Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας παρέλαβε σήμερα 03 Μαρτίου 2023, από τον απερχόμενο Υπουργό κ. Χαράλαμπο Πετρίδη, ο νέος Υπουργός κ. Μιχάλης Γιωργάλλας.

Η τελετή παράδοσης - παραλαβής πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Ανδρέα Λουκά, του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Δημόκριτου Ζερβάκη, και στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τελετής, ο νέος Υπουργός Άμυνας κ. Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε τα ακόλουθα:

«Είμαι, όπως και εσείς, βαθύτατα συγκλονισμένος από την πολύνεκρη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Οι σκέψεις, οι ευχές και οι προσευχές μας είναι κοντά στις οικογένειες των θυμάτων, στους τραυματίες και όσους έχουν τραγικά χαθεί ή αναζητούνται.

Η Κύπρος, η κυβέρνησή μας και το Υπουργείο Άμυνας στέκονται συμπαραστάτες για να συνδράμουν το έργο των Ελληνικών αρχών.

Με εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας οι σημαίες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια από χθες κυματίζουν μεσίστιες, ως ένδειξη συμμετοχής στο πένθος της Ελλάδος.

Ο πανάγαθος θεός να δίνει δύναμη και κουράγιο στις οικογένειες των τραγικών αθώων θυμάτων και να προστατεύει την υγεία όσων η ανείπωτη τραγωδία έχει σημαδέψει το κορμί και τη ψυχή τους για πάντα.

Μέσα σ’ αυτή τη θλιβερή ατμόσφαιρα ζήτησα η εκδήλωση παράδοσης και παραλαβής του Υπουργείου  να είναι σεμνή, λιτή και προσαρμοσμένη στη μέρα. Και ευχαριστώ τους συνεργάτες μου που το έπραξαν.

Είναι με εθνική περηφάνεια και ύψιστη τιμή που αναλαμβάνω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας.

Ενός Υπουργείου εξαιρετικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς έχει ταχθεί από την πολιτεία να υπερασπίζεται την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας.

Αποτελεί για εμένα τεράστια τιμή η επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη να μου αναθέσει τα καθήκοντα του πολιτικού προϊσταμένου του Υπουργείου Άμυνας.

Τον ευχαριστώ και τον διαβεβαιώνω ότι θα δώσω το άπαν των δυνάμεών μου ούτως ώστε να φανώ αντάξιος των προσδοκιών και της εμπιστοσύνης του.

Απ’ αυτή τη θέση θέλω πρώτα να χαιρετίσω την ηγεσία, τα στελέχη, τους συμβασιούχους και κληρωτούς οπλίτες της Εθνικής Φρουράς, τους εφέδρους και εθνοφύλακες, καθώς και το πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου.

Θέλω να σας υποσχεθώ ότι θα εργαστώ σκληρά και μεθοδικά, για να ισχυροποιήσουμε και να ανεβάσουμε μαζί το επίπεδο της Εθνικής Φρουράς ακόμα πιο ψηλά, με νέες ιδέες, νέες πρακτικές, με ρεαλισμό και τόλμη.

Θέλω ακόμα να απευθυνθώ στις οικογένειες των εθνοφρουρών μας και να διαβεβαιώσω τους γονείς τους ότι τα παιδιά τους θα είναι και δικά μου παιδιά.

Έχω πλήρη επίγνωση της ευθύνης και του τεράστιου χρέους που αναλαμβάνω.

Είμαι αποφασισμένος να εργαστώ ακούραστα για να ανυψώσουμε το αγωνιστικό φρόνημα και το ηθικό του λαού μας.

Στόχος μου οι συμπολίτες μας να νιώσουν απόλυτη ασφάλεια και σιγουριά γιατί η ΕΦ μας είναι αξιόπιστη και ισχυρή έναντι κάθε ξένης επιβουλής.

Θέλω να μη νιώσουν  ποτέ ξανά ότι είμαστε μόνοι κι ανυπεράσπιστοι στη μέση της Μεσογείου έρμαιο στις ορέξεις του απρόβλεπτου γίγαντα γείτονά μας.

Θα επιδιώξω στα θέματα της άμυνας του τόπου να δημιουργηθούν συνθήκες καθολικής συνεννόησης, απόλυτης ομοψυχίας και αδιατάρακτης εθνικής ενότητας με όλες τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις.

Στόχοι μου είναι η αποτελεσματικότητα, η ευελιξία, η διαφάνεια, η λογοδοσία, η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη, η τίμια διαχείριση.

Η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων της άμυνας και η αξιοποίηση των προκλήσεων και ευκαιριών που έχουμε ενώπιών μας.

Πάνω απ’ όλα όμως είναι η ανάγκη επαύξησης και ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος, του αξιόμαχου και της ετοιμότητας της Εθνικής Φρουράς με προμήθεια νέων σύγχρονων οπλικών συστημάτων.

Θα εργαστώ με προσήλωση για την ενίσχυση των αμυντικών συμφωνιών και συνεργασιών µε τρίτες χώρες και επιπλέον, την αποτελεσματική ανταπόκριση έναντι ασύμμετρων απειλών, όπως οι παράνομες μεταναστευτικές ροές, ο κυβερνοπόλεμος, η κλιματική αλλαγή και η τρομοκρατία.

Μέλημά μου θα είναι να βελτιώσουμε τις διαδικασίες ελέγχου αγοράς εξοπλιστικών συστημάτων, ώστε οι πόροι που διαθέτει η πολιτεία από το υστέρημα του λαού να διατίθενται τίμια και με διαφάνεια για την ενίσχυση της άμυνας της Κύπρου. Προς τούτο έχω ήδη μιλήσει με τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας και θα συναντηθούμε το συντομότερο.

Προσεγγίζοντας αυτούς τους στόχους μας, έχουμε επίγνωση των δεδομένων.

Γνωρίζουμε ότι είμαστε ένα ημικατεχόμενο ευρωπαϊκό κράτος δίπλα από την ισχυρή απρόβλεπτη Τουρκία. Γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τις δυνάμεις μας.

Ας γνωρίζουν όμως καλά όλοι ότι θα αγωνιστούμε σθεναρά μέχρις εσχάτων για ό,τι κινδυνεύει και ό,τι μας ανήκει.

Ας γνωρίζουν ότι δεν εκχωρούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε κανένα.

Ότι πάνω από όλα για εμάς είναι η Κύπρος.

Και για την ελευθερία, την ειρήνη και την ασφάλειά της θα εργαστούμε σκληρά.

Για την κατάκτηση αυτού του στόχου, σας θέλω μαζί μου συναγωνιστές.

Δηλώνω τον απόλυτο, τον ολοκληρωτικό σεβασμό μου και την αγάπη μου προς όλους σας.

Στην προσπάθεια να θωρακίσουμε την πατρίδα μας δεν περισσεύει κανένας. Προσβλέπω στην απρόσκοπτη συνεργασία όλων σας.

Σας καλώ να εργαστούμε συντεταγμένα με αφοσίωση, υπευθυνότητα και επαγγελματισμό, ώστε να γνωρίσουν όλοι ότι η Κύπρος είναι αποφασισμένη να αποκτήσει ισχυρότατη αποτρεπτική ισχύ, η οποία θα είναι εργαλείο στον αγώνα μας για αποτίναξη της κατοχής και επίσης θα είναι δεδομένο που θα αποθαρρύνει οποιονδήποτε ορέγεται να βάλει την Κυπριακή Δημοκρατία σε καταστροφικές περιπέτειες.

Στην κοινή μας προσπάθεια για την προάσπιση της ελευθερίας της πατρίδας μας, ο πιο σταθερός σύμμαχος και συμπαραστάτης είναι αδιαμφισβήτητα η Ελλάδα, με την οποία μας συνδέουν διαχρονικά ακατάλυτοι δεσμοί.

Εντός της ημέρας θα επικοινωνήσω με τον Έλληνα ομόλογό μου κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο για να γνωριστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις επί όλων των θεμάτων και να του μεταφέρω το συγκλονισμό μου για την τραγωδία των Τεμπών.

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμένα να διαδέχομαι στα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας, έναν άνθρωπο του οποίου η παρακαταθήκη στο Υπουργείο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστή.

Θέλω να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για όλα όσα προσφέρατε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Θέσατε τον πήχη των απαιτήσεων πολύ ψηλά και ευελπιστώ να φανώ αντάξιος των δικών σας έργων.

Οι διεθνείς συμφωνίες, οι αμυντικές συνεργασίες και οι κοινές συνεκπαιδεύσεις με στρατούς προηγμένων κρατών αποτελούν και δική σας προσωπική επιτυχία και τούτο οφείλουμε να σας το αναγνωρίσουμε.

Επιτελέσατε το καθήκον σας στο ακέραιο και να είστε υπερήφανος για το έργο σας.

Σας εύχομαι να είστε πάντα υγιής με προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και κάθε επιτυχία σε ό,τι θα κάνετε από εδώ και πέρα.

Από σήμερα κυρίες και κύριοι ξεκινάμε. Με απόλυτο σεβασμό και αγαστή συνεργασία επιβάλλεται να εργαστούμε ακούραστα από κοινού να κτίσουμε την ισχυρή άμυνα που χρειάζεται η Κύπρος μας.

Γιατί μόνο έτσι θα δικαιώσουμε όσους πότισαν με το αίμα τους τα χώματα της.

Γιατί μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε στη λευτεριά.

Αρκεί να το πιστέψουμε».

 

Ο τέως Υπουργός Άμυνας,  κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, από πλευράς του, ανέφερε τα εξής:

«Είναι με ιδιαίτερη συγκίνηση που ολοκληρώνω σήμερα τη θητεία μου και παραδίδω το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας στον κύριο Μιχάλη Γιωργάλλα.

Αναλαμβάνοντας τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας τον Ιούνιο του 2020, είχα πλήρη επίγνωση της τεράστιας ευθύνης έναντι της πατρίδας και της κοινωνίας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των δυόμιση ετών που άσκησα τα καθήκοντά μου, παρέμεινα πιστός σε αυτό που μου επέβαλλε η συνείδησή μου.

Με  προσήλωση, αφοσίωση, ευθύνη και απόλυτη επίγνωση των καθηκόντων μου εργάστηκα για την υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του κ. Νίκου Αναστασιάδη, χωρίς πολλά λόγια, με ψυχραιμία, σοβαρότητα, και πάντοτε σε αγαστή συνεργασία με την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς.

Μαζί με τους συνεργάτες μου δουλέψαμε μεθοδικά και με αποφασιστικότητα, με κύριο στόχο την εύρυθμη λειτουργία, τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του αξιόμαχου της Εθνικής Φρουράς, έχοντας πάντοτε κατά νου το ύψιστο καθήκον της διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θα ήθελα πρωτίστως να εκφράσω τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μου στον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη, για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και την μεγάλη τιμή να μου αναθέσει τη διαχείριση του χαρτοφυλακίου του Υπουργείου Άμυνας, αλλά και την καθοριστική συμβολή του στη μεγάλη προσπάθεια, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για ενίσχυση της αποτρεπτικής μας ισχύος, και της αμυντικής μας διπλωματίας.

Ευχαριστίες επίσης εκφράζω σε όλες και  όλους τους στενούς μου συνεργάτες, στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Ζερβάκη, στον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας κ. Ανδρέα Λουκά, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας, στους συναδέλφους Υπουργούς, στους συνεργάτες σε Κύπρο και εξωτερικό, στους ομολόγους μου, καθώς και στην Επιτροπή Άμυνας και τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την εποικοδομητική και παραγωγική συνεργασία, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας πολιτικής πετύχαμε πολλά και σημαντικά.

Ισχυροποιήσαμε τους υφιστάμενους και συνάψαμε νέους δεσμούς στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλα Κράτη, με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Επικεντρωθήκαμε στην εξωστρεφή αμυντική πολιτική, αναπτύσσοντας διμερείς, τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στον τομέα άμυνας και ασφάλειας με 16 περιφερειακές, ευρωπαϊκές και άλλες ισχυρές χώρες.

Κρίνω σκόπιμο να αναφέρω την αναβάθμιση και εμβάθυνση των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με αποκορύφωμα την απόφαση της Ουάσιγκτον για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων.

Στο πλαίσιο της αναβαθμισμένης σχέσης με τις ΗΠΑ, στελέχη της Εθνικής Φρουράς φοιτούν και εκπαιδεύονται σε αμερικανικά στρατιωτικά ιδρύματα και ακαδημίες, πραγματοποιούμε από κοινού ασκήσεις και εκπαιδεύσεις σε ετήσια βάση,  συνομολογήσαμε τη Διμερή Συμφωνία Παροχής Υπηρεσιών και Διοικητικής Μέριμνας (Acquisition and Cross-Servicing Agreement – ACSA) και τροχιοδρομήσαμε ένταξη της Εθνικής Φρουράς στο Πρόγραμμα SPP (State Partnership Program).

Πολύ σημαντική εξέλιξη αποτελεί επίσης η Τετραμερής Συνεργασία Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Γαλλίας, η οποία έχει αποδώσει άμεσα και αποτελεσματικά στην προσπάθεια επίτευξης ναυτικής παρουσίας στην περιοχή μας, με τελικό στόχο τον καθορισμό της ανατολικής Μεσογείου ως περιοχής ενδιαφέροντος της ΕΕ.

