Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα μαζί σας στη σημερινή διάλεξη για την οδική ασφάλεια.

Ευχαριστώ θερμά τη Διοίκηση της 6η Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού για τη φιλοξενία. Ευχαριστώ επίσης τον συνάδελφο Υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς επίσης την Αστυνομία Κύπρου για την αμέριστη και πολυεπίπεδη συνεργασία μας σε θέματα οδικής ασφάλειας, το Ίδρυμα «Γεώργιος Μ. Μαυρίκιος» και τον Οργανισμό Reaction για την οργάνωση και διεξαγωγή των διαλέξεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οδική ασφάλεια, στα Στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς.

Ως Υπουργείο Άμυνας έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, ότι η οδική ασφάλεια και η δημιουργία οδικής συνείδησης αποτελούν στόχους υψηλής προτεραιότητας.

Η οδική ασφάλεια, η ορθή οδήγηση και η απόκτηση κουλτούρας οδικής συνείδησης αποτελούν ζητήματα που αφορούν και πρέπει να απασχολούν όλους μας. Η συνειδητοποίηση της ευθύνης ενός εκάστου οδηγού συμβάλλει στη διατήρηση ασφαλούς, εύρυθμης και ευχάριστης κυκλοφορίας για όλους.

Κάθε άτομο που μοιράζεται τον δρόμο έχει το καθήκον και την ευθύνη να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ατυχημάτων και στη διατήρηση της ασφάλειας, τόσο του ιδίου, όσο και των υπολοίπων.

Η πιστή τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, η προσεκτική και αμυντική οδήγηση και η υπομονή αποτελούν βασικούς παράγοντες για την προαγωγή της οδικής ασφάλειας. Κάθε οδηγός οφείλει να λαμβάνει υπόψη τόσο τις συνθήκες του οδοστρώματος, όσο και τη συμπεριφορά των άλλων οδηγών και πεζών, προκειμένου να αντεπεξέλθει με ασφάλεια σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Με σοβαρότητα, υπομονή και συνεργασία, μπορούμε να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός πιο ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος για όλους.

Θα σας αναφερθεί ενδεχομένως και στη σημερινή διάλεξη ότι σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των θανατηφόρων συγκρούσεων (31), κατά το 2023 μειώθηκε κατά 11.4% και ο αριθμός των θανάτων (33) κατά 12.1%, με τέσσερις λιγότερες συγκρούσεις και τέσσερις λιγότερους θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Κατ’ ακρίβεια οι θάνατοι από τροχαία κατά το 2023 ήταν οι λιγότεροι από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ από το 2019, παρουσιάζεται κάθε έτος μείωση στα τροχαία ατυχήματα και στους θανάτους ένεκα αυτών.

Πόσο εύκολα όμως μπορούμε να αντιληφθούμε και να συναισθανθούμε ότι πίσω από κάθε νούμερο κρύβεται μια τραγική ιστορία, πίσω από κάθε στατιστική αβάστακτος πόνος για τους οικείους των θυμάτων, πίσω από κάθε ψυχρό αριθμό μια απερίγραπτη οικογενειακή τραγωδία.

Οφείλουμε, ασφαλώς, να γνωρίζουμε ότι, αν δεν προχωρήσουμε σε ενέργειες, οι οποίες να αποτρέπουν τα τροχαία δυστυχήματα και να παρουσιάζουν το πραγματικό όφελος που μπορεί να προκύψει από την ασφαλή οδήγηση και ορθή χρήση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, δεν θα κατακτήσουμε το επιθυμητό. Τον μηδενισμό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Ομολογώ ότι, ως Υπουργείο Άμυνας, η μάστιγα των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων μας προβληματίζει συνεχώς. Γι’ αυτό, τα προηγούμενα χρόνια έχουμε ενσκήψει στη μελέτη και εκπόνηση σχεδίων για να αντιμετωπίσουμε το τραγικό αυτό φαινόμενο. Διαπιστώσαμε από κοινού ότι απαιτείται η στενή συνεργασία στο υψηλότερο επίπεδο, όλων των αρμοδίων φορέων για την εφαρμογή προληπτικών και άλλων μέτρων, τα οποία αξιολογούνται και βελτιώνονται συνεχώς. Σε συνεργασία με τα Υπουργεία Μεταφορών και Δικαιοσύνης, την Αστυνομία, μη κυβερνητικούς οργανισμούς και τους πρεσβευτές οδικής ασφάλειας πραγματοποιούμε σε ετήσια βάση σειρά διαλέξεων σε στρατόπεδα σε μια προσπάθεια να μεταδώσουμε τα σωστά μηνύματα στα νεαρά στελέχη, στους εθνοφρουρούς και κατ’ επέκταση νέους οδηγούς.

Επιπρόσθετα συμμετέχουμε στην εβδομάδα οδικής ασφάλειας που διοργανώνεται από κοινού από τα τρία Υπουργεία.

Τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουμε με επιτυχία το «Σχέδιο δωρεάν διακίνησης Εθνοφρουρών», ένα σχέδιο τα αποτελέσματα του οποίου καταδεικνύουν ότι συμβάλλει τα μέγιστα στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στις τάξεις της Εθνικής Φρουράς.

Είναι για αυτό, φίλες και φίλοι, που για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού ζητήματος επιβάλλεται η συστράτευση όλων. Πολιτείας, οργανισμών, εκπαιδευτικών, πολιτών και της κάθε οικογένειας ξεχωριστά. Μόνο με την εμπέδωση οδικής συνείδησης και κουλτούρας και την πιστή τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα ελαχιστοποιηθούν οι οδικές συγκρούσεις και θα σταματήσουμε να θρηνούμε, τόσο άδικα, θύματα. 

Θέλω ολοκληρώνοντας να εκφράσω για ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες μου στους διοργανωτές της σημερινής διάλεξης και σε όλους όσοι συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια και να ευχηθώ επίτευξη του στόχου για εκμηδένιση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα στην άσφαλτο.