Ο Υπουργός Άμυνας κ. Σάββας Αγγελίδης θα κηρύξει αύριο την έναρξη των εργασιών του διήμερου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Διάσκεψης για τη Βιώσιμη Ενέργεια στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας (Consultation Forum for Sustainable Energy in the Defence and Security Sector -CF SEDSS II). Το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton, στην Λευκωσία διοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ) σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας.

Πέραν των εκατό πενήντα προσκεκλημένων έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή, ανάμεσά τους εκπρόσωποι από 27 Ευρωπαϊκές χώρες (24 κράτη μέλη της ΕΕ, συν τη Σερβία, Νορβηγία, Ελβετία - εκπρόσωποι Υπουργείων Άμυνας/Ενέργειας, Εσωτερικών, Εξωτερικών κτλ.), λειτουργοί από διάφορες θεσμικές διευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Directorate General Energy, EASME, Joint Research Centre), της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (European Security and Defence College, European Union Military Staff), τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (ΕΟΑ), από το ΝΑΤΟ, καθώς επίσης και ευρωπαϊκά κέντρα έρευνας και τεχνολογίας, πανεπιστήμια και την αμυντική βιομηχανία.

Το πρόγραμμα CF SEDSS II φέρνει σε επικοινωνία Υπουργεία Άμυνας και στρατιωτικούς φορείς με στόχο να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν θέματα ενεργειακής επάρκειας (ενεργειακή διαχείριση, ενεργειακή απόδοση) και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Παράλληλα, το πρόγραμμα εξετάζει την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και προστασίας των ενεργειακών υποδομών ζωτικής σημασίας, από τις οποίες εξαρτάται η επιχειρησιακή βιωσιμότητα του τομέα της άμυνας.

Σημειώνεται ότι για τις εργασίες του Συνεδρίου βρίσκονται στην Κύπρο ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΟΑ κ. Jorge Domecq και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Klaus-Dieter Borchardt.