Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού», για να τιμήσουμε την εορτή του Μεγαλομάρτυρα Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Πεζικού και του Στρατού Ξηράς.

Μαζί με τον ελευθερωτή των αιχμαλώτων και τον υπερασπιστή των πτωχών, τον περίδοξον οπλίτη και πρωτοστράτηγο Γεώργιο γιορτάζει κάθε χρόνο και η Εθνική Φρουρά.

Γιορτάζουν οι γυναίκες και οι άνδρες της δύναμης. Οι αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, συμβασιούχοι και κληρωτοί οπλίτες, το πολιτικό προσωπικό, οι έφεδροι και εθνοφύλακες.

Γιορτάζετε όλοι εσείς που, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης και με ακμαίο ηθικό, με το υψηλό επίπεδο των ικανοτήτων και των δυνατοτήτων σας, τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και τη διάθεσή σας για προσφορά, καθορίζετε την αποτελεσματικότητα και συνεισφέρετε τα μέγιστα στην εξέλιξη και στην αναβάθμιση των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Όλα αυτά τα γνωρίσματα συναποτελούν σημαίνοντα παράγοντα, που καθορίζει τη μαχητική ικανότητα προκειμένου να συνεχίσει η Εθνική Φρουρά να επιτελεί τον ρόλο της, ως πυλώνα ασφάλειας και δύναμης αποτροπής έναντι οποιασδήποτε επιβουλής.

Κάθε ένας από εσάς αποτελεί μια εξέχουσα προσθήκη στην αλυσίδα του όλου οικοδομήματος, συμβάλλοντας στην πρόοδο και στην επίτευξη των συλλογικών μας στόχων για προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ως Πολιτεία και ως κυπριακή κοινωνία σας ευγνωμονούμε και είμαστε υπερήφανοι για τις υπηρεσίες σας.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Με απέραντο σεβασμό προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στους αγώνες προάσπισης της ελευθερίας της Κύπρου μας, αναπέμψαμε σήμερα δέηση στον Πανάγαθο για ανάπαυση των ψυχών τους.

Παρακαλέσαμε επίσης την Παντάνασσα Θεοτόκο, αυτή που βίωσε τη Σταύρωση, τον Θάνατο και την Ανάσταση του Υιού και Θεού της, να εισακούσει τις προσευχές μας για διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας.

Οι ψυχές των πεσόντων και απόντων μαχητών της ελευθερίας της πατρίδας μας, από τα ένδοξα πεδία των μαχών βρίσκονται σήμερα νοερά μαζί μας.

Οι εύτολμοι πολεμιστές των Μονάδων Πεζικού, οι μαυροσκούφηδες των Τεθωρακισμένων, οι θαρραλέοι Καταδρομείς, οι πυροβολητές των Μοιρών Πυροβολικού, οι σκαπανείς του Μηχανικού και οι διαβιβαστές της Εθνικής Φρουράς. Όλοι τους προσέτρεξαν στο κάλεσμα για υπεράσπιση της πατρίδας, σε ένα άνισο αγώνα και δίδαξαν με την ηρωική τους στάση πως η ελευθερία και η δόξα αποκτούνται με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Μαζί μ’ αυτούς και οι θρυλικοί μαχητές της ΕΛΔΥΚ, που ως γνήσιοι  επίγονοι σπουδαίων προγόνων επέδειξαν άφθαστη αντρειοσύνη και υπέρτατη αγωνιστικότητα, καταθέτοντας βαρύτατο φόρο αίματος στον αγώνα προάσπισης των ιερών και των οσίων του Ελληνισμού στο νησί.

Από τη Μια Μηλιά και την Κυθραία, από τη Λάπηθο και τον Καραβά, από το Δίκωμο και την Κερύνεια, από την Άσπρη Μούττη και την Αλωνάγρα, από τον Λωρόβουνο, τον Κουτσοβέντη και τον Άγιο Ιλαρίωνα, από τα βόρεια προάστια και το Αεροδρόμιο Λευκωσίας και από όπου αλλού απαιτήθηκε, όλοι τους τίμησαν τον ιερό όρκο που έδωσαν και αγωνίστηκαν μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματός τους, επιδεικνύοντας ανεξάντλητο ηρωισμό και αυταπάρνηση.

Σήμερα, πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974 έχουμε όσο ποτέ άλλοτε ιερό καθήκον απέναντι τους ήρωές μας να συνεχίσουμε και εμείς τον δικό μας αγώνα, με την ίδια πίστη και την ίδια επιμονή μέχρι να καταστήσουμε, επιτέλους, την πατρίδα μας ελεύθερη και επανενωμένη.

Κυρίες και κύριοι,

 

Η πάροδος 50 χρόνων δεν έχει αμβλύνει επ’ ουδενί τις επιπτώσεις της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Την καταπάτηση, εκ μέρους της Τουρκίας, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη αδιάλλακτη στάση της σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια, που ως Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλουμε για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

Μιας διαδικασίας, η οποία αποσκοπεί στον ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο, με τελικό στόχο την επίλυση του Κυπριακού, που θα οδηγήσει την Κύπρο μας στον δρόμο της ανάπτυξης, της προόδου και της προκοπής.

Η υφιστάμενη κατάσταση με την επιθετική πολιτική της Άγκυρας που οδηγεί σε περαιτέρω αστάθεια και αβεβαιότητα και την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, , καθώς και η αναγκαιότητα προσαρμογής μας στο σύγχρονο περιβάλλον, έχουν καταστήσει ως ύψιστη προτεραιότητα την ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στο Υπουργείο Άμυνας θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αποτρεπτικών δυνατοτήτων και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Χρόνια Πολλά στο Στρατό Ξηράς.

Χρόνια Πολλά στην Εθνική Φρουρά, που φέτος συμπληρώνει 60 χρόνια από την ίδρυσή της.

Χρόνια Πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες.

Ο «Μέγας Ταξιάρχης της Πίστεως» Άγιος Γεώργιος, ο μεγάλαθλος και πανένδοξος του Χριστού να σας προστατεύει και να σας δίνει δύναμη.