Ο Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας, ο οποίος βρίσκεται στη Στοκχόλμη για τις εργασίες της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:

 

 

«Συμμετείχα στην Άτυπη σύνοδο των Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διοργανώθηκε απο την Σουηδική Προεδρία. Είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε από τον Ουκρανό Υπουργό Άμυνας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

 

Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών μελών για τις προοπτικές στήριξης της ΕΕ προς την Ουκρανία με την παροχή υλικών για κάλυψη των άμεσων αναγκών της.

 

Ως Κύπρος, διαβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη μας, προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό. Σημείωσα την επιθυμία μας να συμβάλουμε και να παράσχουμε στήριξη στην Ουκρανία στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, μέσω της στήριξης μας στην Επιχείρηση EUMAM Ukraine.

 

Στο γεύμα εργασίας, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για ευρύτερα θέματα ασφάλειας και άμυνας στην περιφέρεια της Ευρώπης στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και αντιπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Στο περιθώριο της Συνόδου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ/συνομιλήσω με αριθμό ομολόγων μου από κράτη μέλη της ΕΕ με τα οποία η ΚΔ διατηρεί συμφωνίες διμερούς αμυντικής συνεργασίας, με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κ. Jiří Šedivý με τον οποίο ανταλλάξαμε απόψεις για θέματα συνεργασίας στην ανάπτυξη δυνατοτήτων έρευνας και καινοτομίας και με τον Αναπληρωτή  Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για Ειρηνευτικές Επιχειρήσεις κ. Jean-Pierre Lacroix.