Το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει τη διεξαγωγή της Πολυεθνικής Άσκησης Πολιτικοστρατιωτικής Συνεργασίας «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2023».

 

Η άσκηση, η οποία θα εκτελεστεί σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, αρχίζει σήμερα  Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023 και θα διαρκέσει μέχρι και τις 18 Μαΐου 2023. Θα διεξαχθεί σε τρεις φάσεις, στο θαλάσσιο, εναέριο  και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR και ΑΟΖ).

 

Η άσκηση σχεδιάστηκε υπό τον γενικό συντονισμό της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης (ΚΣΕΔ), με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών υπηρεσιών καθώς επίσης προσωπικού και αεροναυτικών μέσων ξένων χωρών.

 

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ», που αφορούν στην υποδοχή αμάχων, από εμπόλεμη περιοχή και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Την άσκηση θα παρακολουθήσει μεγάλος αριθμός στρατιωτικών και διπλωματών από ξένες χώρες, στοιχείο το οποίο καταδεικνύει ότι η ανατολική Μεσόγειος και η Μέση Ανατολή αποτελούν περιοχές υψηλού ενδιαφέροντος για τοπικούς, περιφερειακούς και παγκόσμιους δρώντες.