Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στην τελετή απονομής των πτυχίων – διακριτικών σημάτων στους απόφοιτους του 83ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών

Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς και υπερηφάνειας συγκεντρωθήκαμε σήμερα στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», για την πραγματοποίηση της τελετής απονομής των πτυχίων και διακριτικών του 83ου Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στην τελετή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα μιας μακράς, επίπονης και σκληρής εκπαίδευσης, σήμερα επιβραβεύουμε τις αξιέπαινες κοπιώδεις προσπάθειες που κατέβαλαν οι νέοι βατραχάνθρωποι για όλο αυτό το διάστημα.

Νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς,

Σήμερα, εντάσσεστε και επίσημα στις τάξεις της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, ενός από τα πιο επίλεκτα τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

Για την υπόλοιπή ζωή σας θα μπορείτε δίκαια να υπερηφανεύεστε ότι υπηρετήσατε στην ειδική αυτή Μονάδα, όπου μόνο οι δυνατοί ψυχικά και σωματικά, οι θαρραλέοι και τολμηροί μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, γιατί γυρίσατε την πλάτη στα κελεύσματα της εποχής και στην τάση ευμάρειας που τη χαρακτηρίζει, στην απάθεια, στην ευκολία και τη φυγοστρατία. Απαξιώνοντας τα πρόσκαιρα, τα εύκολα, τα παροδικά και τα ακοπίαστα, με  υψηλό ηθικό και ασύγκριτη θέληση, επιλέξατε ενσυνείδητα τον απαιτητικό δρόμο του καθήκοντος και της προσφοράς προς την πατρίδα.

Αυτό κάνουν πάντοτε οι Υποβρύχιοι Καταστροφείς. Επιλέγουν τα δύσκολα, ευθυτενείς και ακλόνητοι, αποφασισμένοι να εκτελέσουν με σθένος την αποστολή τους. Οπουδήποτε, οποτεδήποτε και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Η μέχρι σήμερα πορεία σας, αλλά κι αυτή που καλείστε να διέλθετε δε θα είναι εύκολη, αλλά πολύ απαιτητική και κοπιώδης.

Κρατήστε το κεφάλι σας ψηλά με το βλέμμα στραμμένο μπροστά. Να θυμάστε πάντοτε ότι οι επιτυχίες ακολουθούν αυτούς που προετοιμάζονται μη φειδόμενοι κόπων και ιδρώτα. Οι ΟΥΚ αυτό έπρατταν πάντοτε και αυτό θα πράττουν και στο μέλλον.

Για  να είστε έτοιμοι να εκτελέσετε την αποστολή σας απαιτείται να συνεχίσετε να εκπαιδεύεστε αδιάκοπα, με την ίδια ένταση, και να επιδεικνύετε την ίδια υπευθυνότητα, πειθαρχία, συναδελφικότητα και τόλμη.

«Η τόλμη», όμως, «ωφελεί αν έχει μέσα της γνώση. Χωρίς αυτή τη γνώση, η τόλμη βλάπτει», μας υποβάλει ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Θέογνις.

Αλλά και ο μεγάλος ρήτορας Ισοκράτης μας θυμίζει ότι «Ρώμη δε μετά φρονήσεως ωφέλησεν, άνευ δε ταύτης πλείον τους έχοντας έβλαψεν».

Δηλαδή «η σωματική δύναμη, αποδείχτηκε επωφελής όταν συνδυάστηκε με τη φρόνηση, αλλά χωρίς αυτή, τους περισσότερους τους έβλαψε».

Πορευθείτε, λοιπόν, σε όλη την πορεία σας στο στράτευμα όπως καθορίζει το ρητό που κοσμεί το έμβλημα της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

«Ρώμη μετά φρονήσεως». Γιατί η σωματική δύναμη ωφελεί, μόνο όταν συνοδεύεται από σύνεση και λογική.

Να γνωρίζετε ότι η πατρίδα μας έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους όπως εσείς.

Πειθαρχημένους, θαρραλέους, ευσυνείδητους, με υψηλό φρόνημα και ψυχική δύναμη.

Είμαι βέβαιος, σύμφωνα και με τη μέχρι τώρα πορεία σας, ότι θα ανταποκριθείτε με επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις και θα επιβεβαιώσετε τις προσδοκίες της πολιτείας, τιμώντας ταυτόχρονα τα διακριτικά που περήφανα θα φέρετε από σήμερα.

Η Εθνική Φρουρά, στηριζόμενη και στη δική σας συνεισφορά, παραμένει προσηλωμένη στην αποστολή της. Στο καθήκον στο οποίο τάχθηκε από την πολιτεία, ως προασπιστής της εδαφικής ακεραιότητας και της ελευθερίας της πατρίδας μας.

Αμετάθετο στόχο μας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση των δυνατοτήτων της, η ενίσχυσή της με σύγχρονο εξοπλισμό και απόκτηση τεχνολογικών συστημάτων του σύγχρονου επιχειρησιακού περιβάλλοντος ώστε, να είναι σε θέση να συνεχίσει να εκτελεί την αποστολή της ως μια ισχυρή, αποτελεσματική και αξιόπιστη δύναμη.

Κυρίες και κύριοι,

Επιθυμώ να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στο Διοικητή της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών, το Διοικητή του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών, τους εκπαιδευτές σας και όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην άρτια και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των υποψηφίων υποβρυχίων καταστροφέων.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης στις οικογένειες και στους γονείς, οι οποίοι τους αναθρέψατε διδάσκοντάς τους τι σημαίνει προσφορά για την πατρίδα, και στηρίξατε την επιλογή τους.

Σήμερα βρίσκεστε εδώ, στο πλάι τους και πάλι, να τους καμαρώσετε.

Νέοι υποβρύχιοι καταστροφείς,

Είμαι σίγουρος ότι θα υπηρετήσετε πιστά τις ειδικές δυνάμεις και θα τιμήσετε τα διακριτικά που με τόσους κόπους κερδίσατε.

Σας συγχαίρω για ακόμα μια φορά για την επιτυχία σας και σας εύχομαι να είστε υγιείς και να έχετε κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Εκ μέρους του Ελληνισμού της Κύπρου σας ευχαριστώ ειλικρινά.