Στις 6 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η 12η συνάντηση των Στρατιωτικών Λυκείων της ΕΕ στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο,  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας.

Τη συνάντηση οργάνωσε η Ακαδημία Ασφάλειας και Άμυνας του Υπουργείου Άμυνας με τη συνδρομή της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Κύπρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 8 Στρατιωτικά Λύκεια, από την Ιταλία, Λετονία, Πορτογαλία και Ρουμανία.

Μεταξύ άλλων, οι τρεις πρώτοι νικητές της 2ης Ολυμπιάδας Συγγραφής Δοκιμίου του Φόρουμ, παρουσίασαν τις εργασίες τους και στη συνέχεια τους απονεμήθηκαν βραβεία.

Σκοπός του εν λόγω φόρουμ είναι η άμεση επαφή και συνεργασία όλων των στρατιωτικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, η δημιουργία κοινών ενοτήτων (όπως η ιστορία της ΕΕ, οι βασικές αξίες της ΕΕ, η ΚΠΑΑ και η  Παγκόσμια Στρατηγική της ΕΕ) καθώς και η ένταξη τους στα προγράμματα σπουδών των στρατιωτικών λυκείων. Επιπλέον η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και η προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αν και δεν διαθέτει στρατιωτικά λύκεια, συνεισφέρει έμπρακτα στην ευρωπαϊκή εκπαίδευση για την ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής κουλτούρας ασφάλειας και άμυνας. Παράλληλα πρωτοστατεί σε αρκετές δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, κάτω από το οποίο εντάσσεται και η πρωτοβουλία των Στρατιωτικών Λυκείων.