Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή παρευρίσκομαι σήμερα εδώ, στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης», ανήμερα της γιορτής του Αγίου Νικολάου, για να τιμήσουμε τον προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού και να αποτίσουμε τον ελάχιστο φόρο τιμής στο προσωπικό που έδωσε τη ζωή του για την υπεράσπιση της πατρίδας.

Το Ναυτικό, αλλά και γενικότερα η Εθνική Φρουρά διαθέτει ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου, το οποίο όταν απαιτείται αποδεικνύει την ικανότητά του να αντεπεξέρχεται των προκλήσεων που εμφανίζονται, με υψηλό ηθικό, πίστη προς την αποστολή και κυρίως αγάπη προς την πατρίδα.

Το προσωπικό μας, στο πλαίσιο των αμυντικών συνεργασιών που έχουμε συνάψει ως Υπουργείο Άμυνας με φίλες χώρες για διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και συνεργασίας στην ανατολική Μεσόγειο, συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό πολυεθνικών ασκήσεων και αποδεικνύεται αντάξιο των προσδοκιών μας.

Εντός του 2022 έχουν πραγματοποιηθεί ασκήσεις ναυτικής συνεργασίας με το Πολεμικό Ναυτικό της Γαλλίας, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και με το Πολεμικό Ναυτικό της Ιταλίας.

Έχουν πραγματοποιηθεί επίσης οι αεροναυτικές ασκήσεις «NOBLE DINA 2022», «EUNOMIA 3 – 2022», «MEDUSA 12», «ΩΡΙΩΝ 22» και «ΑΓΑΠΗΝΩΡ 2022» με συμμετοχή των χωρών Ελλάδας, ΗΠΑ, Γαλλίας, Ισραήλ, Αιγύπτου, Ιταλίας και Βουλγαρίας.

Στο πλαίσιο ενίσχυσης της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ και της Κύπρου, μέσω της ανταλλαγής τακτικών, τεχνικών και διαδικασιών που χρησιμοποιούνται, με στόχο τη βελτίωση της ετοιμότητας των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή, πραγματοποιήθηκε μεταξύ άλλων συνεκπαίδευση μεταξύ Ομάδων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΟΕΕ) της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ) της Διοίκησης Ναυτικού και της US Naval Special Warfare Task Unit Europe.

Ασφαλώς η παρουσία μέσων και προσωπικού φιλίων χωρών στην περιοχή, όπως συμβαίνει αυτές τις μέρες με το Γαλλικό Αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, η διαλειτουργικότητα και οι συχνές συνεκπαιδεύσεις με προηγμένους στρατούς μόνο θετικό αντίκτυπο έχουν, αφού προσδίδουν κύρος στην Κυπριακή Δημοκρατία και παρέχουν εμπειρογνωμοσύνη στα στελέχη της Εθνικής Φρουράς.

Ταυτόχρονα στέλνουν το μήνυμα ότι οι αμυντικές μας συνεργασίες παραμένουν ισχυρές, με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και τη διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας  στην ευρύτερη  περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η οποία επιδιώκουμε να μετατραπεί σε περιοχή Ναυτικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

Αυτό συζητήσαμε και στην πρόσφατη τετραμερή συνάντηση που είχα με τους Υπουργούς Άμυνας Ελλάδας, Γαλλίας και Ιταλίας, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό των ανθρωπιστικών αποστολών και των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης, το Ναυτικό σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης έχει συμμετάσχει στις ασκήσεις «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ–2022» και «ΝΕΜΕΣΙΣ-2022», πιστοποιώντας και επιβεβαιώνοντας τον ρόλο που διαδραματίζει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή ως πυλώνας ασφάλειας, σταθερότητας και συνεργασίας. Στις διάφορες κλήσεις για παροχή βοήθειας το ναυτικό είναι έτοιμο να ενεργήσει όπου απαιτείται εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης του Ναυτικού και της παράκτιάς μας άμυνας έχουν ενισχυθεί οι αντιπλοϊκές μας δυνατότητες, έχει επεκταθεί το Σύστημα Παράκτιας Επιτήρησης με επιπλέον κάμερες, αγοράστηκαν νέα σκάφη έρευνας και διάσωσης και εξοπλισμός για τη Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών.

Είμαστε επίσης στο τελικό στάδιο σχεδίασης για αναβάθμιση της Ναυτικής μας Βάσης, έτσι ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετεί και πολεμικά πλοία ξένων χωρών.

Όραμά μας η διαρκής ενίσχυση του Ναυτικού μέσα από μια ισόρροπη διαδικασία ανάπτυξης των κλάδων της Εθνικής Φρουράς.

Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να εκφράσω τα συγχαρητήρια μου στον Διοικητή Ναυτικού και προς όλο το προσωπικό για το επωφελές έργο που επιτελείται.

Σας καλώ να συνεχίσετε με τον ίδιο ζήλο, με ανιδιοτέλεια, αποφασιστικότητα και σιγουριά, υπό τη σκέπη του Αγίου Νικολάου.

Χρόνια πολλά στο Ναυτικό μας.

Χρόνια πολλά σε όλες και όλους τους εορτάζοντες.

Ο Άγιος Νικόλαος να είναι στην πλώρη σας.