Απονομή των πράσινων μπερέ στους Καταδρομείς της 2019 ΕΣΣΟ

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη στην απονομή των πράσινων μπερέ στους Καταδρομείς της 2019 ΕΣΣΟ και στην τιμητική εκδήλωση για τους ΚΔ που διακρίθηκαν στην άσκηση Cambrian Patrols

   Είναι με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, στην τελετή απονομής των πράσινων μπερέ στους νέους Καταδρομείς που εκπαιδεύτηκαν και ίδρωσαν κάτω από το τιμημένο έμβλημα των Μονάδων καταδρομών με την επιγραφή «Ο Τολμών Νικά».

   Πετύχατε να ξεχωρίσετε μέσα από διαδικασίες ανταγωνιστικές, διαδικασίες στις οποίες μόνο οι άξιοι μπορούν να ανταπεξέλθουν.

   Καταφέρατε να αντέξετε τις σωματικές και πνευματικές προκλήσεις στις οποίες υποβληθήκατε και να φέρετε σε πέρας τη σκληρή εκπαίδευση των ένδοξων δυνάμεων καταδρομών.

   Το τιμημένο πράσινο μπερέ που σήμερα λαμβάνετε, αποτελεί το παράσημο που φέρουν οι άνδρες των πολυθρύλητων Δυνάμεων Καταδρομέων, που τα κατορθώματά τους εξιστορούνται με δέος και σεβασμό.  

   Σήμερα, δικαίως αισθάνεστε περηφάνια και ικανοποίηση, όπως περήφανοι οφείλουν να αισθάνονται βεβαίως οι γονείς σας αλλά και οι εκπαιδευτές σας.

   Θα ήθελα λοιπόν να συγχαρώ τον Διοικητή της Διοίκησης Καταδρομών, καθώς και τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς που είχαν την ευθύνη της εκπαίδευσης, οι οποίοι, με αίσθημα ευθύνης έφεραν σε πέρας με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους.

   Συγχαρητήρια και στους γονείς και τις οικογένειές σας, που όλο αυτό το διάστημα της μεγάλης σας δοκιμασίας, σας στήριζαν ώστε να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο της ολοκλήρωσης της επίπονης αυτής προσπάθειας.

   Παράλληλα όμως και αποδεικνύοντας έμπρακτα την υψηλού επιπέδου εκπαίδευση που λαμβάνουν οι καταδρομείς μας, με την ευκαιρία αυτή, οφείλω να απονείμω και δημόσια τα συγχαρητήριά μου στην ομάδα Καταδρομέων της Εθνικής Φρουράς που έλαβε αργυρό μετάλλιο στην υψηλού επιπέδου διαγωνιστική άσκηση περιπόλου αναγνωρίσεως Cambrian Patrols.

   Μια διεθνή στρατιωτική άσκηση, την οποία διοργάνωσαν, όπως και κάθε χρόνο, οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, με μεγάλο αριθμό και υψηλή ποιότητα διαγωνιζομένων ομάδων στην οποία η Κυπριακή αποστολή συμμετείχε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρόκειται για μια από τις πιο απαιτητικές τόσο σωματικά όσο και πνευματικά ασκήσεις ανά τον κόσμο, με υψηλές απαιτήσεις όσον αφορά τη διοίκηση και την ηγεσία. Οι ασκούμενοι διαγωνίζονται με πλήρη φόρτο, σε πραγματικές συνθήκες μάχης και υπό τις αντίξοες καιρικές και εδαφικές συνθήκες στην οροσειρά Cambrian της Ουαλίας.

   Έχετε τα θερμά συγχαρητήρια όλων μας και δίκαια λαμβάνετε σήμερα τις τιμές που δικαιούστε για τη μεγάλη σας επιτυχία.

   Να ξέρετε πως μ΄ αυτή σας την επιτυχία, μας έχετε αναθέσει την υποχρέωση, ως πολιτεία να σας στηρίξουμε για να συνεχίσετε εσείς, τη σκληρή εκπαίδευση που πραγματοποιείτε καθημερινά σε συνδυασμό με το σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον που συνεχώς εξελίσσεται.

   Αποτελεί κανόνα, πως οι επίλεκτες μας δυνάμεις πρέπει να είναι σε κατάσταση διαρκούς ετοιμότητας, ευέλικτοι και ικανοί να απαντήσουν σε κάθε πρόκληση. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην αναβάθμιση των όπλων των ειδικών μας δυνάμεων και προχωρούμε με σταθερά βήματα και σε νέες αγορές και αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς γενικότερα.

   Κλείνοντας, νέοι καταδρομείς , σας συγχαίρω και πάλι για την αφοσίωσή σας και για το γεγονός ότι «τολμήσατε και νικήσατε»! Θα ήθελα να σας καλέσω να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο και ενθουσιασμό καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας σας. Σήμερα, μας έχετε ανυψώσει το ηθικό και κάνατε την κοινωνία ολόκληρη να αισθάνεται υπερήφανη για τα παιδιά της.  Χάρη σε σάς, μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με πίστη και ελπίδα, καθώς αποδείξατε ότι η νεολαία μας  συναισθάνεται τις απαιτήσεις των καιρών,  διαπνέεται  από φιλοπατρία, και δηλώνει το «Παρών» της όπου η πατρίδα τη χρειάζεται.

Σας εύχομαι υγεία, δύναμη, καθώς και κάθε επιτυχία.