Η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών στην Εθνική Άμυνα (Institute for Advanced Studies in National Defence - IHEDN), υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας διοργανώνουν στο Συντονιστικό Κέντρο «ΖΗΝΩΝ» στη Λάρνακα, από τις 14 έως τις 16 Μαΐου 2024, το σεμινάριο «The Challenges of Maritime Security for the European Union: Focusing on the Eastern Mediterranean Area».

Η θαλάσσια ασφάλεια στη Μεσόγειο, αφορά πάνω από 500 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων τα 150 εκατομμύρια ζουν στις ακτές, και αποτελεί βασικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη, την προστασία του περιβάλλοντος, τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων και την ποιότητα ζωής.

Στόχος του σεμιναρίου είναι να ενημερώσει τους συμμετέχοντες σχετικά με τις πολιτικές, τις στρατηγικές και τις αποστολές/επιχειρήσεις θαλάσσιας ασφάλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, θα παρέχει τη δυνατότητα εξοικείωσης με θεσμικές, νομικές και επιχειρησιακές πτυχές που συνδέονται με την εφαρμογή της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Θαλάσσια Ασφάλεια (European Maritime Security Strategy - EUMSS).

Οι συνολικά 40 συμμετέχοντες του σεμιναρίου προέρχονται από 10 κράτη (Κύπρο, Ρουμανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Γαλλία, Μάλτα, Ισπανία, Ελλάδα, Βέλγιο και Ιταλία). Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετέχει προσωπικό από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας. Το σεμινάριο είναι ανοιχτό, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε στρατιωτικό προσωπικό από κράτη – μέλη, θεσμικά όργανα και οργανισμούς της ΕΕ.

Χαιρετισμούς κατά την τελετή έναρξης, στις 14 Μαΐου 2024, απηύθυναν η Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων κα. Μαριλένα Ραουνά, ο Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Ναυτιλίας κ. Στέλιος Χειμώνας και η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, κα. Salina Grenet - Catalano παρουσία των πρέσβεων της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Ολλανδίας, και άλλων διπλωματών διαπιστευμένων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Κατά την τελευταία ημέρα του σεμιναρίου θα απονεμηθούν πιστοποιητικά υπογεγραμμένα από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Josep Borrell, σε όσους συμμετέχοντες έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το σεμινάριο και τα διαδικτυακά μαθήματα του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.