Ομιλία Υπουργού Άμυνας στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ήρωα Νίκου Θεοφάνους

Με βαθιά συγκίνηση βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο πάρκο του Αγίου Αντωνίου, στην τελετή αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα της ΕΟΚΑ Νίκου Θεοφάνους, που διοργανώνουν από κοινού οι Σύνδεσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ, το Συμβούλιο Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ, το Ίδρυμα Απελευθερωτικού Αγώνα ΕΟΚΑ, ο Δήμος Λευκωσίας και η οικογένεια του ήρωα.

Η προτομή του ήρωα Νίκου Θεοφάνους, τα αποκαλυπτήρια της οποίας θα τελέσουμε σε λίγο, συμβολίζει την αιώνια εκτίμηση του Κυπριακού Ελληνισμού και αποτελεί ταυτόχρονα παντοτινό μάρτυρα των ηρωικών πράξεών του, κατά τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. 

Ο ήρωας, ποιητής, συγγραφέας και αθλητής Νίκος Θεοφάνους πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων τη νύκτα της 11ης Σεπτεμβρίου 1956, μετά από δολοφονικά πυρά που δέχθηκε από τους Βρετανούς, όταν προσπάθησε να διαφύγει της σύλληψής του πηδώντας από το εν κινήσει στρατιωτικό όχημα στο οποίο τον επιβίβασαν. 

Με τον ηρωικό του θάνατο, αλλά  και τις πράξεις του, τίμησε με τον καλύτερο τρόπο την οικογένεια, την καταγωγή του και την ένδοξη ελληνική ιστορία του τόπου μας. Με αγωνιστικότητα, θάρρος και λεβεντιά αντιστάθηκε στον ξένο κατακτητή, τοποθετώντας πάνω από την ίδια του τη ζωή και την οικογένειά του, την πατρίδα και την ελευθερία της. 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι, 

Η προτομή του ήρωα Νίκου Θεοφάνους αποτελεί το άφωνο εκείνο σάλπισμα εγρήγορσης και αγώνα για την ανατροπή της τωρινής απαράδεκτης κατάστασης με την κατοχή της μισής μας πατρίδας από τον Τούρκο κατακτητή. Τα διδάγματα από τη θυσία των ηρώων μας σε όλους τους αγώνες για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία ας είναι ο φωτεινός φάρος που θα μας καθοδηγεί στο δύσκολο δρόμο της απελευθέρωσης και της επιστροφής στις πατρογονικές μας εστίες. 

Παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και στην αποκατάσταση της ιστορικής μας συνέχειας στη γη των προγόνων μας.

Θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο Λευκωσίας και προσωπικά το Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη και όλους τους Συνδέσμους αγωνιστών της ΕΟΚΑ για τη διαχρονική προσφορά τους στην πατρίδα και την κοινωνία με το έργο που επιτελούν. 

Με τις δράσεις που αναλαμβάνουν, δεν αφήνουν να ξεθωριάσουν στη λήθη οι μνήμες,  συμβάλλοντας με τον καλύτερο τρόπο στο να παραμένει άσβεστη η φλόγα της αγωνιστικότητας και του πόθου για επιστροφή́ και απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας.