Ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση του Συμβούλιου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες  στις 30 και 31 Ιανουαρίου 2024.

Οι Υπουργοί Άμυνας έτυχαν ενημέρωσης για την παρούσα κατάσταση στην Ουκρανία και συζήτησαν σχετικά με τις μελλοντικές δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και των κρατών – μελών για την ασφάλεια της χώρας. Εξέτασαν τρόπους άμεσης, μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης υποστήριξης της Ουκρανίας.

Ακολούθως, οι Υπουργοί Άμυνας, ενημερώθηκαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και τον Επίτροπο αρμόδιο για την εσωτερική αγορά κ. Breton, αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία. Συζητήθηκε επίσης η πρόοδος στην υλοποίηση της Δυναμης Ταχείας Ανάπτυξης (Rapid Deployment Capacity RDC), που αποτελεί ένα από τα κυριότερα παραδοτέα της Στρατηγικής Πυξίδας και απαραίτητο βήμα για να καταστεί η Ευρωπαική Ένωση αυτόνομος πάροχος ασφάλειας.

Επιπλέον, συζητήθηκε η κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή Σαχέλ και στην Ερυθρά Θάλασσα, με την συζήτηση να επικεντρώνεται στην προσπάθεια της ΕΕ να διατηρήσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στην περιοχή, μέσω και μιας νέας ναυτικής αποστολής..

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας είχε συνάντηση με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφαλείας κ.Josep BORELL. Ο κ. Πάλμας ενημέρωσε για την κατάσταση ασφαλείας στην Κυπριακή Δημοκρατία και ακολούθησε  ανταλλαγή απόψεων σε θέματα περιφερειακής και διεθνούς ασφάλειας.