Κύριε Υπουργέ Εθνικής Άμυνας της Ελλάδος,

Αγαπητέ φίλε Νίκο,

Αποδεχόμενος με ιδιαίτερη χαρά την πρόσκληση που μου απευθύνατε, μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Υπουργού Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πραγματοποιώ σήμερα την πρώτη επίσημη επίσκεψή μου στην Αθήνα.

Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή.

Είναι ενδεικτική της άρρηκτης σχέσης Κύπρου και Ελλάδας και της μακράς και ισχυρής φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας.

Μέσω αυτής, η οποία χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την αμοιβαία εμπιστοσύνη και σεβασμό, τις κοινές αρχές, αξίες και ιδανικά και το κοινό όραμα, έχει δημιουργηθεί ένα πολύ ευνοϊκό περιβάλλον για την ανάπτυξη και ευόδωση των στόχων μας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

Θέλω να εκφράσω, επίσης, τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες για την πολύ ουσιαστική συζήτηση που πραγματοποιήσαμε.

Αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την περαιτέρω ενδυνάμωση της στρατηγικής μας συνεργασίας στα ζητήματα της άμυνας και ασφάλειας.

Βασική συνιστώσα της αμυντικής πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί η ειλικρινής, στενή και διαρκής συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας. Σε αυτή εδράζεται κάθε προσπάθειά μας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

 

Κυρίες και κύριοι,

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μου με τον φίλο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, ενημέρωσα ενδελεχώς για την κατάσταση ασφάλειας στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με ιδιαίτερη αναφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη νεκρή ζώνη.

Με τον κύριο Δένδια συζητήσαμε, επίσης, πέραν των θεμάτων που τέθηκαν στην 1η Διακυβερνητική Σύνοδο, ζητήματα που αφορούν στη διμερή αμυντική και στρατιωτική μας συνεργασία, τις τριμερείς μας συνεργασίες με τα κράτη του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Ιορδανίας, και την τετραμερή μας συνεργασία με τη Γαλλία και την Ιταλία. Για την κάθε μια εξ αυτών τέθηκαν οι στόχοι και οι προοπτικές ενίσχυσής τους.

Ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για την αμυντική συνεργασία των χωρών μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (ΗΠΑ), η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, αποτελεί επακόλουθο μια συντονισμένης και συνεπούς προσπάθειας όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία, κυρίως μετά την άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων, στοχεύουμε στην περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ, η οποία ενισχύει το ρόλο μας στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  διαπιστώσαμε το υψηλό επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας, κυρίως σε τομείς που αφορούν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών δυνατοτήτων.

Κύπρος και Ελλάδα παραμένουμε δεσμευμένες προς αυτήν την κατεύθυνση, στηρίζοντας τις Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες στα θέματα άμυνας  και ασφάλειας αξιοποιώντας κατά  αυτό τον τρόπο τις προοπτικές που δημιουργούνται  από τα προγράμματα κοινής προμήθειας εξοπλιστικών συστημάτων.

Τη συζήτησή μας απασχόλησε και η κατάσταση στην Ουκρανία και οι συνέπειές της, καθώς επίσης και η κατάσταση όπως εξελίσσεται στο Ισραήλ και την Μέση Ανατολή, ειδικότερα μετά την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για την υλοποίηση της νέας ευρωπαϊκής αποστολής για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

Κύριε Υπουργέ,

Με γνώμονα την αμοιβαία μας προσήλωση στη διατήρηση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στο πολύπλοκο, πολυσύνθετο και ταραχώδες γεωπολιτικό περιβάλλον της ανατολικής Μεσογείου, δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω συντονισμό και αποτελεσματικότερη συνεργασία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε πλήρη συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ως Κυβέρνηση δηλώνουμε πως παραμένουμε αφοσιωμένοι στον αγώνα προάσπισης της εθνικής μας ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τελειώνοντας θα αποτελέσει για εμένα προσωπικά ιδιαίτερη χαρά να φιλοξενήσω το φίλο υπουργό Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο και προς τούτο του απευθύνω επίσημη πρόσκληση.