Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι σήμερα στην ετήσια χοροεσπερίδα που διοργανώνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Πυροβολικού.

Επιθυμώ κατ’ αρχάς να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στο φίλο πρόεδρο του Συνδέσμου Γιώργο Κοφτερό και τα μέλη του Συνδέσμου για την πολύ τιμητική πρόσκληση να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας.

Η αποψινή εκδήλωση αναδεικνύει εμπράκτως τη συλλογική προσπάθεια που καταβάλλετε για ενδυνάμωση των κοινωνικών δεσμών, οι οποίοι σε δύσκολες περιόδους, αλλά και κατά το πέρασμα του χρόνου λειτουργούν ως ασφαλιστική δικλείδα απέναντι σ’ ό,τι απειλεί να διαβρώσει τις ηθικές και εθνικές μας αξίες και την κοινωνική συνοχή.

Αναδεικνύει, επίσης, την άριστη σχέση αλληλεγγύης, συμπαράστασης και αλληλοστήριξης που διατηρούν τα μέλη του Συνδέσμου σας και ταυτοχρόνως μας υπενθυμίζει τις ευθύνες και υποχρεώσεις μας έναντι της μοιρασμένης μας πατρίδας

 

Μας υπενθυμίζει τις αρχές και αξίες, που οδήγησαν όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και προσέφεραν ακόμα και την ίδια τους τη ζωή υπηρετώντας την Εθνική Φρουρά και την πατρίδα μας.

 

Κυρίες και κύριοι,

Σε μια περίοδο σημαντικών και πολύπλοκων διεθνών εξελίξεων, όπως οφείλουμε, παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στην υπεράσπιση των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Στόχος μας οι συμπολίτες μας να νιώθουν απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά, με την Εθνική Φρουρά να αποτελεί μια αξιόπιστη και ισχυρή αποτρεπτική δύναμη έναντι κάθε ξένης επιβουλής.

Αναγνωρίζουμε ότι η επίτευξη των στόχων μας στα θέματα της άμυνας και ασφάλειας του τόπου προκύπτει μόνο μέσα από καθολική συνεννόηση, απόλυτη ομοθυμία και ομοψυχία και κυρίως αδιάρρηκτη ενότητα ανάμεσα σ’ όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Στην προσπάθεια να θωρακίσουμε το νησί μας δεν περισσεύει κανείς.

Αυτό ακριβώς αποδεικνύουν εδώ και δεκαετίες, οι Έφεδροι του Πυροβολικού αλλά και οι έφεδροι των υπολοίπων Όπλων και Σωμάτων, μέσω των Συνδέσμων τους. Παραμένουν κοντά την Εθνική Φρουρά, στηρίζοντας με σθένος και αποφασιστικότητα την ηγεσία του στρατεύματος και κατ’ επέκταση την κυπριακή πολιτεία.

Ως Υπουργός Άμυνας σας διαβεβαιώνω ότι όλες οι προσπάθειες που διαχρονικά καταβάλλονται από την εφεδρεία μας για διατήρηση, βελτίωση και ενίσχυση του αξιόμαχου και της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, αναγνωρίζονται και εκτιμώνται δεόντως.

Η εμπειρία, οι γνώσεις σας και κυρίως το γνήσιο ενδιαφέρον και η αγάπη σας για το στράτευμα και τον τόπο μας είναι πραγματικά πολύτιμες.

Σας καλώ λοιπόν να συνεχίσετε την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια, με γνώμονα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα και το λαό μας.

Πάνω απ’ όλους και απ’ όλα είναι η Κύπρος μας.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες της κυπριακής πολιτείας στον καθένα ξεχωριστά για την ανιδιοτελή προσφορά σας στην ημικατεχόμενή μας πατρίδα, εύχομαι σε όλους υγεία και κάθε επιτυχία στο πολύπλευρο έργο και τις δράσεις που αναλαμβάνετε προς όφελος της πατρίδας μας.