδάσκει ο Ησίοδος, στο επικό ποίημά του «Έργα και Ημέραι», τονίζοντας, ότι μπροστά από την αρετή οι αθάνατοι Θεοί έθεσαν τον ιδρώτα γιατί για την κατάκτηση της αρετής απαιτείται να ιδρώσει κάποιος και να κοπιάσει.

Να είστε υπερήφανοι που υπηρετείτε τη θητεία σας, όπως περήφανοι αισθανόμαστε εμείς και οι γονείς σας για σας.

Περήφανοι γονείς, τα παιδιά σας θα αφιερώσουν ένα σημαντικό μέρος της ζωής τους στην υπηρεσία της πατρίδας και μαζί με εμάς να τα στηρίξετε κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι τα παιδιά σας, για όσο διάστημα διαρκεί η στρατιωτική τους θητεία θα είναι και δικά μας παιδιά.

Θα προσπαθήσουμε η Εθνική Φρουρά να είναι μια δεύτερη οικογένεια για όλους τους εθνοφρουρούς μας.

Να είστε σίγουροι ότι θα φροντίσουμε στη διάρκεια της θητείας τους να είναι απόλυτα ασφαλείς.

Αυτό ζητώ και από τους σημερινούς ορκισθέντες. Πρώτα απ’ όλα να βάλετε την ασφάλεια σας και την ασφάλεια του διπλανού σας.

Επιθυμώ επίσης να συγχαρώ τις διοικήσεις των Σχηματισμών και των Μονάδων, και όλο το προσωπικό που συμμετείχε στη διαδικασία κατάταξης των οπλιτών της 2023 ΕΣΣΟ, για την προσπάθεια που κατεβλήθη αυτό το διάστημα για την υποδοχή και την ομαλή προσαρμογή και ενσωμάτωση των εθνοφρουρών μας στην Εθνική Φρουρά.

Αγαπητοί Εθνοφρουροί,

Σας υποδεχόμαστε και σας καλωσορίζουμε για ακόμα μια φορά στην Εθνική Φρουρά και σας ευχόμαστε ολόψυχα υγεία, δύναμη και μια καλή και παραγωγική θητεία.