Με ιδιαίτερη χαρά, βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», στην τελετή αποφοίτησης των στρατονόμων της 2022 ΕΣΣΟ.

Η τελετή που σηματοδοτεί το τέλος μιας κοπιαστικής αλλά παραγωγικής περιόδου, κατά την οποία οι νέοι στρατονόμοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία την απαιτητική εκπαίδευσή τους και από σήμερα εντάσσονται επίσημα στην οικογένεια της Στρατονομίας της Εθνικής Φρουράς.

Θα ήθελα εξαρχής να απευθυνθώ στις οικογένειές τους, εκφράζοντας τα θερμά μου συγχαρητήρια, την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μου. Γνωρίζω ότι η επιτυχία των στρατιωτών μας είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη δική σας διαπαιδαγώγηση, φροντίδα, στήριξη και αγάπη.

 

Νέοι στρατονόμοι,

 

Με τη σημερινή τελετή δικαιούστε να αισθάνεστε υπερήφανοι γιατί αποτελεί το επιστέγασμα και την ίδια ώρα την επιβράβευση της επίπονης εκπαίδευσης που παρακολουθήσατε για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αρχίζει ταυτόχρονα μια νέα αρχή στη στρατιωτική σας πορεία και αποτελεί εφαλτήριο για νέους στόχους, νέες προκλήσεις και εμπειρίες.

Οι γερές βάσεις τις οποίες αποκτήσατε μέσα από την οικογενειακή ανατροφή, σε συνδυασμό με τις στρατιωτικές γνώσεις τις οποίες αποκομίσατε από την εκπαίδευσή σας, θα σας καταστήσουν ικανούς μαχητές, έτοιμους να προσφέρετε στην Εθνική Φρουρά και γενικότερα στην πατρίδα μας.

Από σήμερα, γίνεστε οι συνεχιστές της λαμπρής παράδοσης της Στρατονομίας. Αναλαμβάνετε τα ειδικά καθήκοντα διαφύλαξης του νόμου και της πειθαρχίας στο στράτευμα.

Το ρητό «Νόμος Τάξις Πειθαρχία» που κοσμεί το έμβλημα που φέρετε στη στολή σας θα πρέπει να αποτελεί για σας τον κώδικα που θα χαρακτηρίζει το υπόλοιπο της θητείας σας.  

‘Όπως ο αρχαίος νομοθέτης και φιλόσοφος Σόλωνας ανέφερε «οι νόμοι ευ μεν αγόντων εισίν ωφέλιμοι, κακώς δε αγόντων ουδέν ωφελούσιν». Όταν δηλαδή οι νόμοι εφαρμόζονται σωστά είναι ωφέλιμοι, αλλά όταν εφαρμόζονται λάθος δεν έχουν καμία ωφέλεια.

Για να μπορέσετε όμως να απαιτήσετε την επιβολή του νόμου και της τάξης θα πρέπει να εμπεδώσετε τους κανόνες αυτοπειθαρχίας, να αποπνέετε σοβαρότητα, σεμνότητα και υπευθυνότητα.

Να έχετε πάντα υπόψη ότι η πειθαρχία δεν είναι κάτι θεωρητικό και δεν έγκειται απλώς στην υπακοή σε κανόνες που ρυθμίζουν τη συμπεριφορά και τις ενέργειες των ατόμων σε ένα σύνολο. Αποτελεί μια πολύτιμη συλλογή από εφόδια και εργαλεία προς αποφυγή προβλημάτων ή επίλυσή τους, στο δρόμο προς την πρόοδο και την επιτυχία.

Εσείς, εκ της αποστολής σας, οφείλετε να αποτελείτε υπόδειγμα πειθαρχημένου και υπεύθυνου στρατιώτη.

Να θέτετε πάντα υψηλούς στόχους, να επιδιώκετε την πρόοδο και να έχετε σαν κινητήρια δύναμη σε ό,τι κάνετε την αγάπη για την πατρίδα και τη μέριμνα για το συνάδελφο.

Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, πείσμα και αφοσίωση να εκπαιδεύεστε υπό την καθοδήγηση των προϊσταμένων σας.

Στο σημείο αυτό, επιθυμώ να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια στο Διοικητή Στρατονομίας, στο Διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης και στους εκπαιδευτές, οι οποίοι με σοβαρότητα, επαγγελματισμό και υπευθυνότητα υποδέχθηκαν τους νέους οπλίτες και τους έδωσαν όλα τα απαραίτητα εφόδια, που θα τους καταστήσουν ικανούς και μάχιμους στρατονόμους.

Κυρίες και κύριοι,

 

Διάγουμε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις και εντάσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να έχει επιδοθεί σ΄ ένα κρεσέντο προκλητικών ενεργειών που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ειρήνη.

 

Ως Υπουργείο Άμυνας έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας και αποτρεπτικής δυνατότητας της Εθνικής Φρουράς. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ υλοποιείται σταδιακά, σε μια συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς έναντι απειλών που προέρχονται από τη ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.

Η πρόθεσή μας αυτή επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι δαπάνες για την άμυνα.  Για φέτος ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο υψηλότερο οικονομικό επίπεδο των τελευταίων 20 χρόνων.

Πέρα απ’ την αναβάθμισή των δυνατοτήτων μας, έχουμε ταυτόχρονα ενισχύσει την εξωστρέφεια της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύξαμε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες στους τομείς άμυνας και ασφάλειας με 16 περιφερειακές και ευρωπαϊκές χώρες, τετραμερή συνεργασία με  Ελλάδα, Ιταλία και Γαλλία, αλλά και συνεργασίες με άλλους σημαντικούς δρώντες στην περιοχή, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία.

Έχουμε ως όραμα αφενός να διαδραματίσουμε ουσιαστικότερο ρόλο στις προσπάθειες δημιουργίας συνθηκών συνεργασίας, ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, αφετέρου να καταστήσουμε την ανατολική Μεσόγειο περιοχή ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

Για την επίτευξη αυτού του οράματος η Εθνική Φρουρά θα συνεχίσει να ενισχύεται και να εκσυγχρονίζεται, έτσι ώστε να αντεπεξελθει στα νέα δεδομένα και να ανταποκρίνεται επιτυχώς στις ανάγκες και στις σύγχρονες προκλήσεις. Αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική και απαιτεί τη συνεργασία και συνεισφορά όλων.

 

Νέοι στρατονόμοι,

 

Η επίσημη ένταξή σας στη Στρατονομία πρέπει να σας γεμίζει ικανοποίηση και να σας δίνει δύναμη για το μέλλον.

Να είστε περήφανοι για τη στολή και το πηλήκιό σας.

Να είστε περήφανοι που υπηρετείται τη θητεία σας στην Εθνική Φρουρά.

Σας συγχαίρω και πάλι για την επιτυχία σας και εύχομαι σε όλους ξεχωριστά, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και καλό υπόλοιπο θητείας.