Τι γνωρίζουμε για τον καρκίνο των όρχεων 

Ο καρκίνος των όρχεων είναι σπάνιος με εμφάνιση 1-2% στους άντρες και τα αγόρια.

Χάρη στην πρόοδο της θεραπευτικής αντιμετώπισης ο καρκίνος των όρχεων θεωρείται μία ιάσιμη μορφή καρκίνου σε ποσοστό πάνω από 95% των περιπτώσεων όπου οι ασθενείς μπορούν να διατηρήσουν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική ικανότητά τους. Στις περιπτώσεις που ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ίασης και μάλιστα μεγαλύτερη, συγκριτικά με άλλους τύπους καρκίνου.

Tα τελευταία στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι το 2017, παρουσιάστηκαν 24 νέα περιστατικά κυρίως σε ηλικίες 25 με 39 ετών.


Συμπτώματα

- Ανώδυνη διόγκωση ή οίδημα όρχεος.

- Πόνος, δυσφορία ή αίσθημα μουδιάσματος.

- Μικρό ψηλαφητό ογκίδιο μεγέθους κόκκου ρυζιού ή μπιζελιού.

- Πόνος στην κοιλιά ή τη βουβωνική χώρα.

- Ξαφνική συλλογή υγρού στο όσχεο.

- Ευαισθησία ή πόνος στους μαστούς.

 

Πρόληψη
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόληψη για αυτό τον τύπο καρκίνου. Οι γενικές συστάσεις που δίνονται είναι η υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Κώδικα κατά του καρκίνου, που περιλαμβάνουν την αποφυγή του καπνίσματος και του παθητικού καπνίσματος, τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, την καθημερινή άσκηση και την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής.

Συστήνεται επίσης από τους ειδικούς ιατρούς, όπως γίνονται τακτικές αυτοεξετάσεις των όρχεων για εντοπισμό τυχόν όγκου.

Μπορείτε να κάνετε μια εύκολη και ανώδυνη αυτοεξέταση των όρχεων μετά από ένα ζεστό ντους, καθώς η θερμότητα χαλαρώνει το δέρμα του όσχεου

Ακολουθήστε τα πιο κάτω απλά βήματα:
Εξετάστε έναν όρχι κάθε φορά χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια. Τοποθετήστε τον αντίχειρα και τα δάκτυλα του αριστερού χεριού στο πάνω μέρος του όρχι και τα αντίστοιχα δάκτυλα του δεξιού χεριού στο κάτω μέρος του όρχι και ψηλαφίστε τον.

Εάν ένας όρχις έχει διαφορετικό σχήμα ή μέγεθος από τον άλλο, είναι φυσιολογικό.

Εξετάζοντας θα βρείτε μια κορδονική δομή πίσω από κάθε όρχι, αυτή αποθηκεύει και κινεί το σπέρμα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Εξετάζοντας αν βρείτε ένα ογκίδιο σε μέγεθος μπιζελιού, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον ιατρό σας.