Ομιλία Υπουργού Άμυνας κ. Χαράλαμπου Πετρίδη στην εκδήλωση τιμής για τoν αγώνα της ΕΟΚΑ

Ήρθαμε σήμερα εδώ στον «Εθνικό Σύλλογο Μαυρομμάτης Αγίου Παύλου» για να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια ζωής και προσφοράς του ιστορικού τούτου Σωματείου, που τάχθηκε να διαφυλάσσει διαχρονικά τις ακατάλυτες αξίες και ιδεώδη του  Ελληνισμού στον τόπο μας.  Ταυτόχρονα, μαζευτήκαμε για να τιμήσουμε  τις εθνικές επετείους  της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και της 1ης Απριλίου 1955, που αποτέλεσαν σταθμό στην ιστορία του νεότερου και σύγχρονου Ελληνισμού.

Θερμές ευχαριστίες στον Πρόεδρο και τα μέλη του σωματείου για την πρόσκληση στη σημερινή εκδήλωση και να τους ευχηθώ από καρδιάς να συνεχίσουν φιλότιμα και με επιτυχία το έργο που επιτελεί το Σωματείο, με κοινωνικές, αθλητικές και πολιτιστικές δράσεις.

Καλούμαστε κάθε χρόνο, αυτές τις μέρες, να σταθούμε με σεβασμό μπροστά στην ιστορία μας, γιορτάζοντας δύο από τις σημαντικότερες εθνικές μας επετείους και να αντλήσουμε τα μηνύματα εκείνα, που η ιστορία η ίδια υπογράφει σαν αιώνια παρακαταθήκη του Ελληνισμού.

Αποτίουμε ταυτόχρονα τον ελάχιστο φόρο τιμής, σ΄ όλους εκείνους που τίμησαν την πατρίδα με το αίμα τους. Σε όλους εκείνους τους ανθρώπους, γνωστούς και αγνώστους, που ξεπερνώντας τα όρια της λογικής,  με την αυταπάρνηση και τη λεβεντιά τους κατάφεραν αυτό που φάνταζε αδύνατο. Την ελευθερία της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ελληνίδες και Έλληνες,

Οι θυσίες των ηρώων του 1821 και του 1955 και οι θυσίες και τα δάκρυα της γενιάς του 1974 μας υποδεικνύουν το καθήκον και το χρέος που επωμιζόμαστε σήμερα όλοι εμείς. Η λύση του Κυπριακού και η επανένωση της πατρίδας μας ήταν και παραμένει ο υπέρτατος εθνικός μας στόχος.

Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη. Αυτό είναι το απλήρωτο χρέος και η οφειλή μας απέναντι σε όλους τους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, το χρωστούμε στους ήρωές μας,

«χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούνε θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Σας ευχαριστώ.