Εξυπακούεται ότι η συνεργασία μας με την Ελλάδα, σε όλο αυτό το διάστημα βρισκόταν σε εξαιρετικό επίπεδο και δεν περιοριζόταν μόνο στην κοινή συμμετοχή μας σε πολυμερή σχήματα. Διαχρονικά η Ελλάδα αποτελεί τον ανιδιοτελή, σταθερό και αταλάντευτο συμπαραστάτη της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε κάθε χρονική στιγμή και σε κάθε συγκυρία.

Στο επίπεδο της ενδυνάμωσης της επιχειρησιακής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ αναβαθμίσαμε και ενδυναμώσαμε την Εθνική Φρουρά, ποιοτικά και ποσοτικά υλοποιώντας το εξοπλιστικό πλάνο.

Ενισχύσαμε τους οικονομικούς πόρους του Υπουργείου με πολλούς τρόπους και εφαρμόσαμε καινοτόμες και μεταρρυθμιστικές δράσεις.

Για να αντιμετωπίσουμε χρονίζοντα θέματα που αφορούσαν το Νομοθετικό και Κανονιστικό Πλαίσιο που διέπει τον Στρατό της Κυπριακής Δημοκρατίας και την Εθνική Φρουρά και να καλυφθούν κενά που εντοπίστηκαν, εκσυγχρονίσαμε τους κανονισμούς, επιτυγχάνοντας μεταξύ άλλων τη θεσμοθέτηση του ωραρίου των στελεχών και τη μείωση της φυγοστρατίας.

Ασφαλώς σημαντική πτυχή σε κάθε βήμα υλοποίησης της στρατηγικής μας αποτέλεσε η αξιολόγηση, επιλογή και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια μετάβασης προς την πράσινη ανάπτυξη.

Νιώθω βαθιά περήφανος και ευγνώμων για τη δουλειά που έγινε. Η Εθνική Φρουρά εξελίσσεται και εκσυγχρονίζεται με στόχο να καταστεί μια αποτελεσματική δύναμη αποτροπής και ένα σημαντικό εργαλείο στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Το έργο που έχει επιτελεσθεί  αποτελεί συλλογική επιτυχία. Οφείλεται στη συνεργασία, την ομοψυχία και κυρίως στη σκληρή δουλειά όλων εσάς, που οραματιστήκατε, πιστέψατε, καταθέσατε τις γνώσεις, και εργαστήκατε σκληρά για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την Εθνική Φρουρά και την πατρίδα μας ένα βήμα πιο μπροστά.

Εύχομαι στον καθένα ξεχωριστά υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, και επίτευξη των στόχων που έχουμε θέσει προς όφελος της πατρίδας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση λοιπόν παραδίδω σήμερα το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας στον Μιχάλη Γιωργάλλα σε έναν άξιο διάδοχο, με επιστημονική κατάρτιση, επαγγελματική εμπειρία και διάθεση για σκληρή δουλεία και προσφορά προς την πατρίδα.

Παραδίδοντας σε εσάς τα καθήκοντα του Υπουργού Άμυνας δηλώνω με απόλυτη βεβαιότητα ότι θα έχετε τη στήριξη, συμπαράσταση και συνεργασία ενός εκάστου από το στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας.

Εύχομαι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Φυσικά, σε κάθε περίσταση που θα μου ζητηθεί, θα είμαι συμπαραστάτης για το συλλογικό καλό και για να είναι όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμη η κοινή εθνική προσπάθεια».

 

Μιλώντας εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου, ο Γενικός Διευθυντής κ. Ανδρέας Λουκά, αποχαιρετώντας τον απερχόμενο και καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό ανέφερε τα ακόλουθα:

«Κύριε Υπουργέ,

Έχω την ευθύνη σήμερα να σας αποχαιρετίσω εκ μέρους του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας.

Αναλάβατε ως Υπουργός Άμυνας τον Ιούλιο του 2020, σε μια κρίσιμη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις.

Με τη δυναμική σας προσωπικότητα και τις ηγετικές σας δεξιότητες χαράξατε τον δρόμο και δώσατε έμπνευση στο προσωπικό, ενισχύοντας τα ήδη γερά θεμέλια που είχαν θέσει οι προκάτοχοί σας.

Ήσασταν απέναντι από κάθε κατάσταση στασιμότητας και συντηρητισμού.

Είχατε όραμα, θέσατε στόχους και εργαστήκατε με υψηλό αίσθημα ευθύνης, τόλμη και αφοσίωση.

Δεν ακούσαμε από εσάς ποτέ μεγάλα λόγια, αλλά βλέπαμε έργα.

