Είναι με ιδιαίτερη χαρά που παρευρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στο στρατόπεδο «Ηλία Παπακυριακού» στην τελετή διαβεβαίωσης των νέων σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών της Ελλάδας, με την οποία επισφραγίζονται οι κόποι και οι προσπάθειες που κατέβαλαν όλα τα προηγούμενα χρόνια για να πετύχουν στις εξετάσεις.

 

Νέοι σπουδαστές,

 

Είμαι σίγουρος ότι νοιώθετε πολύ υπερήφανοι, όπως υπερήφανοι πρέπει να  νοιώθουν οι γονείς και οι οικογένειές σας για την επιτυχία σας αυτή. Σας συγχαίρω θερμά τόσο για την επιλογή όσο και για την εξασφάλιση της θέσης για φοίτηση στις παραγωγικές σχολές.

 

Με τη σημερινή διαβεβαίωση εισέρχεστε και επίσημα στη μεγάλη στρατιωτική οικογένεια, αυτή που έχει ταχθεί υπέρ της προάσπισης της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας.

 

Επιλέξατε να ακολουθήσετε πραγματικά δύσκολες σπουδές σε ένα ιδιαίτερο περιβάλλον που θα σας προετοιμάσει για τη μετέπειτα στρατιωτική σας ζωή. Θα κληθείτε πολλές φορές να υπερβείτε τον εαυτό σας για να ανταποκριθείτε στην εκπαίδευση. Να μην απογοητεύεστε, να προχωρείτε μπροστά με πίστη στις δυνάμεις σας όπως πράξατε μέχρι τώρα και η επιτυχία θα είναι δεδομένη.

 

Να σκέφτεστε πάντα την εθνική υπερηφάνεια, όταν στο τέλος της διαδρομής θα κληθείτε να φορέσετε την τιμημένη στολή του Έλληνα στρατιωτικού.

 

Να αντιμετωπίσετε κάθε εμπόδιο και κάθε δυσκολία ως μια ευκαιρία, ως πρόκληση, για να σφυρηλατήσετε τις δικές σας ψυχικές, πνευματικές και σωματικές δυνάμεις. Να υιοθετήσετε το στρατιωτικό πνεύμα και να αποτελείτε υποδείγματα πειθαρχίας και σοβαρότητας, όπως αρμόζει και όπως επιτάσσει το στρατιωτικό περιβάλλον.

 

Θέλω να σας επιστήσω την προσοχή ότι οι επιδόσεις σας στις στρατιωτικές σχολές θα σας συνοδεύουν για πάντα και θα επηρεάζουν ουσιαστικά την μετέπειτα ανέλιξή σας.

 

Σε αυτή σας την προσπάθεια, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα βρίσκεται πάντοτε στο πλευρό σας αρωγός και συμπαραστάτης για να σας διασφαλίσουν ότι απρόσκοπτα και ανεπηρέαστα θα ολοκληρώσετε τις σπουδές σας και θα ενταχθείτε ομαλά στην ΕΦ.

 

 

Κυρίες και κύριοι,

 

48 χρόνια μετά το θλιβερό καλοκαίρι του 1974 και παρόλες τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης απο πλευράς μας για αποκατάσταση της ειρήνης και επανένωση της πατρίδας μας, η κατοχική Τουρκία παρουσιάζεται αδιάλλακτη όσο ποτέ. Έχει εντείνει τις έκνομες ενέργειες και τις παραβάσεις της σε Ελλάδα και Κύπρο έχοντας επεκτατικές βλέψεις στα πλαίσια εφαρμογής της αναθεωρητικής της πολιτικής. Πλέον αρνείται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων για λύση του κυπριακού και προτάσσει την εκ των προτέρων συμφωνία για συζήτηση στη βάση της  λύσης δύο κρατών με ισότιμη κυριαρχία.

 

 

Έχουμε καταστήσει σαφές προς τη διεθνή κοινότητα ότι δεν πρόκειται να αποδεχθούμε να προσέλθουμε σε συνομιλίες εκτός του πλαισίου που έθεσε ο ΟΗΕ, που καθορίστηκε με τα Ψηφίσματα και τις Συμφωνίες Κορυφής και εκτός των παραμέτρων των αρχών και αξιών της ΕΕ.

Συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και συνειδητοποιούμε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος από το να συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιό μας. Μέχρι να έρθει η άγια μέρα της επανένωσης της πατρίδας μας είμαστε υποχρεωμένοι να διατηρούμε σε ετοιμότητα και να προχωρούμε στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της ΕΦ ώστε να μην επιτρέψουμε νέα τετελεσμένα.

 

Γνωρίζουμε ότι το προσωπικό της Εθνικής Φρουράς αποτελεί τον μεγαλύτερο πολλαπλασιαστή ισχύος και γι’ αυτό κύριο μέλημά μας είναι η συνεχής εκπαίδευση, η επιμόρφωση και η κατάρτιση των μελών του, ώστε να καθίσταται ικανό να ανταποκρίνεται με επιτυχία στο σύγχρονο επιχειρησιακό περιβάλλον.

 

Είμαι σίγουρος αγαπητοί σπουδαστές ότι θα ανταποκριθείτε πλήρως στις απαιτήσεις που θα αντιμετωπίσετε στις στρατιωτικές σχολές και θα φανείτε αντάξιοι της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών της πατρίδας, του κυπριακού λαού και των οικογενειών σας.

Εύχομαι λοιπόν στον καθένα σας, υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, καλή πρόοδο και κάθε ευόδωση των στόχων σας.