Ομιλία του Υπουργού Άμυνας Μιχάλη Γιωργάλλα στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Αποφοίτων των Σχολών Μονίμων Υπαξιωματικών

Είναι με αισθήματα απέραντης χαράς και υπερηφάνειας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων μονίμων υπαξιωματικών, με την οποία τους υποδεχόμαστε επίσημα στη μεγάλη οικογένεια της Εθνικής Φρουράς .

Νέες και νέοι υπαξιωματικοί τάξεως 2023,

Μόλις δώσατε τη διαβεβαίωση πίστης προς την πατρίδα. Θέλω να σας καλωσορίσω, να σας εκφράζω τα θερμά συγχαρητήρια της Πολιτείας για την επιτυχή φοίτησή σας στις Σχολές Μονίμων Υπαξιωματικών Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού και να σας ευχηθώ να έχετε μια παραγωγική υπηρεσία στο στράτευμα.

Περήφανοι συγγενείς των νέων μόνιμων υπαξιωματικών,

Σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια που σας αναθρέψατε με αρχές, αξίες και ιδανικά τα παιδιά σας. Σήμερα παρευρίσκεστε μαζί μας και τα καμαρώνετε στη νενομισμένη διαβεβαίωση που δίνουν στην Εθνική Φρουρά και την πατρίδα.

«Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», μας υποβάλλει ο επιφανέστερος γνωμικός ποιητής Θέογνις. Δηλαδή δεν υπάρχει άλλο πιο αγαπημένο από την πατρίδα.

Νέες και Νέοι Μόνιμοι Υπαξιωματικοί,

Βλέποντας σήμερα τους κόπους και τις προσπάθειες σας να ανταμείβονται, είμαι σίγουρος ότι αισθάνεστε μεγάλη υπερηφάνεια, καθόσον εισέρχεστε σε μια νέα πορεία στη ζωή σας, απόλυτα ταυτισμένη με το ιερό καθήκον της προάσπισης της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

Την επιλογή σας να πορευτείτε στον δύσκολο δρόμο της στρατιωτικής ζωής και προσφοράς στην πατρίδα είμαι σίγουρος ότι τη λάβατε απόλυτα συνειδητά και για τούτο σας αξίζει περισσότερος σεβασμός και πολλά συγχαρητήρια.

Μέχρι στιγμής ανταποκριθήκατε με επάρκεια και περατώσατε με επιτυχία τη φοίτηση σας στις ανώτερες στρατιωτικές σχολές της Ελλάδας. Εφοδιασμένοι, πλέον, με τις απαραίτητες γνώσεις και τις σωματικές και ψυχικές αντοχές, καλείστε να διάγετε με επιτυχία τη στρατιωτική σας σταδιοδρομία και να προσφέρετε το άπαν των δυνάμεών σας για την εκπλήρωση της αποστολής της Εθνικής Φρουράς.

Οι απαιτήσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από τα καθήκοντά σας είναι πολλές και απαιτούν μόχθο, όμως είμαστε πεπεισμένοι ότι με το πείσμα και την αποφασιστικότητά σας, θα ανταποκριθείτε πλήρως και θα προσφέρετε με επαγγελματισμό τα μέγιστα για το καλό της Εθνικής Φρουράς.

Σας καλώ να κάνετε πράξη και τρόπο ζωής το πνεύμα του Έλληνα στρατιωτικού.

Αντιμετωπίστε με υπομονή και επιμονή κάθε δυσκολία που θα παρουσιαστεί μπροστά σας, και ενδυναμώστε τις ψυχικές σας αντοχές.

Τηρώντας με ευλάβεια τους κανόνες της στρατιωτικής πειθαρχίας και της ηθικής, διοικήστε με ανθρωπιά και σεβασμό τους υφισταμένους σας.

Να καταστείτε παράδειγμα σεμνότητας, σοβαρότητας και ανιδιοτέλειας για αυτούς, έχοντας πάντοτε κατά νου ότι, το προσωπικό αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό για να εκπληρώσουμε την αποστολή, στην οποία μας έχει τάξει η Πολιτεία.

Να είστε απαιτητικοί με τον εαυτό σας και τους υφισταμένους σας και να επιδιώκετε το καλύτερο, πάντοτε στο πλαίσιο της τήρησης των κανόνων ασφαλείας, των στρατιωτικών κανονισμών, της χρηστής διοίκησης και του αλληλοσεβασμού.

Νέες και νέοι Υπαξιωματικοί,

Κυρίες και κύριοι,

Διάγουμε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο με την κατοχική Τουρκία να έχει κλιμακώσει σε επικίνδυνο βαθμό τις ενέργειες και την επιθετική της ρητορική και να προχωρά στη δημιουργία τετελεσμένων επί των κατεχομένων μας εδαφών.

Μέσα σε αυτό το ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον, η πολιτεία στηρίζει τις διπλωματικές της προσπάθειες στην παρουσία μιας ισχυρής Εθνικής Φρουράς, ως του κατεξοχήν πυλώνα πολιτικής και διπλωματικής ισχύος.

Γι’ αυτό και εμείς αναμένουμε πολλά εσάς, τα νέα μας στελέχη και δηλώνω βέβαιος ότι θα φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών μας.

Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στην επαγγελματική σας στρατιωτική σταδιοδρομία και επίτευξη των κοινών μας στόχων.