Με ορθολογισμό και ευθυκρισία αγωνιστήκατε για να προωθήσετε μεταρρυθμίσεις.

Συμβάλατε στην πρόοδο και εξέλιξη του Υπουργείου Άμυνας ενισχύοντας σημαντικά την εξωστρέφεια σε διεθνές επίπεδο.

Μπορείτε να είστε υπερήφανος καθότι επί της υπουργίας σας το ευρωπαϊκό και διεθνές αποτύπωμα του Υπουργείου έχει καταστεί πλέον κατά πολύ ισχυρότερο.

Επί των ημερών σας λήφθηκε η ιστορική απόφαση, για την Κυπριακή Δημοκρατία, για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων από τις ΗΠΑ.

Με την ίδια αφοσίωση και αποφασιστικότητα εργαστήκατε και για την επίλυση θεμάτων που απασχολούσαν την εσωτερική λειτουργία του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς. Μεταξύ άλλων της φυγοστρατίας, της τροποποίησης του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου που διέπουν την Εθνική Φρουρά, ζητημάτων που αφορούσαν το προσωπικό, την προσέλκυση ευρωπαϊκών κονδυλίων και την πράσινη μετάβαση.

Το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας θα σας θυμάται, με τις θετικότερες αναμνήσεις.

Θα σας θυμάται για τη συνέπεια και τη μεθοδικότητά σας.

Για το καλοπροαίρετο του χαρακτήρα σας, την ανθρωποκεντρική σας διοίκηση, την ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζατε τον πάσχοντα συνάνθρωπο και το χαμόγελό σας.

Σας αποχαιρετούμε με μεγάλο σεβασμό και με τις ειλικρινείς μας ευχές για υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και για μια νέα δημιουργική πορεία στη ζωή σας.

 

Κύριε Υπουργέ Άμυνας,

 

Καλωσορίσατε.

Αναλαμβάνετε σήμερα το πηδάλιο του Υπουργείου Άμυνας σε μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις.

Από τη μια ο τουρκικός αναθεωρητισμός και από την άλλη το ρευστό και ραγδαίως αναδιαμορφούμενο, πολύπλοκο και ανησυχητικά συγκρουσιακό Ευρωπαϊκό και Διεθνές πολιτικό γίγνεσθαι, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες ασύμμετρες απειλές, όπως η τρομοκρατία και η παράνομη μετανάστευση.

Καλούμαστε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με στόχο την ουσιαστική αναβάθμιση της αποτρεπτικής ικανότητας της Εθνικής Φρουράς.

Συνοπτικά αναφέρονται οι πιο κάτω στρατηγικοί στόχοι:

 

  • Ενισχύουμε την υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος της Εθνικής Φρουράς και προχωρούμε στη δημιουργία αναγκαίων υποδομών, στοχεύοντας σε θεσμοθετημένες σταθερές δαπάνες επί του ΑΕΠ ύψους τουλάχιστον 2%.

 

  • Ενισχύουμε τη στενή συνεργασία Κύπρου – Ελλάδος στον αμυντικό τομέα, υπό το πλέγμα και των νέων γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή αλλά  και της συμμετοχής των δύο χωρών στο πυλώνα της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΚΠΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης τις τριμερείς και πολυμερείς    συνεργασίες     με    γειτονικές    χώρες, βελτιώνοντας γενικά τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας μας.

 

  • Στηρίζουμε τη συμμετοχή του τοπικού Οικοσυστήματος στην έρευνα και καινοτομία για νέα αμυντική τεχνολογία στο πλαίσιο αντίστοιχων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων υψηλής τεχνολογίας, απορροφώντας Ευρωπαϊκά κονδύλια και αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό του τόπου μας ανοίγοντας έτσι παράθυρο ευκαιρίας για την δημιουργία αμυντικής βιομηχανίας.

 

  • Σταδιακή μετεξέλιξη της Εθνικής Φρουράς σε ένα σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό επενδύοντας στην περαιτέρω αναβάθμιση και εκπαίδευση των στελεχών και αναδιοργανώνοντας το σύστημα διοικητικής μέριμνας, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για την ορθολογική αξιοποίησή τους.

 

Στην προσπάθειά σας αυτή, σας διαβεβαιώνω ότι το προσωπικό του Υπουργείου Άμυνας θα σας στηρίξει με σθένος, επαγγελματισμό και συνέπεια.

 

Σας καλωσορίζω και πάλι και σας εύχομαι υγεία και κάθε επιτυχία στο έργο σας».