Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείου Άμυνας (ΥΠΑΜ) με την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ)

    Η υπογραφή σήμερα του νέου Μνημονίου Συνεργασίας δείχνει την επιθυμία και τη θέληση του Υπουργείου ΄Αμυνας και της Αρχής Εξαρτήσεων Κύπρου να συνεχίσουν να συνεργάζονται στα πλαίσια της υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων και των επιπτώσεων τους στους νέους μας που υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του στρατιωτικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και δραστηριοποιούνται.

    Με το Μνημόνιο αυτό ενισχύουμε και εμπλουτίζουμε τις δράσεις μας που αφορούν τους τρεις βασικούς πυλώνες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Εξαρτήσεις που είναι η πρόληψη, η θεραπεία και η καταστολή τους.

Στόχοι μας είναι η όσο το δυνατό μείωση της πιθανότητας έναρξης χρήσης ουσιών εξάρτησης κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης σε όσους τη χρειάζονται και η διευκόλυνση της πρόσβασης σε θεραπευτικές δομές των εξαρτημένων νέων.

    Πρώτιστη προτεραιότητα μας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του στρατιωτικού προσωπικού και των εθνοφρουρών της Εθνικής Φρουράς για τους κινδύνους που ενέχει η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών το αλκοόλ και το κάπνισμα προσφέροντας τους επιμορφωτικά ενημερωτικά προγράμματα και ευκαιρίες για δημιουργική απασχόληση, μέσω της άθλησης και μορφωτικών προγραμμάτων ώστε να θωρακίσουμε τους νέους μας απέναντι σε κάθε είδους εξάρτηση.

    Η προσφορά συνεχούς και αποτελεσματικής ψυχολογικής υποστήριξης στους στρατιώτες μας αποτελεί βασικό στόχο μας, υποστήριξη η οποία εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ για προσφορά κοινωνικού έργου και δεν περιορίζεται μόνο στα θέματα των εξαρτήσεων. Διευκολύνεται και ενθαρύνεται πρόσβαση στη παροχή θεραπευτικής αγωγής μέσα από τα προγράμματα ΠΕΡΣΕΑΣ –ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης. Θέλουμε κάθε στρατιώτης να γνωρίζει ότι είμαστε στο πλευρό του έτοιμοι να τον βοηθήσουμε οποιαδήποτε στιγμή μας το ζητήσει και χρειαστεί.

    Η συνεργασία του Υπουργείου ΄Αμυνας με την Αρχή Εξαρτήσεων Κύπρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την προσπάθεια της διατήρησης και αναβάθμισης της ικανότητας της Εθνικής Φρουράς. Διότι οι στρατευμένοι νέοι μας είναι η ασπίδα και το μέλλον της χώρας μας. Σύμμαχος μας στη προσπάθεια αυτή είναι η Αρχή Εξαρτήσεων Κύπρου που εργάζεται αδιάκοπα για τη προστασία και θεραπεία των νέων μας από εξαρτήσεις. Ευχαριστώ θερμά την Αρχή Εξαρτήσεων Κύπρου, τα στελέχη της Εθνικής Φρουράς και όλους όσους αγωνίζονται προς αυτό το σκοπό.